fbpx

Приватизација у Поморављу угасила 30 предузећа

0
(0)

Транзиција и приватизације, угасиле су 30 предузећа и оставиле без посла преко 20.000 радника у поморавском округу, али председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма

каже да се интензивно ради на опоравку са акцентом на инвестицијама, извозу и запошљавању, што даје резултате.

Међу угашеним предузећима су и она која си била носиоци развоја општина и спадала у највећа предузећа СФРЈ у својој бранши.

Највише предузећа је угашено од 2002. до 2004. године, изјавио је Тањуг у председник Већа самосталног синдиката за град Јагодину и општине Поморавског округа Мирослав Гајић.

Угашени су: „Морава“, „Конфекција“, „Палас“, „Југопревоз“, АИК, „Будућност“, ГП „Поморавље“ у Јагодини, „Compo“ у Свилајнцу, Фабрика шећера и машинска индустрија у Ћуприји, Индустрија конфекције „Бранско Крсмановић“ (позната Штофара) у Параћину, подсетио је Гајић и напоменуо да је Индустрија каблова у Јагодини запошљавала 10.000 радника, а сада око 1.300 радника.

У Поморавском округу, према подацима Локалног акционог плана за запошљавање за 2015. годину, запослено је 43.504 радника, од којих су 43,6 одсто жене.

Према подацима Филијале Нациноналсне службе за запосљавање у Јагодини, посао у Поморавском округу, према њиховој евиденцији тражи више од 27.000. људи.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма изјавио је да је у Јагодини, до 2004.године „без посла остало 15.000 радника“ а одмах уз Јагодину је Параћин, други по величини града у Поморавском округу“.

У Параћину су угашене многе фирме а оне које су до тада биле међу најпознатијима у СФРЈ знатно су смањиле број запослених и „тврдим да је приватизација уништила Параћин“, рекао је он.
Параћин је био значајан извозник, а сада има велики дефицит за град такве величине у спољнотрговинској размени са светом, додао је Марковић.

Прошле године привреда Параћина је извезла роба за 18,8 милиона евра, а увезла за 42,9 милиона евра и забележила спољлнотрговински дефицит од 24,1 милиона евра, прецизирао је Марковић.

„У Фабрици цемента Поповац је радило 2.000 радника, данас 350, а цемент ништа није јефтинији него што је био пре приватизаије. Поред тога у Параћину је било преко 20 приватних предузетника који су радли са цементаром. Штофара је имала 2.000 радника, данас нема ни једног,

Српска фабрика стакла имала је 5.000 радника а данас има 850 радника“, рекао је Марковић.

„Нама је приоритет, над приоритетима запошљавање и успевамо захваљујући превенствено старним инвеститорима, на првом месту италијанским компанијама, строго водећи рачуна да оне не конкуришу домаћим произвођачима“, рекао је Марковић.

Према његовим речима, у Јагодини раде три италијанске фабрике, четврта ће бити отворена у јулу или августу, а планирано је да их до краја године да буде десет, међу њима и Фбарика за производњу сира и млека у праху компаније „Ин Алпи“ кроз коју би се решила егзистенција и запошљавање до 4.000 пољопривредних домаћинстава у пречнику до 35 киломатара, истакао је Марковић.
Према Локланом акционом плану за запошљавање, у Јагодини је данас незапослено 10.467 људи, 461 мање него 2013.године, указао је он.

Захваљујући фирмама са иностраним капиталом, али и домаћима, пре свега Индустрији каблова и Месној индустрији „Јухор“, Јагодина је прошле године извезла роба у вредности 109,7 милиона евра, увоз је износио 77,3 и остварила спољнотрговински суфицит од 32,4 милиона евра, додао је Марковић.

„Ови резултати нам дају заправо да кажемо да смо ми (Јагодина) један од најбољих градова у Србији када је у питању спољнотрговински суфицит“, рекао је Марковић и додао да су извоз и спољнотрговински суфицит мере стабилности града и државе.

Марковић је додао да у овој години очекује спољнотрговински суфицит од најмање 100 милиона евра и запошљавање око 3.500 радника.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радницима Ниш експреса прете отказима ако директору не продају акције

4.9 (7) Удружени синдикати Србије „Слога“ објавили су јуче снимак разговора у којем руководиоци „Ниш …

Случај Луке Београд: Без одговорних за то што је приватизација постала купопродаја некретнина (видео)

5 (3) Специјални суд јуче је у поновљеном поступку поново ослободио бившег министра привреде и …

6 Коментара

  1. Ni Palma više ne cvrkuće kao ranije..odavno nismo čuli ko sve investira u Jagodinu..Možda BEOGRAD U MODI TJ nA VODI ne trpi konkurenciju……….

  2. Zatvorili drzavu i vise nemaju sta vec ubijaju sve sgo je zivo i vrednije od Vucica i ostale fasiste u Srbiji.

  3. Страшно цела Србија у катанцима а а радници на улици никог није брига за то нити кога то интересује

  4. da li palma zna sta je akcenat, ako ga vec stavlja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *