Радници Крушика: Ништа није регуларно, ни у реду, и Вучић то зна

Радници Крушика: Ништа није регуларно, ни у реду, и Вучић то зна

4.4
(14)

Председник Александар Вучић деловао је синоћ на РТС-у некако уплашено и причао је бајке о Kрушику, као да смо сви ми луди. Наводно, за њега је „све регуиларно и све у реду“, али ће министар полиције Небојша Стефановић и његов отац Бранко Стефановић, ако се установи да су прекришили закон при куповини наших производа да сносе одговорност, кажу данас за лист ДАНАС и Глас Шумадије представници запослених у ваљевском Kрушику који, поучени искуством свог колеге узбуњивача Александра Обрадовића, још који дан желе да остану анонимни.
Истичу да у Kрушику, за разлику од Вучићевих тврдњи, “ништа није ни регуиларно, ни у реду, а камоли добро“. Напротив, ситуација је, сматрају, све гора. Фабрика не ради више ни са 20, но тек са 10 одсто капацитета. Због енормних дугова, добављачи све ређе испоручују репроматеријал и производну опрему, те у фабричкој Фарбари , на пример, већ данима нема фарбе, фосфата и других материјала, услед чега је фарбање производа немогуће.

Дугови Kрушика, према званичној информацији износе 45 милиона евра, према незваничним наводима 67, а представници запослених из својих извора сазнају да су дуговања предузећа премашила свих 80 милиона евра. Додају да је фабричко пословодство поручило радницима да „уговора нема, посла нема, вишка запослених има, а да се плате примају, али до када ће – не зна“. Менаџмент је, кажу наши саговорници, поручиои запосленима на одређено да да искорите преостали део годишњег одмора до крајаовог месеца, када многима од њих истичу уговори о раду. На платном списку Kрушика је укупно 3.140 радника, од чега су око 2.100 њих запослени на одређено, односно на основу уговора о делу.

Већина тих радника на одређено су партијски војници Српске напредне странке, који су у Ваљево доведени из градова и места широм Србије, а понајвише из Уба, Лајковца, Мионице, Kоцељеве и Осечине, што је подручје које политички контролише председник општине Уб, народни посланик и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић, који је и кум Александра Вучића. У Kрушику раде и људи из Бајине Баште, Руме, Параћина и један момак из Ниша. Истовремено, на евиденцији Националне службе за запошљавање је 10.000 Ваљеваца, међу којима је и неколико десетина младих мајстора који су праксу стекли у Kрушику, али за већину њих посла у фабрици није било, тврде наши извори.
Наглашавају да није тачно да председник Србије Александар Вучић не зна каква је ситуација у Kрушику, већ да „прича бајке“ кад наводи да је у том предузећу „све у реду“. Све синдикалне организације које делују у Kрушику, кажу, о стању у тој фабрици још летос, у августу, заједничким писмом су обавестиле Александра Вучића и затражиле његову помоћ за превазилажење кризе. Од тада до данас, нико ни прстом није мрднуо да помогне да Kрушик превазиђе пословно – производну агонију, у коју је, према наводима узбуњивача Александра Обрадовића, почео да запада 2014., кад је на чело ваљевске фабрике доведен кадар СНС-а Младен Петковић који је, напоменимо, крајем прошле године прекомандован у Заставу оружје која је, такође, у све незавиднијој пословној ситуацији.

Од 2014., према документацији коју је Обрадовић доставио медијима, траје и исисавање новца из Kрушика посредством утицајних трговаца орјжјем, пре свих фирме ГИМ, коју у преговорима око куповине наменских артикала заступа отац министра полиције Бранко Стефановић, затим фирме које контролише Слободан Тешић, те једна компанија из Уједињених Арапских Емирата, чији је представник за Балкан један бивши директор Заставине фабрике оружја. О свему овоме хтели смо да разговарамо и са генералним директором Kрушика Владаном Лукићем, коме смо намеравали да понудимо и да му питања пошаљемо мејлом. У кабинету директора Лукића су нам, међутим, рекли да је он на састанку, а на тражени број телефона није се јавио. И почетком прошлог месеца покушавали смо да ступимо у контакт са менаџментом Kрушика, али одговора друге стране није било.

Пише: Зоран Радовановић, Глас Шумадије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Разоткривена Вучићева пљачка: Уместо 642 милиона, за ауто-путеве 1,5 милијарди!

Разоткривена Вучићева пљачка: Уместо 642 милиона, за ауто-путеве 1,5 милијарди!

4 (8) Председниче Вучићу, Да ли вам је бар мало непријатно што данас отварате градњу …

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

5 (5) Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је …

Један коментар

  1. Nezahvalnici pa vucic vam je pomogao preko stefanovica i njegovog oca.Nema vise pomoci i tacka.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend