Рада Трајковић: Држава највероватније стоји иза ликвидације Оливера Ивановића (видео)

Ђорђе Вукадиновић: Кажу: „Насмеши се, човече. На шта то личи и ко ће то да гледа?“ Али чему да се смејем? Погледајте где живимо. Погледајте којим се темама бавимо у овим емисијама. Погледајте  свет око нас, погледајте државу око нас… Дакле, ништа ту смешно нема, сем да се смејемо од муке, што је, наравно, могуће. Али, опет, с друге стране, када погледам мог данашњег госта, тачније, моју данашњу гошћу, онда видим како се она бори и носи са животним тегобама (а свашта је стисло у животу и свашта је прошла и преживела и лично и политички), онда схватим да човек ипак треба да гледа, колико може, и оне светле и позитивне стране и да учини највише што може за себе, свој народ, своју државу, чак и када због тог свог ангажмана не да не добија похвале, него најчешће добија само критике, па и најгоре етикете.

Мој и ваш данашњи гост је госпођа Рада Трајковић професор Медицинског факултета у Приштини, сада са седиштем у Косовској Митровици, лекар, бивши министар у влади СПС-а и радикала (мада је свега пар месеци у тој влади саставила), први члан привременог тела које је после 99’ године управљало Косовом…Све и свашта је била госпођа Трајковић, али је, ако тако могу да кажем, пре свега, изнад свега и иза свега – била и остала човек и храбра жена. Зато је ту да са њом попричамо о томе шта се дешава на Косову и Метохији, које су муке које муче Србе на КиМ, зашто је она данас толико прозивана од стране првог човека ове државе? Зашто она једина, или скоро једина, има храбрости да каже оно о чему углавном ћуте и медији и политичари.

– Шта је Оливер значио вама лично, и шта је значио за Србе на Косову?

Рада Трајковић: Веома се осећа недостатак Оливера Ивановића у ова тешка времена на северу Косова. Више немате лидера тог капацитета и тих могућности и способности да окупи народ. Да окупи све људе (…) Умео је да комуницира са свима, није био искључив (…) Данас, када га нема, тачно осетите тај вакум и тај недостатак човека који може да буде алтернатива овом безумљу и овом страху који влада на Северу.

Ђорђе Вукадиновић: Као да је постојало садејство београдске и приштинске власти у деловању против Оливера Ивановића. Оливер је ухапшен крајем 2013. непосредно пред други круг локалних избора, расписаних на основу Бриселског споразума, да би се спречила његова победа на изборима за градоначелника Северне Митровице.

Суштина је да држава највероватније стоји иза Оливерове ликвидације. Ликвидације таквог нивоа не могу да се изведу без неке подршке, или бар сазнања државе

Рада Трајковић: Суштина је да држава највероватније стоји иза Оливерове ликвидације. Ликвидације таквог нивоа не могу да се изведу без неке подршке, или бар сазнања државе (…) Оливер је упозоравао Вучића о претњама које је добијао (…)

Ђорђе Вукадиновић: Да ли можда Тачи и Американци уцењују Вучића неким детаљима из истраге о убиству Ивановића? Чини се као да ниједној страни није искрено стало да се овај случај разреши (…)

Рада Трајковић: Најбољи увид у истрагу Оливеровог убиства имају Тачи и Американци, и могуће је да међусобно тргују. То са досијеима је већ постао бизнис (…)

Ђорђе Вукадиновић: Посебан је цинизам што се на неки начин, од стране председника, чак и мртвом Оливеру покушавају преотети заслуге за одбрану мостова на Ибру и Севера КиМ, и то сада приписати Милану Радоичићу, који у то време на Северу није ни био. Ко је уопште Милан Радоичић, кога ви апострофирате као човека који одлучује о свему што се тиче Срба на Косову?

Рада Трајковић: Стратегију мафијашког деловања у Србији, неко је темељито радио у Београду. Можда је стратегија била да мафију измеша. Звонко Веселиновић је отишао за Нови Сад, а нама је доведен Радоичић који није овде рођен. Са њим је дошла једна булумента мафијашка неких људи са брадама које нико није познавао. Они су завладали Севером. Народ се уплашио…

Рамуш Харадинај је одржавао близак контакт са Миланом Радоичићем и тражио да он добије неку званичну позицију, односно функцију. Када сам га питала зашто то ради – рекао ми да Радоичић „контролише Север“ и да он као председник владе са Севером нема никавих проблема, јер Радоичић „све одлично контролише и све што обећа, то и испуни“

Рамуш Харадинај је одржавао близак контакт са Миланом Радоичићем и тражио да он добије неку званичну позицију, односно функцију, јер су га из међународне заједнице прозивали и критиковали што одржава тај контакт.  Када сам га питала зашто то ради – рекао ми да Радоичић „контролише Север“ и да он као председник владе са Севером нема никавих проблема, јер Радоичић „све одлично контролише и све што обећа, то и испуни“ (…) Уосталом, Српска листа је врло снажно подржала избор Рамуша Харадинаја за председника владе, Кадрија Весељија за председника скупштине, а да није било Српске листе ни Тачи не би био изабран за председника. А та подршка се некако плаћа.

Ђорђе Вукадиновић: Ви стеу интервјуу у Времену рекли да су Радоичић и Веселиновић били са Вучићем у Сребреници као нека врста телохранитеља, што значи да су они његови људи од највећег поверења и у том смислу немогуће је да он није знао о коме се ради, као што је у први мах говорио.

Рада Трајковић: Сви на северу Косова знају да су Радоичић и Веселиновић били у пратњи Вучића у Сребреници. Они су пријатељи, друже се и посећују…

Ђорђе Вукадиновић: Али како то знате? Ја то за Сребреницу пре Вас нигде нисам чуо, нити прочитао.

Рада Трајковић: То није никаква тајна. Службе то знају. Сви на Северу то знају. Они се сами тиме хвале (…)

Ђорђе Вукадиновић: Морам ово давас питам. Ви сте били члан Српске радикалне странке, блиско сте сарађивали и са Шешељем и са Николићем и са Вучићем. Да ли сте изненађени овим њиховим развојем?

Сви на северу Косова знају да су Радоичић и Веселиновић били у пратњи Вучића у Сребреници. Они су пријатељи, друже се и посећују…

Рада Трајковић: Мени су они од почетка били јасни… Шешељ је увек имао задатак да блати неке људе и на тај начин „чисти пут“ Слободану Милошевићу, а што слично сада ради за Вучића. Он је просто „чистач“, покривач неких догађаја… Вучић је увек био лабилна личност, увек је био у неким трачевима, потпуно несигуран… Тома је деловао стабилније (…)

Ђорђе Вукадиновић: Раније сте били „издајник“ зато што сте хтели да разговарате са Приштином и међународном заједницом, а сада Вас, као и Саву Јањића, оптужују да сте издајник зато што се противите подели и нећете довољно да слушате Приштину и међународне представнике и Београд који је у међувремену променио позицију.

Рада Трајковић: Велики сам противник независности Косова, као и поделе Косова. Подела Косова је лоше решење. То би цео регион бацило у нови хаос и дестабилизацију без краја, а од Балкана направило други „Блиски исток“

НСПМ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићева нарко мафија прогони полицајце који воде кривичне истраге против криминалаца (видео)

Вучићева нарко мафија прогони полицајце који воде кривичне истраге против криминалаца (видео)

У новој емисији „Црно-бели свет са Ђорђем Вукадиновићем“ поново је гостовао новинар НИН-а Вук Цвијић, …

Устав по мери Вучићеве мафије: Овакав Закон о референдуму нема ни у Колумбији!

Устав по мери Вучићеве мафије: Овакав Закон о референдуму нема ни у Колумбији!

Србија к’о Колумбија. Јајиначки клан најзад је успео да „откључа“ дуплу браву за промену Устава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *