Кинеска Ексим банка гради Моравски коридор

Кинеска Ексим банка гради Моравски коридор

Изградња ауто-пута Појате-Прељина почиње на пролеће, и то код Крушевца

ПРВА деоница, у дужини од 12 километара, која ће се градити на ауто-путу Појате – Прељина јесте обилазница око Крушевца, за коју је већ завршена експропријација, сазнају „Новости“.

Почетак радова очекује се на пролеће 2013. године, а изградња комплетног ауто- -пута у пуном профилу, дужине 110 километра, могла би да буде завршена у року од три године. Главни извођач биће кинеска фирма за коју се определи кредитор – кинеска Ексим банка.

Према процени стручњака, изградња једног километра за такву конфигурацију терена креће се од 3,5 до 4,5 милиона евра, без експропријације. Колико ће Србију заиста коштати километар ове саобраћајнице зависи од преговора са Кинезима, који су у току.

Такозвани Моравски коридор, односно ауто-пут Појате – Прељина, повезаће правцем исток-запад коридоре 10 и 11, односно нишки ауто-пут са будућим Београд-јужни Јадран. Траса „Моравског коридора“ иде од Појата преко Крушевца, Трстеника и Краљева до Прељине односно Чачка. Ту се ауто-пут спаја са коридором 11 и њиме наставља до Пожеге, а према плану надлежних градиће се од Пожеге преко Ужица и крак ка Републици Српској, односно Вишеграду.

ПАКЕТ ПРОЈЕКАТА 

Кинеска Ексим банка гради Моравски коридорАуто-пут Појате – Прељина градиће се у оквиру пакета пројеката које Кина намерава да финансира у Југоисточној Европи са 10 милијарди евра. Влада Србије до краја године планира да са кинеском Ексим банком уговори кредит од 850 милиона евра за изградњу два аутопута – Београд – Љиг (Коридор 11) и Појате – Прељина. Влада је одабрала Кинезе за те пројекте због брзине којом раде и доброг искуства на изградњи моста Земун – Борча.

 На челу преговарачког тима Владе Србије за изградњу ауто-пута Појате – Прељина је Верица Калановић, министар за регионални развој, која је обећала да учешће домаће оперативе неће бити мање од 45 одсто. Пројектна документација је већ завршена за половину трасе.

Надлежни најављују да ће Србија од Кинеза добити до сада најповољнији кредит за реализацију овог пројекта. Зајам би требало да буде одобрен на период од 18 година са ниском и фиксном каматом. Главни извођач ће највероватније бити кинески „Чајна род енд бриџ корпорејшн“, који је већ ангажован на изградњи моста Земун – Борча.

На потезу од Појата до Прељине живи више од пола милиона становника Србије и то је један од најзначајнијих пољопривредних и индустријских региона. Неспорно је да овај ауто-пут има пуну оправданост у саобраћајном, економском, финансијском, тржишном, али и у стратешком смислу. Постојећим саобраћајницама дневно прође више од 10.000 возила, што оправдава изградњу ауто-пута.

КИНЕЗИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ

МИНИСТАРКА регионалног развоја Верица Калановић састала се са представницима кинеске грђевинске компаније „Шандонг хајспид груп“, која је заинтересована за послове у Србији, посебно за изградњу регионалних ауто-путева Појате – Прељине и Нови Сад – Шабац – Лозница.

Обе стране су отворене за сарадњу, а договорено је да ова кинеска компанија у наредним данима упути и званично писмо о намерама за сарадњу на овим пројектима, саопштено је из Владе Србије.

Компанија „Шандонг хајспид груп“ је једна од најјачих светских грађевинских компанија у области изградње ауто-путева, железница, аеродрома и лука.

Послује у више од 30 земаља широм света, а један од њихових највећих и најпознатијих пројеката је мост дужине 43 км у кинеској регији Шан Донг, који је изграђен за само четири године, наводи се у саопштењу.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тужилаштво да испита због чега је цена за изградњу "Моравског коридора" повећана у односу на 2013. за 300 милиона евра

Тужилаштво да испита због чега је цена за изградњу “Моравског коридора” повећана у односу на 2013. за 300 милиона евра

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке позвао је јавно тужилаштво да испита због чега је цена …

НОВА ПЉАЧКА БУЏЕТА! Зашто је цена Моравског коридора скочила са 500 на 800 милиона евра?

НОВА ПЉАЧКА БУЏЕТА! Зашто је цена Моравског коридора скочила са 500 на 800 милиона евра?

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић упитао је данас министарку инфраструктуре и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *