Скупови вехабија у Сарајеву и Новом Пазару

Скупови вехабија у Сарајеву и Новом Пазару

У Новом Пазару и Сарајеву одржани паралелни скупови декларисаних припадника вехабијског покрета. Циљ скупова био је позив на јединство муслимана и уређење друштва по шеријатском праву.

У Сарајеву и Новом Пазару одржани су паралелни скупови декларисаних припадника вехабијског покрета са којих је упућен позив на јединство муслимана и уређење друштва по шеријатском праву.

У Босанском културном центру у Сарајеву синоћ је одржана трибина “Екстремизам, тероризам – обим и дефиниције”, на којој су учестовали вехабије Нусрет Имамовић и Енес Чаушевић.

Имамовић је неформални вођа вехабијског покрета у БиХ, познат и по томе што је привођен, а убрзо и пуштен у оквиру истраге о терористичком нападу на зграду америчке амбасаде у Сарајеву, прошлог октобра.

Касније је утврђено да је тај напад је извео Новопазарац Мелвид Јашаревић, коме се за тај терористички акт суди у БиХ.

Како је пренела Радио-телевизија Републике Српске, Имамовић је на трибини позвао на успостављање друштва уређеног по шеријатском праву и осврнуо се на “нераскидиву везу политике и ислама”.

На новопазарском централном тргу Гази Иса бег Исхаковић, истовремено се окупило стотинак присталица вехабијског покрета од којих је њих четрдесетак било са препознатљивим вехабијским изгледом – брадама без бркова, кошуљама без крагни, скраћеним панталонама и белим чарапама.

Скуп је новопазарској Управи полиције пријавио Едис Пачарис, припадник тог покрета из Црне Горе, са пребивалиштем у Новом Пазару.

Било је планирано да се окупљенима обрати и утицајни припадник тог покрета, Билал Боснић из БиХ, али је Нађа Диздаревић, која је представљена као борац за људска права у тој држави, окупљенима саопштила да Боснићу “није дозвољено да пређе границу”.

Скуп је био организован после вечерње молитве – такозване јације намаза – око 21 сат и трајао је нешто мање од сат времена.

Диздаревића је бивша супруга Алжирца Ал Хађа Боуделе, који је као припадни такозване “алжирске групе”, 2001. године ухапшен у БиХ због сумње да су припремали напад на америчку и британску амбасаду у Сарајеву.

Припадници те групе су након хапшења предати властима САД, које су их послале у Гвантанамо, одакле су пуштени 2008. године.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Сад смо у прилици да гледамо докидање „треће гране власти“. Судство ће се претворити у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *