fbpx

Први кораци Русије на производњи ловца шесте генерације

0
(0)

У Русији су започете разраде на стварању ловца шесте генерације. У првом реду оне су везане са материјале и моторе будућих авиона, изјавио је генерални директор Фонда за перспективна истраживања Андреј Григорјев.

Тренутно се у Русији врше испитивања ловца пете генерације. ПАК ФА (Перспективни авијациони комплекс фронташке авијације), или Т-50 – руски ловац пете генерације, опремљен је принципијално новим комплексом авионике и радаром са фазираном антенском решетком. Испоруке нових ловаца оружаним снагама могу да започну 2016. године.

Изјава генералног директора Фонда за перспективна истраживања поводом ловаца наредне генерације изазвала је широки одјек у медијима, истичу експерти Центра за анализе стратегија и технологија. Појавило се мноштво коментара о томе да Русија, не завршивши рад на авиону пете генерације, већ се латила шесте, и изнете су сумње поводом таквог утрошка средстава. Ипак такви закључки не узимају у обзир посебни статус Фонда перспективних истраживања и улогу коју он игра у руском војно-индустријском комплексу.

Фонд преспективних истраживања, формиран 2012. године на иницијативу потпредседника владе Дмитрија Рогозина, у принципу не бави се подршком разрада конкретних серијских образаца технике и наоружања. Фонд се концентрисао на подршку развоја напредних технологија, које могу у перспективи да одиграју важну улогу у развоју војне и цивилне технике.

У датом случају фонд се бави технологијама које ће надаље бити употребљене у конструисању авиона шесте генерације. За сада нема основе да се говори да се на новој генерацији ловаца ради у пуном обиму. Али истовремено се разрађују технологије ваздухопловног мотора и материјала које могу да буду корисне у реализацији овог пројеката. Судећи по отвореним информацијама, између осталог говори се о новом мотору са јединственим карактеристикама. Поред тога, Фонд перспективних истраживања планира испитивања композитних материјала за будући ловац и ускоро ће одабрати најперспективнији пројекат.

Треба истаћи да по питању конструисања ловца шесте генерације, са организационе тачке гледишта Русија заостаје за Кином. У Кини AVIC, колико се може судити по доступним публикацијама, већ је формирао у Шенјангу пројектну групу која се бави одговарајућим разрадама. За то постоји неопходна материјална база, између осталог специјални систем аутоматизованог пројектовања.

Из тога је ипак немогуће изводити закључке о томе ко же први постићи резултат у конструисању реалног авиона шесте генерације. То ће зависити углавном од успеха у базичним технологијама везаним за моторе, материјале, електронику и слично.

 

Василиј Кашин, Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ловац Т-50 петнаест пута неприметнији од Су-27

0 (0) Творцима ловца пете генерације Т-50 (перспективног авио-комплекса фронтовске авијације – ПАК ФА) пошло …

У Русији почела разрада ловца шесте генерације

0 (0) У Русији је почела разрада ловца шесте генерације, изјавио је бивши командант Руског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *