Ракијада

Ракијада

0
(0)

Стручњаци хвале квалитет ракије на сајму у Шљивовици, која је, кажу, из године у годину све боља

Шљивовица под Златибором – Каква апотека, од ракије нема бољег лека, и за душу и за гушу…, наздрављало се јуче доброј домаћој мученици, на петом Сајму домаћих ракија у златиборском селу Шљивовици. „Ракијада” баш на Празник рада, уместо првомајског уранка, док је подневна спарина као усред лета притискала овалну ливаду крај сеоске школе и озбиљно искушавала издржљивост љубитеља добре капљице.

А многи су, с разних страна, дошли на „Ракијаду”. Да пробају најбоље ракије каквим се Шљивовица и цео крај вековима диче – село је по њој добило име, а овдашња рецептура из 1868. основа је модерне заштите бренда „српска шљивовица” – да виде како се некад она пекла, присуствују надметању златиборских здравичара и чауша, погледају изложбе сеоских мајстора, рукотворина, здраве хране.

Избор најбољих произвођача био је најтежи посао. Овог пута пред стручним жиријем, у коме је уз домаће стручњаке била и професорка Нермина Спахић из Сарајева која је члан Европске комисије за дестилате, нашло се 70 препеченица од произвођача из златиборског, чачанског и ваљевског краја. Читав претходни дан они су дегустирали ове ракије, на ногама то издржали („не гутамо је, само ставимо у уста, измуљамо, омиришемо па испљунемо”, кажу чланови жирија) и изабрали победнике.

Подељено је пет великих златних и шест златних медаља. Прво место освојио је Миладин Бонџулић из Шљивовице, испред Андрије Корићанца из Обреновца и Рада Томоњића, такође из Шљивовице. Још две велике златне медаље додељене су Добрисаву Јањићу из Трипкове и Александру Зорзићу из Шљивовице.

– Одушевљени смо квалитетом понуђених ракија, из године у годину он је све бољи – каже за наш лист Костадин Михаиловић, који пету годину заредом председава жирију на „Ракијади”. – Произвођачи све више слушају струку и повезују је с традицијом. Одвајкада се код нас не придаје превише пажње оној другој фракцији током печења, званој срце, а она је врло важна да се избаце неодговарајуће компоненте и добије боља ракија. А добро је што све више произвођача учествује у избору, схватили су да је ово утакмица знања а не ината.

Поздрављајући окупљене, председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да је давнашња традиција у златиборским селима да се радује и тугује уз добру ракију, а да традиција „Ракијаде”, која помаже да се домаћа ракија брендира и иде ван граница, траје захваљујући вредним људима из Шљивовице.

Посебну пажњу окупљених изазвао је необичан казан „лампек чучавац”, потпаљен посебно за ову прилику, у коме је овдашњи произвођач Миломир Милојевић Геро, на давнашњи начин пекао домаћу „шљивку”. – Лула овог казана стара је 100 година, табарка 60, озидан је циглом и глином, с дрвеним капком. Нико више нема овакав казан, а ја сам га склопио за ову „Ракијаду”, испећи ћу у њему данас 20 литара меке ракије за четири сата. Тако су наши стари одвајкада радили – објашњавао је окупљенима мајстор Геро.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ: Мигранти који остају у Србији имаће бесплатно образовање, уложено је 11 милиона евра!

ВУЧИЋ: Мигранти који остају у Србији имаће бесплатно образовање, уложено је 11 милиона евра!

5 (1) Чему образовање миграната ако су само у пролазу и ако миноран број њих …

НАТО 1999. на Србију бацио више бомби него Хитлер на Енглеску током Другог светског рата!

НАТО 1999. на Србију бацио више бомби него Хитлер на Енглеску током Другог светског рата!

5 (1) ГАЛИЈАШЕВИЋ: ПРИЈЕТИЛИ СУ ДА ЋЕ БОМБАМА ЗАСУТИ ЦИО БЕОГРАД АКО ИМ СРБИЈА НЕ …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend