ПРОТИВУСТАВНО Ево шта да радите ако вас гоне за неплаћање старих рачуна

ПРОТИВУСТАВНО Ево шта да радите ако вас гоне за неплаћање старих рачуна

4.8
(13)

ХИЉАДЕ извршних предмета старијих од три године већ су достављене из судова јавним извршитељима широм Србије, у складу са изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, које су на снази од почетка године. Међутим, на стотине хиљада њих, пре свега у Београду, тек чека да буде отпремљено на пут.

Међу њима је огроман број неплаћених комуналних услуга, казни за паркинг или ТВ претплате, а нека дуговања стара су по две и више деценија. Судови су се на овај начин решили старих предмета, али, како упозоравају адвокати, налазе се пред новом опасношћу – да их преплаве масовне тужбе грађана због кршења права на суђење у разумном року.

Само у београдском Првом основном суду, у ком је највећи број извршних предмета у целој земљи, до сада је пребачено извршитељима 26.838, а спремно чека још 176.509 заборављених фасцикли.

– Након ступања на снагу последњих измена ЗИО Основни суд у Новом Саду је до сада доставио јавним извршитељима 3.854 предмета – каже портпарол тог суда Глигор Ненић. – Достављени су готово сви они у којима су за даље спровођење извршења надлежни извршитељи, а само у незнатном броју чека се да суд одлучи о захтевима странака, после чега ће и ови предмети бити послати. У наведеним предметима извршни повериоци су најчешће јавна предузећа, физичка лица, банке…

У Основном суду у Нишу бројке су још веће.

– До данас смо по новом ЗИО јавним извршитељима доставили укупно 9.546 предмета и тај процес још траје. У раду су нам остала још 143 извршна и 133 извршна предмета на основу веродостојне исправе (комунални дугови) – каже Стефан Лазаревић, секретар нишког суда.

Сви грађани који су одавно заборавили на неки неплаћен рачун, казну или уплатницу за претплату из, рецимо, 2008. године или пре, суочиће се са непријатним изненађењем – осим основног дуга, мораће да плате и законску затезну камату за све године и трошкове поступка, па ће дуговање са 5.000 порасти на 40.000 или 50.000!

НАЈОПТЕРЕЋЕНИЈИ У БЕОГРАДУ

КОЛИКО је до сада укупно старих предмета достављено извршитељима, не знају ни у Врховном касационом суду, ни у Комори извршитеља. Магдалена Новаковић, генерални секретар Коморе, каже да судови старе предмете достављају директно извршитељима именованим за подручје њихове територијалне надлежности. Комора је тражила да се предмети прослеђују по одређеној динамици, а не одједном. Највише посла имаће 70 београдских извршитеља.

Управо у овоме адвокат Ненад Васић види проблем.

– До ове ситуације смо дошли јер судови нису могли да савладају велики прилив предмета из комуналних предузећа, али не може се искључити ни њихова одговорност, односно одговорност државе. Када добије предлог за извршење, суд мора у законском року о њему да одлучи и достави одлуку дужнику. Уколико то не уради, можемо говорити о незаконитом поступању, због чега грађани имају основа за покретање парница против државе и накнаду штете – каже Васић.

Јер, да су на време одлучили и доставили решење извршном дужнику, грађанин би био у могућности да намири дуговање без камате. Зато Васић саветује грађанима да у судовима провере да ли против њих постоји предлог за извршење, откада је, да ли је суд донео одлуку и да ли је покушао да је достави. Тако се утврђује коју је евентуално радњу пропустио, а није смео.

– Мислим да ће суд бити затрпан предметима грађана који ће од државе тражити надокнаду, било због кршење права на суђење у разумном року, било због незаконитог поступања. Трошкови ће бити огромни, па би држава требало да размисли или да добровољно исплати грађанима обештећење или да се договори са комуналним предузећима око отписа астрономске камате, да би избегла беспотребне трошкове – сматра Васић.

Иначе, комунални дугови, који обично застаревају за годину дана, у овом случају нису застарели, јер су повериоци сваке године подносили изнова предлог за извршење.

Новости.рс

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Град Београд разматра наплату уласка возилима у центар града

Град Београд разматра наплату уласка возилима у центар града

0 (0) Челници Београда сматрају да је једно од решења за колапс у граду наплата …

Извршитељи ће за државу утеривати и порезе?

Извршитељи ће за државу утеривати и порезе?

0 (0) Београд — Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) предлаже да, уместо пореске …

2 Коментара

  1. Ništa poverioci nisu podnosili. Svojim očima sam gledao kako dopisuju i pridodaju tužbu za tužbom. Imaju softver koji im nešto tamo automatski obračunava kamate i sabira. Sve retroaktivno i sve zastarelo. Kažem, svojim očima sam gledao šta rade. Kad jednog dana neko udje u te njihove evidencije šokiraće se šta su radili.

    Meni je infostan pre izvesnog vremena pokušao da naplati ogromnu sumu navodnog dugovanja od pre 10 (slovima: deset) godina. Zašto ne i iz 19. veka? Ja sam (ne slučajno, nego poznajući lopove) sačuvao sve te uplatnice, kuća mi je puna tih govana, ali nisam hteo da im ih pokažem. Hteo sam da me tuže, pa da im onda jebem mater. Medjutim, oni nisu tužili ni mene ni bilo koga, jer su sva ta dugovanja bila zastarela. Naprotiv. Prestali su sa tim trikovima. Odmah posle toga, valjda za osvetu, menjaju taktiku i pokušavaju da prevare na drugi način. Umesto 12 uplatnica za tu godinu, ja u mojoj gomili pronalazim 13. Ladno su štampali jednu uplatnicu više i poslali mi je. Ja odem tamo da „porazgovaram“ sa njima. Kako je tekao taj razgovor možete da zamislite kad su me dvojica iz obezbedjenja iznela iz prostorija infostana. Ali su ipak povukli tu prekobrojnu uplatnicu. Morali su.

    Mislim da zastara nastupa čak i ako su oni tužili, a tužba nije uručena tuženom, što je redovan slučaj. (Parnica počinje da teče sa danom uručenja tužbe tuženom). A apsolutna zastara svih dugovanja osim meničnih nastupa posle 10 godina. Zbog svega ovog mislim da se treba dobro, dobro, dobro informisati, uzeti pod mišku zakon o obligacionim odnosima i zakon o parničnom postupku (imate ih na internetu) i tek tako naoružani otići na razgovor u infostan ili drugu firmu koja vas gnjavi. Pa ne mogu oni da nam rade baš sve što im padne na pamet.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend