Раст камата известан

Раст камата известан

Криза европских економија поскупљује кредите привреди и становништву у Србији. Европска референтна камата је од почетка године порасла са 1,22 одсто на 1,82 процента

ГРАЂАНИ и привреда Србије тренутно се код банака задужују по просечној цени од 14,24 одсто годишње. То значи да на сваких 100 евра узетог кредита, банкама враћамо 114,24 евра. Толико, наиме, износи просечна каматна стопа по којој банке одобравају зајмове на српском тржишту. Да ли ће се финансијска криза у европским земљама, на неки начин, прелити и на овдашње тржиште, што ће привреда и становништво платити кроз поскупљење кредита, остаје да се види. Опасност, ипак, постоји, пошто криза из Европе повећава ризико премију према ЕУ, целом региону, па тако и Србији.

Познато је да банке цену кредита обрачунавају углавном додајући маржу на Еурибор, то јест када на цену по којој прокласне банке позајмљују евро на европском тржишту додају проценат своје зараде.

– Европска референтна камата је од почетка године порасла са 1,22 одсто на 1,82 процента, што је последица раста базне камате Европске централне банке, али и њеног даљег очекиваног раста – истиче економиста Горан Николић са Института за европске студије. – Опет, ризико премија се уграђује у маржу банке – објашњава Николић. – Јасно је да криза на перифериј иеврозоне подиже ризик и земаља које се приближавају Европској унији. С друге стране, и сами извори финансијских средстава постају скупљии у земљама ЕУ, те су и скупљи за банке филијале у Србији..

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ветеринар Шеклер најавио: Ове ковид пропуснице су само увод! Морају да важе 24 часа!

Ветеринар Шеклер најавио: Ове ковид пропуснице су само увод! Морају да важе 24 часа!

Од синоћ од 22 сата почела је контрола угоститељских објеката како би се проверило да …

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену После данашњег састанка председнице Владе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *