четвртак , 24 септембра 2020

Радници у Лесковцу натерани да дочекају Вучића

0
(0)

Српски покрет Двери у Лесковцу тражи да се утврди Законски основ по коме су запослени градских управа, Агенције за локални економски развој, институција и установа Града Лесковца, њих неколико стотина, били принуђени да 18.10.2016. године буду на дочеку Александра Вучића и присуствују отварању једне приватне стране фабрике.

Да ли је реч о кршењу одредби Закона о раду у смислу члана 18. и 19. који дефинишу дискриминацију запослених или се ради о жељи да у радно време запослени дочекају премијера самоиницијативно – за шта би у том случају морали бити санкционисани.

Сходно Закону о раду, члан 56 прописује да је послодавац у обавези да запослене о распореду и промени распореда радог времена обавести најмање пет дана унапред. Изузетно послодавац може да обавести запослене о распореду и промени распореда радног времена у краћем року од пет дана, али не краћем од 48 часова унапред у случају потребе посла услед наступања непредвиђених околности.

На основу доступних информација, желимо да напоменемо да не постоји ни један писани документ којим било ко, од градоначелника Лесковца, начелника управа или директора установа, агенција или предузећа обавестио запослене о распореду и промени распореда радног времена у складу са Законом.

Отуда, уколико су запослени у јавним службама и предузећима Града Лесковца на отварање приватног предузећа отишли зато што су приморани, морају у складу са Законом о раду, тражити заштиту од дискриминације и мобинга, а подстрекачи бити кажњени. Уколико су самоиницијативно присуствовали поменутом догађају, за месец октобар ће морати, сходно Закону, бити ускраћени за сразмерни део зараде, сразмерни део путних трошкова и сразмерни део топлог оброка за неоправдано одсуство са посла 18.10.2016. године.

Српски покрет Двери тражи управо оно на чему господин Вучић наводно инсистира – на раду, поштовању закона, уштедама у буџету. Уколико је премијер био спреман да на конференцији за новинаре у Нишу, у присуству министра Ане Барнабић, промотера хомосексуалних „вредности“, критикује мајке у Србији које рађају децу и примају дечји додатак, било би коректно и поштено да сви горе поменути који су неосновано одсуствовали са посла данас дају свој допринос уштедама у буџету града Лесковца и Републике Србије и то сходно важећем Закону о раду.

др Предраг Митровић,

потпредседник Српског покрета Двери
Координатор савета за економију, привреду и финансије

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Двери.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

4.4 (9) У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да …

Патријарх Амфилохију: Чујем да ниси пожељан у Београду

5 (2) Први пут по окончању избора у Црној Гори, у седишту Патријаршије у Београду …

3 Коментара

  1. Ништа ново, тако су и у ЈУРИ и ГЕОКСУ глумили добру дечицу а овамо кукају како их малтретирају!

  2. A ko ce da brani radnike ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=nTQIkvODqqE&feature=youtu.be

    Culi ste Vucica na konferenciji za stampu u Yuri da je pitao novinarku „a jel ce te vi da im nadjete drugi posao“ i ono u stilu „kome se ne svidja moze da ide“… a zakon o radu???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *