fbpx

Радници Фијата прете протестима уколико не буде договора са руководством

0
(0)

Председник синдиката у Фијат крајслер аутомобилима Србије Зоран Марковић је најавио данас да ће радници организовати протесте уколико у понедељак са пословодством не буде постигнут договор о условима добровољног одласка запослених из те компаније.

Разговори са руководством ће бити настављени у понедељак, а Марковић је рекао за Б92 да ће ако се не договоре најпре организовати протесте у кругу фабрике, а затим ће их проширити.

„Првенствено крећемо са протестима у самој фабрици, а после тога план је да се крене на локалном нивоу, ка Скупштини Крагујевца и потом ка Влади Србије, да би они узели активно учешће”, казао је Марковић.

Он је навео да је руководство понудило законске отпремнине плус део о којем се воде разговори са пословодством, не желећи да износи детаље.

Компанија Фијат крајслер аутомобили Србије (ФАС) из Крагујевца је у уторак саопштила да ће пребацити производњу из три у две смене и да у сарадњи са синдикатима ради на смањењу радне снаге кроз добровољне одласке запослених.

У међувремену је реаговало и Министарство привреде чији су представници данас, како је наведено у саопштењу, разговарали са пословодством Фијат крајслер аутомобили Србије о пословању те компаније.

Како је наведено у саопштењу, представници министарства су нагласили да је интерес државе да та компанија превазиђе проблеме и добро послује, не само због 33 одсто власништва које држава има, већ и због великог броја радника које фабрика запошљава.

Након састанка у Министарству привреде најављено је да ће у наредних неколико дана бити организован састанак са представницима синдиката Фијата.

„Министарство привреде ће посредовати у решавању спорних питања како би се евентуални проблеми отклонили и фабрика наставила са оперативним активностима осигуравајући континуитет у пословању”, наводе у министарству, преноси Танјуг.

Компанија FCA Србија д.о.о. Крагујевац основана је 2008. године, као партнерски пројекат италијанске компаније FIAT Group Automobiles (FGA) са Владом Републике Србије, при чему Фијат поседује 67, а Србија преосталих 33 одсто власништва.

Политика

Фото Т. Јањић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од суботе нова корона правила за послодавце и запослене

1 (1) Послодавац је дужан да за сва радна места донесе план примене мера за …

Сутра исплата последње рате „корона минималца“

5 (2) Исплата трећег „корона минималца” за око 1.055.000 радника у око 232.000 предузећа у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *