fbpx

Рашка област расадник терориста

0
(0)

Подизање оптужнице против групе вехабија, чланова месџида Ел Фуркан, није никакво изненађење у Новом Пазару где су чланови ове радикалне исламистичке дружине, регистроване као невладина организација, годинама јавно деловали и били најескпониранији огранак Ал Каиде и Ал Нусре, а последњих месеци и са простора бивше Југославије најбројнији ратници Исламске државе у Сирији и Ираку (ИДИЛ).

Активност Ел Фуркана посебно је интезивирана након откривања терористичког кампа на планини Нинаји, убиства вехабијског вође Исмаила Прентића, рањавања његовог сарадника Сенада Рамовића – Бецана и хапшења десетак највиђенијих вехабија од којих неки још издржавају дугогодишње затворске казне.

Све их више гине

У Сирији је до сада погинуло пет-шест Санџаклија, први је страдао Елдар Кундаковић из Новог Пазара, а потом и 19-годишњи Мирза Ганић из села Себечева код Новог Пазара који је био одличан ђак у гимназији, у ИДИЛУ су га све до смрти користили да преко интернета привлачи нове борце из Санџака. У Сирији су погинула још двојица Бошњака из Сјенице и двојица из Рожаја. У Новом Пазару је недавно породици изјављивано саучешће због погибије њиховог сина који је из Холандије отишао да се бори „за веру“ у Сирији.

Након бројних сукоба са другим верницима по новопазарским џамијама и тврдњи муфтије Муамера Зукорлића да вехабије хоће да га убију, гро тадашњих екстремиста, а сада џихадиста, повукао се „у илегалу“ и уместо у Араб џамији, која им је била главно стециште, почео је да се окупља и клања у изнајмљеним кућама или другим сличним просторима у којима су дерсове често држале и њихове „колеге“ из Горње Маоче, Бужима и Сарајева у Босни, из Македоније, са Косова…. Било је и неколико посета угледних „шејкова“ из иностранства…

Управо у то време у насељу Расадник почео је да ради и месеџид (место за молитву) Ел Фуркан, а вехабије које су се ту окупљале предводио је Абид Подбићанин, радикални исламиста који је својевремено студирао у Саудијској Арабији, а потом се вратио у Босну, где је извесно време провео у Горњој Маочи у тамошњем вехабијском „кампу“, а затим је, највероватније по нечијем задатку, враћен у Нови Пазар да шири радикални ислам и регрутује младе Бошњаке за своју организацију.

Претње Аиди, Расиму и Фахрудину

Санџаклије у редовима ИДИЛ-а често су претиле политичарима, јавним личностима и другима у Санџаку и Босни који су се противили њиховом одласку у Сирију и тражили да се то спречи. Претње смрћу упућиване су Расиму Љајићу, Фахрудину Радончићу и посебно председници новопазарског Урбан-ина Аиди Ћоровић која је морала да добије и сталну полицијску пратњу.
Даље од Новог Пазара за Ел Фуркан се чуло пре три године када су Подбићанин и његове „колеге“ брутално, испред улаза у њихово седиште, напале екипу Федералне телевизије из Сарајева којој су поломиле камеру, запретивши новинару и сниматељу да ће их, ако се поново појаве, побити.

Активисти Ел Фуркана поново су у жижу јавности доспели када је њихов саборац и „брат“ Мевлид Јашаревић, иначе Новопазарац, пуцао на америчку амбасаду у Сарајеву. Абид Подбићанин је тада тврдио да је Јашаревић често боравио у Ел Фуркану, али је одлучно одбијао сваку везу са оним што је Мевлид починио у Босни. На санџачким сајтовима чланови и симпатизери величали су Јашаревића све док се у сарајевском суду није покајао и јавно одрекао својих вехабијских пријатеља.

Полиција у марту ове године ухапсила двојицу чланова Фуркана, Изудина Црновршанина и Сеада Плојовића под сумњом да у Санџаку регрутују борце за Исламску државу Ирака и Левантеа (ИДИЛ), међутим, они су се бранили тврдњом да само следе Алахов пут и да немају никакве везе са регрутацијом и слањем бораца у Сирију. Још су у притвору.

Хапшење Црновршанина и Плојовића било је сигнал Абиду Подбићанину да се што пре „изгуби“ из Новог Пазара. Према информацијама из вехабијских кругова, он се најпре „вратио“ у Горњу Маочу, једно време је регрутовао борце за Сирију по Босни, Косову и западно-европским земљама, а потом је преко Турске, где је његов сарадник Тефик Мујовић од раније организовао испоставу Ел Фуркана, стигао у Сирију.

Пред почетак америчког бомбардовања положаја ИДИЛ-а, посредством новопазарског интернет портала Санџак-хабер, видео-поруком огласио се из Сирије позивом муслиманима у Санџаку, Босни и широм света „да се одупру америчкој агресији на ислам“ нагласивши да ће амерички напад на ИДИЛ бити испит за њега и његове саборце: да ли искрено верују у Алаха.

Нико тачно не зна колико су Подбићанин и други активисти Ел Фуркана послали бораца у Сирију и Ирак, процењује се да само из Санџака за ИДИЛ ратује 50 џихадиста, пуно ратника Ел Фуркан је регрутовао и у Босни, Македонији, Црној Гори и земљама западне Европе.

Опасност од „усамљених вукова“

Нема конкретних показатеља који би упућивали на закључак да радикални исламисти припремају терористичке акције против Срба на Косову и Метохији, али нису искључени појединачни напади такозваних „усамљених вукова“, рекао је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

То је, како је навео Дрецун, закључак који је Одбор за Косово и Метохију извео на основу информација надлежних безбедносних служби српске војске и полиције.

„Закључили смо да је на КиМ успостављена снажна мрежа радикалног ислама и тероризма. Поједини припадници те мреже учествују на џихад ратиштима у терористичким организацијама, посебно у Сирији и Ираку. Један припадник те мреже извео је самоубилачку терористичку акцију, а одређени број њих вратио се Косово“, рекао је Дрецун.

 

Д. Н. Петровић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сирија наставља борбу против тероризма, Ердоган прети у празно

0 (0) Сирија ће наставити борбу са терористима на територији читаве земље. Претње турског председника …

Легло Исламске државе на Балкану није у Босни него на Косову (видео)

5 (1) Француски председник Емануел Макрон изјавио је да европски лидери не треба да страхују …

3 Коментара

  1. Ja se samo pitam šta se više čeka? Zukorlića i ostale majmune, već jednom treba strpati gde im je mesto!!! Ništa nemam protiv normalnih muslimana!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *