Вучић, Спасовски, Драшковић

„Продајом РТБ Бора држава може да изгуби 10 МИЛИЈАРДИ долара“!

0
(0)

Министарство привреде је објавило јавни позив за избор стратешког инвеститора за РТБ Бор. За разлику од претходне три неуспешне приватизације, ток ову приватизацију ће карактерисати присуство будућег рудника Чукару Пеки у непосредној близини Бора.

Иако РТБ Бор и Невсун Ресоурцес ЛТД., власник будућег рудника Чукару Пеки, немају никакве власничке и стратешке везе, значајан је однос постојећих рудних ресурса којима ове две компаније располажу.

Компанија Невсун Ресоурцес ЛТД. је само за откуп права власништва, и то над само једним делом рудног ресурса, уложила скоро 400 милиона $. За укупне инвестиције у отварање и експлоатацију тог дела лежишта планирају још једну милијарду $. Шведско – канадски конзорцијум Лундин и Еуро Сун Мининг су прво понудили 1,2 милијарде $, а затим подигли на 1,4 милијарде $ понуду за откуп права од компаније Неwсун Ресоурцес ЛТД, коју је ова глатко одбила.

Прелиминарне студије показују да ће укупни приход од експлоатације само једног (горњег) дела лежишта износити око 5,5 милијарди долара, а профит преко 2,5 милијарди $. Процене укупног профита од експлоатације комплетног рудног лежишта Чукару Пеки нису извршене, али на основу искуства и до сада расположивих података процењује се да може достићи читавих 10 милијарди $!

РТБ Бор осим осталих рудних лежишта, која су досадашњом експлоатацијом у највећој мери већ исцрпљена, поседује рудно лежиште Борска река, које је по својим карактеристикама врло слично рудном лежишту Чукару Пеки. По својој потенцијалности је чак за корак испред, јер је ближе површини и у центру важних инфраструктурних објеката. По количинама и квалитету расположиве руде за експлоатацију су такође слични. РТБ Бор, на жалост, није умео да препозна потенцијалност Борске реке и никада није озбиљно разматрао могућност његове експлоатације. Тако је и данас.

Сведоци смо апсурдне ситуације да на само неколико километара имамо два врло слична рудна ресурса и по квалитету и по квантитету расположиве рудне супстанце, од којих се један, у власништву страног капитала вреднује десетинама милијарди долара, а други, у власништву државе, поклања у бесцење. И у таквој ситуацији се расписује тендер за РТБ Бор. Потенцијални стратешки партнер РТБ Бор треба да добије за мизерну цифру од 350 милиона право за експлоатацију свих рудних ресурса, па и Борске реке која му може донети пар десетина пута већи профит уз сву пратећу инфраструктуру, објекте, постројења, опрему и врло квалитетну радну снагу са стогодишњом традицијом и искуством.

Напомињем да је у програм ревитализације рудничких и реконструкцију металуршких капацитета у РТБ Бор у периоду 2011 – 2015 год. уложено око 600 милиона долара. То је инвестиција уз гаранције државе. Програм се није реализовао, предвиђени ниво производње од 80.000 тона бакра годишње се остварује половично, једва на нивоу 30.000 тона годишње, из године у годину са све већим подбачајима, и са губицима из текућег пословања која су се само у периоду од 2014. до данас нагомилала до нивоа од око 400 милиона долара. Тако је инвестициони програм у РТБ Бор постао највећа пропала инвестиција у новијој историји Србије, за коју су директно одговорни Благоје Спасковски, генерални директор РТБ Бор и сви председници влада РС почев од 2010. до данас, од којих је најодговорнији Александар Вучић.

Од јесени 2016. у РТБ Бор је на снази УППР, који се није успешно реализовао јер је све време његовог трајања компанија пословала са губитком, без ликвидног периода. Због неуспешно спроведеног УППР у РТБ Бор је требао бити проглашен банкрот. Уместо тога, кренуло се са приказивањем лажних пословних резултата, који су временом све више добијали на замаху, тако да данас, у време објаве тендера, јавност је обасута информацијама о успешном пословању компаније. То изазива подозривост и сумњу у искреност намера државе да спроведе избор стратешког инвеститора за РТБ Бор по поштеним и коректним условима.

Наше је становиште да такав погубни процес распродаје виталних националних ресурса представља најкраћи пут у бананизацију државе. Свака озбиљна држава би учинила све што може да такве ресурсе задржи у својим рукама и тиме обезбеди стратешки дугорочни просперитет својих грађана. У Србији актуелна власт чини супротно – упропашћује будућност својих нараштаја зарад ускогруде личне и партијске користи. Резултат тог процеса, који у задње време добија застрашујуће размере, је да Србија убрзано постаје све сиромашнија земља јефтине радне снаге, из које беже не само стручни, млади и способни, већ и сви они који имају прилике да побегну.

(извор: достајебило.рс/др Бранислав Михајловић)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Злочиначко пљачкашко пустошење Бора: Kинези гори од атомске бомбе

5 (9) Kада упоредимо финансијске извештаје из последње године наше управе у РТБ „Бору“ и …

5 Коментара

    • IPAK SPASKOVSKI POSRĆE
      Novinari su punili stupce hvalospevima generalnog direktora RTB Bor o fantastičnim rezultatima rada njegove firme, postižući izvrsne profite, rekordna proizvodnja (u odnosu na juče), u vrhu izvoznika zemlje. S druge strane, prikrio je gubitke, loša tehnološka i energetska efikasnost proizvodnje bakra. Ovo prenebregava, u veličanju poslovanja RTB Bor i ministar Antić i predsednik, najverovtnije veruju svom pulenu Sosi, a ne Agenciji koja priprema izveštaje za pomenute funkcionere. Do sada država je godišnje upumpavala po sto miliona evra u bunaru zvanom RTB Bor, a sada to sve kriju “kao zmija noge!”. Naime RTB Bor ne plaća struju (u izveštaju EPS-a presek od 10. juna 2018. RTB Bor duguje za utrošenu struju 7.466.336.228 rsd ili 63.274.036 €), ne plaća rudarsku rentu, a poUPPR duguje za kredite još pola milijarde evra. Čemu služi imaginarno dobro poslovanje?

  1. Nekadaje Neko pljuvao po Studijama i resenjima za eksploataciju rudnog lezista Borska reka,a sada prica pricu…

  2. U tekstu se pominje da je izvršena rekonstrukcija pogona u metalurgiji. Naime čelnik RTB Bor, Spaskovski i vodeći ljudi u vlasti Srbije, kao papagaji, pominju da je izgrađena nova topionica, što je notorna laž. Stvarno, izgrađena je fleš peć za topljenje koncentrata bakra i pored postojanja savremenijih peći, a ostale jedinice i infrastruktura je iz ranijih faza gradnje. Jedino troškovi gradnje nove peći i farbanje postojeće topionice koštaju koliko i nova topionica. Tehnološke perfonmansi i dokazivanje garancija su izostali ili su promašeni. Kapacitet peći je 80kt bakra godišnje,a domaća rudarska proizvodnja ne zadovoljava ni pola projektovanog. Zbog toga se, pod suimljivim uslovima uvozi koncentrat, sa ili bez tenderske nabavke, kao i nabavka rudarske opreme pod sumnjivim uslovima, koje niko ne proverava. Iz tih kriminalnih poslova, država iz budžeta upumpava u bunar zvani RTB Bor po 100 miliona evra godišnje, kako bi se izbegao bankrot, a međuvremenu, pod kišobranom UPPR, otpisani su dugovanja od 900 miliona evra, a ostala dugovanja od 600 miliona evra. U hvalospevima RTB Bor od gubitaša, sada je profitabilna firma, ukoliko se ne lažemo, a lažu nas. Jedina dobra strana prodaje RTB Bor, je što će se izbaciti samo kriminalne radnje menadžmenta, a sve ostalo je protiv interesa Srbije..

  3. Шта на овој слици тражи Вук Драшковић? Разуме се у металургију ко његова жена у производњу бензина. (преведено: дрпају велике паре за седење у неким управним одборима или слично, да имају лове да иду у Америку на молитвене доручкове!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend