Радницима „Фијата” опет продужен одмор

0
(0)

Запосленима у крагујевачком „Фијату” плаћено одсуство је продужено до 12. јуна. Да ли ће тада и када ће уопште почети да раде није познато, јер њихов посао зависи од тржишта аутомобила на коме у доба короне не цветају руже. Како сазнајемо, „Фијат Крајслер” тренутно ради на увођењу мера заштите радника, што подразумева мерење температуре и увођење термовизијских камера у погонима. Они се припремају да постепено започну производњу у свим својим фабрикама, али се не зна којим редом и када ће Крагујевац добити зелено светло.

Премијерка Ана Брнабић је рекла током викенда у Крагујевцу да је аутомобилска индустрија највише погођена корона кризом, после угоститељске, сектора саобраћаја и транспорта и навела да је влада у сталном контакту са „Фијатом”.

– Надам се да ће Италијани што пре да покрену производњу „Фијата”, јер ће то онда се одрази на ову фабрику у Крагујевцу – истакла је она.

Иначе, радници су, због епидемије ковида 19, на плаћеном одсуству од средине марта и у фабричке хале је требало да се врате 1. јуна, али је продужено плаћено одсуство јер је тржиште аутомобила стало широм Европе. Оних 45 законом дозвољених нерадних дана у једној календарској години, када радници примају 65 одсто зараде, већ је потрошено за 2020. годину. Менаџмент те фабрике је још почетком маја од Владе Србије тражио и добио сагласност за додатних 80 дана плаћеног одсуства за запослене, тачније до краја септембра. Колико ће бити радних дана до краја септембра остаје да се види, али зна се да је у „Фијатовим” фабрикама свуда у Европи колективни годишњи одмор у прве три недеље августа.

Производња аутомобила је у Србији протеклог месеца забележила најдрастичнији пад од 84 одсто, али у томе нисмо изузетак. Сличан пад су имале и остале земље, а Кина чак 90 одсто.

Сарадници часописа „Макроекономске анализе” и трендови у најновијем броју указују да када је реч о привредној активности посебну пажњу привлачи производња моторних возила и приколица, која је у априлу међугодишње смањена за 84 одсто. Унутар ове области производња у грани моторна возила, која је у марту међугодишње била смањена за 23 одсто, у априлу је потпуно заустављена.

– „Фијат” је продужио плаћени одмор запосленима и у целом мају. Осим што је у доба пандемије заустављена тражња, заустављен је и највећи део аутомобилске индустрије у свету. Крагујевачки „Фијат” је суочен не само са недостатком тражње већ и са недостатком делова за производњу – наведено је у МАТ-у.

Извоз моторних возила и приколица је у марту међугодишње смањен за 26 одсто, тако да је ова област, са вредношћу од 138 милиона евра, пала на друго место. Производња моторних возила и приколица у априлу није ушла у групу од пет области са највећом вредношћу извоза.

Економиста Драгован Милићевић каже да је производња аутомобила пала у целом свету и очекивано је било да ће се десити и код нас. „Фијат Крајслер Србија”, према његовим речима, неће моћи да опстане без помоћи државе. Наша влада би каже морала да се задужи и фактички да паре некоме ко ће их изнети у иностранство. То ниједан домаћин не ради, каже он.

На питање колико би држава морала ове године да одреши кесу да би сачувала радна места и производњу у крагујевачкој фабрици наш саговорник каже да је тешко проценити, али наводи податак из биланса успеха за 2019. ФАЦ-а, према коме су и приходи од дотација и субвенција износили 2,5 милијарди динара.

– Они ове године више нису радили него што јесу. Десет година праве исти модел аутомобила који немају коме да продају. У аутомобилској индустрији то није допустиво јер ту просто долази до брзог застаревања производа. Нешто мора да се мења. Ми се ту ништа не питамо. „Фијат” је већински власник у крагујевачкој фабрици и, ако одлуче, они могу да изместе производњу – упозорава Милићевић.

Маријана Авакумовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кинески вирус зауставио производњу у крагујевачком Фијат Kрајслеру на дужи рок

5 (1) Због недостатка делова из Kине, у крагујевачком Фијат Kрајслеру (ФЦА), сазнаје наш лист, …

„У БиХ критично због мигрантске кризе – могућа ескалација“

0 (0) Проблем илегалних миграција у БиХ већ је довео до критичног стања у земљи, …

Један коментар

 1. eto ovim sto odmaraju, pa umesto da se obrazuju il kako se to kaze edukuju, oni se bacili na pecenje, rakiju, susenu travu il masan burek i gibanicu, ispricacu pricu o caru irodu, pas mu jebo majku, itakvi se radjaju, mada jedan cupavi krestavi sveznalica sa interneta misli da su to budalastine kad on to sve bolje zna a i drug je i naslednik Svetog Jovana i cara iroda.
  elem, zovu ga irod 1. ili 2. veliki /rastom/, car judejski, surovi samodrzac i tiranin, koji je organizovao efikasnu tajnu policiju, koja je sprecavala pobune i nerede.
  lako je biti veliki ako te takvog majka rodila, a oko sebe okupis isprdke i kepece i jos maloumne; ti stranac i dodjin a oni copor ovaca, koza i kokosaka koji takve ko robovi sluze i veoma cene, pa postave ko stratega i nacelmika.
  a kad i naj gori nistak i golja, niko i nista od nikoga, makar imo u dupetu vezu praziluka, se pojavi u purpurnom ogrtacu, priveze masnu i turi djozluke, mirisom se namirise, a pored britke sablje spolovilo mu se po kaldrmi vuce, svi padaju na kolena, pa i mudraci.
  pored marka antonija, oktavijana i lepida nemos samo tako zbog klecenja i ondasnjih obicaja postat vodja i dogurat do cara; dobijenu milost moras zasluziti, razne usluge pruziti i veran se pokazati, pa sve ucini kako obicaji nalazu.
  u carevini dousnika i prodani dusa kolko oces, a vrhovni svestenik lutka na konopcu njegovim, jedino mudraci ucutali i sklonili se s puta budali a neki obicajima davnasnjim poklekli.
  pisase neki i da veliki graditelj kula i gradova bi, dal jos stoje il su poruseni ne odoh videti al kazu da je u duhu tsuculetog graditeljstva krvata iz krapinskih suma i spilja, balkanskih naslednika neandertalaca, krvoloka i ubica.
  izgradi velike arene, za mali fudbal, cirkuske predstave i za prevaspitavanje robova sto bi glavna namena.
  surov zlikovac, istrebitelj naroda i genocidni majmun, cu za dolazak i rodjenje Mesije u Vitlejemu a posto ne volise od sebe bolje, zamisli kako ga ubiti, al uz ovoga mudraci pa pobegose kod nevrnika, pa neznajuci kako ga naci povata kako neki knjizevnici kazu 7ooo. nevinih decijih dusa, pa kla i krv ispija od besa.
  dalje se prica da malo pred smrt naredi da se hram osvetli bojama rima i da se klanja poganima sto uvede u uzas nekolicinu slobodnih gradjanina.
  crce ko pasce, dzaba mu sestercija, zlata i pun harem robinja.
  bacise strvinu kerecu u javni klozet i zatrpase kamenjem i glinom da vise ne izadje.
  u Jevandjelju govori se ,,cuvajte se kvasca farizejskog i kvasca irodovog,, sto se odnosi na potomke, rodjake i pristalice okrutnog majmuna i crnog djavola, satane i pogana, protivnika pokoljenja ljudskoga.
  jebo mu ker majku kamenjarku.
  eto i po dve iljade godina njegova nedela izazivaju ogorcenje, a zamislite da takvog, pa jos i surovijeg, danas isere neka indijanka u nekoj vrzini ili rupi pored groblja, gde takvi zive a zovu ih vukodlaci a bez koca glogova il pilule argenta nema nam spasa.
  verno prepricah to sto internet nudi, mnogo toga izostavih, da vas ne uznemirim, uskoro ce vas spricovati sigurnim vakcinama kineskim, pa ce te u miru raditi i kokosare praviti, ne brinuci o plati, lebu, zdravlju i odmoru a kozojebci s kalasnjikovem ce da vas cuvaju.
  moju kolibu obilaze pistoljdzije, koji ga nose mesto kurca, kojima pomenuti ponos na beton ispada, nije lako ni vama a ni njima a zato nas i malo ima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend