Продаја земље у бесцење (видео)

Продаја земље у бесцење (видео)

Земља у ваљевском крају никада није била јефтинија, па један ар вреди као бокс најјефтинијих цигарета. Све мањи број активних сеоских домаћинстава, као и незадовољство мештана условима живота на селу, неки су од разлога што се земљиште распродаје.

У појединим планинским ваљевским селима пољопривредно земљиште све је јефтиније. Има примера да се два хектара земље на неприступачнијем терену на Мравињцима код Ваљева продаје за 2.000 евра. Све више старачких домаћинстава и незадовољство условима живота на селу, неки од разлога распродаје земљишта.

Живописни пејзажи планинских ваљевских села примамљиви су све више једино туристима, а све мање интересантни за живот мештана, посебно наследника. Земља се продаје чак и на локацијама интересантним потенцијалним викендашима.

Милинко Миливојевић, који живи на Мравињцима код Ваљева, каже да се ар земље продаје од 10 до 40 евра, чак и поред пута. Само најатрактивније локације уз асфалт су скупље, пар стотина евра, али купаца нема. 

“Иако јефтино, оваквог земљишта све је мање у понудама агенција, а куповина је све ређа, јер се у неким селима комплетна домаћинства са неколико хектара имања, могу купити за 10 до 15 хиљада евра”, истиче Горица Чизмић из ваљевске агенције “Бона-фидес”.

Незадовољство животом на селу и готово половина старачких домаћинстава, само су неки од разлога све јефтиније распродаје земље. На то указују и истраживања до којих се дошло кроз припрему Стратегије руралног развоја на подручју ваљевских села од 2012. до 2020. године.

Александар Јовановић из Регионалне привредне коморе Ваљево, који је учествовао у припреми Стартегије руралног развоја Ваљева, каже да се дошло до податка да 60 одсто становништва старости до 50 година размишља о напуштању села.

Ипак, и у овим забаченим селима, на основу истраживања у изради стратегије, у трећини домаћинстава живи више генерација, а у сваком четвртом има деце. Једино њихов опстанак на селу делимично може спречити даљу багателну распродају земљишта, која због ниских цена економски постаје бесмислена.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Фирма ујака министарке Зоране Михајловић истражује има ли литијума у Ваљеву

Фирма ујака министарке Зоране Михајловић истражује има ли литијума у Ваљеву

“Предузеће “Euro Lithium Balkan” које има истраживачку дозволу за истраживање присуства литијума на териоторији Ваљева, …

Србија: За годину дана поврће поскупело 36,2, месо 15,1, а гориво 16,3 одсто

Србија: За годину дана поврће поскупело 36,2, месо 15,1, а гориво 16,3 одсто

Инфлација је наставила да расте и мерена повећањем потрошачких цена, у септембру је износила 0,8 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *