fbpx

Рашка област: Муслимани Рашке се масовно селе у Европу због опште беде и сиромаштва које влада

0
(0)

Са аутобуске станице у Новом Пазару прошле суботе је пут Немачке, Луксембурга, Белгије, Холандије и Шведске отпутовало 10 аутобуса, а у недељу још пет. Неке невладине организације израчунале су да сваке суботе из Санџака у Европу оде између 500 и 1.000 људи. Одлазе млађи и старији, са села и из градова, школовани и нешколовани.

У целом Санџаку економска ситуација је катастрофална. Само у Новом Пазару посао чека 25.000 људи или сваки четврти житељ, слично је и у Тутину, Сјеници, Прибоју, Пријепољу, Рожајама…. Многе породице су на ивици егзистенције и спас траже негде у Европи.

– Само преко нас током ове године отишло је око 1.000 Санџаклија, већина се снашла и запослила, неко привремено, а неко за стално. Неки су „на чекању“ код комшија, пријатеља и рођака, само ретки су се вратили – прича Кадрија Мехмедовић из удружења Реинтеграција, које Санџаклијама помаже да лакше оду у Европу и тамо остану.

Овде посла и перспективе нема, људи иду тамо где посла има.

– Наш циљ је да помогнемо онима који су одлучили да бољи живот пронађу у Немачкој или некој другој европској земљи, да их на неки начин припремимо (сви пролазе курс немачког језика), а у неким случајевима, кад се ради о понуди конкретних послова, пошаљемо директно на радно место. Нико више не иде на слепо и не тражи азил. Постоји много начина да се оде легално и поштено заради, а можда добије и стални посао – наглашава Мехмедовић.

Санџаклије су солидарни и родбински везани, помажу једни другима.

– Отишао сам пре годину дана на студентску праксу у Франкфурт, на грађевини сам упознао неке Тутинце који су ми омогућили да овог лета легално боравим и радим у Немачкој шест месеци. Ако се покажем, можда ћу и остати, можда се ове јесени нећу ни враћати да наставим школовање јер у Новом Пазару, чак и ако завршим Грађевински факултет (сада сам на трећој години), никада нећу добити посао, нити ћу доћи до новца да покренем неки свој бизнис – прича нам, док се спрема да уђе у аутобус „Пејић-турса“ и отпутује у Немачку, студент Фехим Куртановић.

– Наши политичари тобож жале што одлазимо, а ништа не чине да останемо. Убеђена сам и да желе да нас што више оде јер свако неког оставља овде и слаће му новац. Да није тих пара, а месечно пристигне више од милион евра, Нови Пазар би био град гладних и већ би избила нека побуна – коментарише на станици млада сликарка, која одлази Шведску с намером да тамо и остане.

Она осам година тражи посао. Годину дана је учила шведски и нада се да ће у Малмеу моћи да подучава децу сликању.

Да ли ће се вратити?

– Неће. Жао ми је што деца одлазе, али у Немачкој је много боље. Можда ћу се пожелети унука, али сам и срећна што су двојица мојих синова успела да се изборе за стални посао и боравак у околини Берлина. Трећи син је остао на Пештеру, гаји овце, али од тога нема хлеба. И он размишља да све распрода и оде код браће. Ако и он крене, идем и ја, чуваћу им децу и кувати ручак, пола Пештера је тако отишло – прича Ремзија Машовић из околине Сјенице.

Због одлазака у иностранство многа села на Пештеру су преполовљена, неколико улица у новопазарском насељу Селаковац потпуно је испражњено, а број ђака у локалној школи је преполовљен.

Опустео север Црне Горе

За разлику од Новопазараца, Тутинаца и Сјеничака, који се труде да у Немачку оду легало, житељи Рожаја, Бијелог Поља, Плава и других места у црногорском делу Санџака покушавају да се као азиланти домогну боравишних папира и новчане помоћи.

Од Нове године, са севера Црне Горе у Немачку је отишло неколико хиљада грађана, махом Бошњака. Неки су се вратили, а већина је још на чекању.

Амбасадорка Немачке у Подгорици Гудрин Штајнакер тврди да ће сви бити враћени, милом или силом. Међутим, неки немачки градови, попут Гослера и Бравуншвајга, суочени с исељавањем, обећавају Рожајцима, Бијелопољцима и Плављанима да ће их задржати.

Д. Н. Петровић – Вести

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗЛАТНО ДОБА: Отац шесторо деце извршио самоубиство због сиромаштва

5 (1) У Великој Јасикови код Зајечара, З.С. рођен 1982. године јутрос је извршио самоубиство. …

сиромаштво

Немачки медији: У режимским медијима Србија „балкански тигар“, а у ствари каска за читавим регионом

4.3 (18) Србија ће и у новој години имати две економске реалности: у медијима блиским …

Један коментар

  1. Sve ovo govori samo jedno: gde živimo i kako živimo.
    Nisu samo Bošnjaci u pitanju. Ni srbima nije bolje no su Bošnjaci prelomili preko kolena i krenuli trbuhom za kruhom. Srbe odvajkada vezuje ono šta zovemo RODNA GRUDA pa se teško odlučuju da odu…
    Teško ovo izgovaram ali čestitam Bošnjacima na hrabrosti što su rešili da decu odgajaju u normalnim uslovima gde je imati za TRI OBROKA potreba a ne luksuz kao kod nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *