Расте број незапослених, у Београду - око 107.000

Расте број незапослених, у Београду – око 107.000

Број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање последњих година је у порасту, а од почетка 2013. увећан је за више од 14.000.

Посао се на тржишту рада чека у просеку 3,6 година, а, према подацима НСЗ, најбоље пролазе специјалисти педијатрије, пластичне и рекоструктивне хирургије, анестезиолози, фармацеути, инжењери математичари и инжењери информатике.

Статистика показује да с факултетском дипломом пут до радног места траје 2,1 годину, док особе без квалификација посао траже у просеку око 4,4 године. Међутим, завршен факултет није гаранција за запослење, па тако на посао дуже чекају стоматолози, професори општенародне одбране и друштвене самозаштите, историчари уметности, социолози, политиколози… На евиденцији НСЗ у априлу је регистровано тачно 792.888 незапослених, што је за 14.309 више него у јануару, односно за око 17.600 у односу на исти период прошле године.

У тој служби нису изненађени повећањем броја незапослених и кажу да је број пријављених почетком године и раније био нешто већи, јер се многе особе укључују у активне мере запошљавања, да би потом дошло до смањивања.

Када се посматра годишњи просек, број незапослених на евиденцији НСЗ повећава се од 2009. године, када је у односу на ранији период забележен пад. Рекордна година била је 2006. – тада је на евиденцији НСЗ било више од 900.000 људи.

Према подацима НСЗ, највише незапослених је у Београду – око 107.000, Нишу – више од 36.000 , док је у Пожаревцу, Ужицу, Зајечару и Сомбору забележено најмање људи без посла.

 

Каматица, Дневник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Да имамо државу као што немамо ти би Лајчак Србију могао само да видиш на разгледници!

Да имамо државу као што немамо ти би Лајчак Србију могао само да видиш на разгледници!

Амбиције Мирослава Лајчака нису само да организује састанак између Александра Вучића и Аљбина Куртија, већ …

Василије Крестић: Мрзитељи Србије срамно умањују све наше жртве

Василије Крестић: Мрзитељи Србије срамно умањују све наше жртве

Срамно и издајнички се односимо према нашим недужним жртвама. Мислим пре свега на све учесталије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *