Протест незапослених породиља у Чачку због неисплаћених накнада које касне месецима
Фото: Љубица Сокић/Нова.рс

Протест незапослених породиља у Чачку због неисплаћених накнада које касне месецима

5
(4)

Неколико десетина незапослених породиља протестовало је испред зграде градске управе у Чачку, зато што три месеца нису добиле новчану накнаду од Града која износи 11.900 динара месечно. Представници градског руководства примили су породиље које су протестовале, али без присуства новинара.

Након састанка са незапосленим породиљама, градоначелник Чачка Милун Тодоровић саопштио је да ће им месечне накнаде бити исплаћене након ребаланса републичког буџета.

У саопштењу се наводи да према скупштинској одлуци Града, породиљама које се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање као незапослена лица припада месечна накнада за бригу о детету у износу од 20 одсто од просечне републичке зараде, до навршених 12 месеци живота детета.

Додаје се да је последња рата незапосленим породиљама уплаћена за август, а да се за наставак исплата морао сачекати ребаланс буџета Чачка.

„На седници Скупштине Чачка 21. октобра 2020. године, усвојеним ребалансом буџета су обезбеђена недостајућа средства, у износу од 14 милиона динара и пребачена Центру за социјални рад, како би се исплатила новчана помоћ незапосленим породиљама за сва три месеца, односно за септембар, октобар и новембар“, наводи се у саопштењу.

Разлог због којег није настављено са реализацијом исплата је што Центар за социјални рад, преко кога се врши исплата новчане надокнаде незапосленим породиљама, мора да сачека усвајање ребаланса републичког буџета.

„Центру за социјални рад је, као индиректном буџетском кориснику који се налази у систему извршења буџета Републике Србије, за време процедуре усвајања ребаланса републичког буџета онемогућено да врши исплате за које има обезбеђена средства, од стране било ког извора финансирања па тако и од Града Чачка“ наводи се у саопштењу градоначелника Чачка.

Додаје се да ће након усвајања ребаланса буџета извршити исплата по свим правима у области социјалне заштите.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чачак: Кад САТАНИСТИЧКИ РЕЖИМ народу забрани цркву, црква иде у народ! (видео)

Чачак: Кад САТАНИСТИЧКИ РЕЖИМ народу забрани цркву, црква иде у народ! (видео)

5 (11) Добила сам снимак од пријатељице. Ево како су се свештеници у Чачку досетили …

У Чачку основано 11 центара: Волонтери купују неопходну храну и лекове за најстарије

У Чачку основано 11 центара: Волонтери купују неопходну храну и лекове за најстарије

0 (0) ЧАЧАК – ГРАДСКИ штаб за ванредне ситуације града Чачка формирао је Штаб волонтерске …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend