Статистика: Јогурта само пола чаше

0
(0)

Шта садржи званична статистичка потрошачка корпа по којој нам се мери стандард? Члан породице ”сме” да поједе 50 грама парадајза или 11 грама чајне кобасице

ЗВАНИЧНА потрошачка корпа која је ове године чак и обогаћена са 26 нових артикала, само потврђује колико је сиромашна српска породица. С озбиром на то да статистика прави рачуницу на основу анкете просечне потрошње домаћинства, количине одређених намирница су више него скромне. Тако се рачуна да трочлана фамилија месечно потроши три килограма сира или 300 грама дневно, а сваки члан може да рачуна на само 50 грама парадајза током дана, али не и на чашу јогурта, јер сме да попије само 0,7 децилитара. Месечно на располагању имају килограм чајне кобасице, што значи 11 грама по члану дневно.

По новој методологији просечна потрошачка корпа за трочлано домаћинство у Србији у априлу износила је око 56.198 динара. Нови начин праћења стандарда грађана, који се примењује од почетка године, потпуно је усклађен са статистиком Европске уније. У новој просечној потрошачкој корпи, уместо 49 артикала као до јануара ове године, сада се налази 75 производа.

– Ниједан стручњак не може да ми објасни како моја породица може да живи нормално са 40.000 динара, колико су тренутно наша примања месечно – каже Мирјана Станковић, домаћица из Београда.- Остала сам без посла, а муж једино зарађује. Имамо два школарца у кући. Када чујем да породице просечно за образовање месечно одвајају 400 динара, само се шокирам. Само је ужина месечно 800 динара.

ГРАНИЦЕ 
Нова потрошачка корпа узела је у обзир стандард светске организације за храну ФАО и неки нутриционистички минимум од 2.280 килокалорија и на основу тога је постављена граница, а узето је у обзир и да одрасли и деца не троше исто, кажу статистичари.

Према последњим подацима, трочлана породица је у априлу за рекреацију и културу трошила 2.266 динара, а за одећу и обућу је издвајала 3.082 динара. У категорију остала добра и услуге статистика је сврстала личну хигијену, фризерске и услуге занатлија и тај трошак је у априлу био 1.788 динара. У ресторанима и хотелима српска породица је оставила у априлу 627 динара, односно попила је највише три сока и две кафе.

– У старој методологији израде потрошачке корпе домаћинство у Србији је било дефинисано као четворочлано, а по новом просечно домаћинство је трочлано, јер у Србији просечна породица има 3,1 члана – кажу у Министарству трговине. – Нови производи у потрошачкој корпи су: кукурузно брашно, спанаћ, зелена салата, парадајз, смрзнуто поврће, шаргарепа, конзервисано поврће, суве шљиве, поморанџе, чајне кобасице, сланина, виршле, а додато је и неколико врста хлеба и пецива.

НИ ЈАЈЕ

Према количинама које су одређене у потрошачкој корпи породица месечно може да се заслади са највише 200 грама чоколаде. То значи да је по члану за 30 дана предвиђено 66 грама. Породица има право на 200 грама шунке за цео месец. Према званичним подацима, породица потроши 63 јаја месечно, што дође 21 јаје по члану домаћинства. Када ове залихе поделимо на 30 дана, дневно сваки члан може да поједе 0,7 јаја.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (4) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend