Радници Фабрике резног алата 18. пут спречили судске извршитеље да преузму погон Kуглична вретена

Радници Фабрике резног алата 18. пут спречили судске извршитеље да преузму погон Kуглична вретена

0
(0)

Судски извршитељи покушали су данас, уз асистенцију полиције, 18. пут за редом да принудно преузму погон „Kуглична вретена“ Фабрике резног алата (ФРА) у Чачку, што су радници спречили.

Председник Индустријског синдиката ФРА Душан Ђелић рекао је агенцији Бета да је полиција покушала да уведе извршитеље у посед заменом браве и врата, што радници нису дозволили.

Он је рекао да судски извршитељи више од годину дана покушавају да наплате дуг ФРА од поравнања са једном чачанском приватном фирмом, који је од 1,5 милион динара у међувремену са каматама нарастао на око 5,7 милиона динара.

Ђелић је позвао републичког правобраниоца да заштити државну имовину, јер, како је рекао, држава је већински власник ФРА са 57, 6 одсто капитла, а погон „Kуглична вретена“ је Решењем Министарства одбране од стратешког значаја за одбрамбену индустрију.

У том Решењу, које је Министарство одбране други пут издало у априлу 2018. године и важи наредне три године, наводи се да је погон за производњу кугличних вретена ФРА „привредни субјект од посебног стратешког значаја за одбрамбени систем Србије“.

Ђелић је осудио поступање Привредног суда у Чачку који „шаље судске извршитеље, кажњава раднике који бране своју имовину и не штити интересе државе“.

„Привредни суд у Чачку је 20. јуна поново казнио новчаном казном од по 10.000 динара 42 радника ФРА због ометања судских извршитеља да уђу у посед фабричког погона, а онда је те казне заменио затворским казнама, јер их нисмо платили у року од пет дана, што је недопустиво. У случају неплаћања казни оне могу да се принудно наплате одузимањем од плате, што суд није учинио“, рекао је Ђелић.

Он је додао да су радници уложили жалбе на одлуку Привредног суда и очекују да им се казне „врате“ на новчане.

Ђелић је додао да је Привредни суд казнио са 100.000 динара и директора ФРА Милана Видаковића јер није испразнио халу погона пре него што су дошли извршитељи.

„Директор је у то време био на службеним путу у Русији. Али погон и не може да се испразни јер имамо стручно мишљење да опрема и машине из погона не могу да се изместе, јер после њховог померења не би биле више у функцији“, рекао је Ђелић.

ФРА, која се бави производњом и продајом резаног алата и машина, основана је 1953. године.

У фабрици је запослено 560 радника.

Бета

Фото: Епицентар пресс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест незапослених породиља у Чачку због неисплаћених накнада које касне месецима

Протест незапослених породиља у Чачку због неисплаћених накнада које касне месецима

5 (4) Неколико десетина незапослених породиља протестовало је испред зграде градске управе у Чачку, зато …

Милион старих предмета неплатиша комуналних услуга пребацује се извршитељима, неки од њих старији од 20 година

Милион старих предмета неплатиша комуналних услуга пребацује се извршитељима, неки од њих старији од 20 година

4.4 (5) Скоро милион старих извршних предмета сукцесивно ће, у наредне две године, бити пребацивано …

Један коментар

  1. u kojem toru-logoru i svinjcu zivi Srbski narod iz opisanog je videti. — dug, ako ga ima, mogo se dobrovoljnim prilozima skupiti, ili tudjin tiranin mogo je deo onoga sto dade za svoju katolicku crkvu u parizu ovima dati, il deo onoga sto bosanki grobarki pokloni il onom paru genocidnih kauboja pokloni da bi ga po ramenu potapsali. — nego namera je njegova 560 ljudi bez posla ostaviti, fabriku rasturiti, izradu municije nekom drugom prodati i one, za koje postoji jedino zakon Majke Stojanke, podrzati, jer ce mu takvi nasilnici trebati. — ovo je slucaj koji treba sve nas interesovati pa i ruke zaposliti.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend