Процесори Интела омогућавали злоупотребе лозинки и осетљивих података

ОЗБИЉНИ сигурносни пропусти на компјутерским процесорима Интела и других произвођача чипова могли би да омогуће злоупотребе лозинки и других осетљивих података из меморије система, саопштили су стручњаци технолошке компаније Гугл.

Гугл је обелоданио ове пропусте убрзо пошто је фирма Интел саопштила да ради на налажењу закрпе за њих. Интел је навео да просечни корисник компјутера неће осетити знатнија успорења пошто је недостатак поправљен.

И Интел и Гугл су саопштили да су планирали да објаве да постоје пропусти идуће недеље када за њих буду расположиве закрпе. Међутим, у овом случају Интел је био приморан да открије проблем јуче када је о њему известио британски технолошки сајт Реџистер.

Технолошке компаније обично не откривају детаље о безбедносним проблемима док не буду расположиви начини да се они реше тако да хакери не би добили информације како да искористе грешке, наводи агенција АП.

Гугл је саопштио да пропусти такође погађају друге процесоре и уређаје и оперативне системе које они користе.

Иако је Интел навео ривалску фирму АМД међу компанијама са којима ради да реши проблем, АМД је у саопштењу навела да верује да су њени чипови сигурни јер користе друкчији дизајн.

Британски технолошки вебсајт Реџистер објавио је да су на самом почетку 2018. милиони корисника Виндоус, Линукс и Мак рачунара широм света у проблему због великог и озбиљног пропуста у дизајну Интелових чипова због кога су Мајкрософт, Линукс и Епл принуђени да ажурирају своје оперативне системе, пренео је на свом Твитер налогу Повереник за информације од јавног значаја Србије.

Иако Интел још увек није објавио детаље о овом пропусту, верује се да он утиче на чипове у милионима рачунара.

Упркос ембаргу о пропусту, неки детаљи су испливали. Оно што је за сада јасно јесте да је баг на нивоу хардвера присутан у модерним Интеловим процесорима који су произведени у последњих десет година. Он омогућава програмима да читају садржај из меморије кернела, што укључује лозинке и логин кључеве, наводи се на Твитеру повереника Србије.

За сада нема назнака да је пропуст коришћен у хакерским нападима.

Бета

Актуелно

Нека Брнабићка прво одговори за кога она ради и ко њу плаћа, за Блера знамо на чијем је платном списку!

Премијерка Србије Ана Брнабић не жели да открије ко плаћа Институт за глобалне промене Тонија …

Ана Брнабић на питање новинара бахато поручила: Питајте Блера ко га финансира!

Премијерка Србије Ана Брнабић не жели да открије ко плаћа Институт Тонија Блера да саветује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons