Расте број незапослених, у Београду – око 107.000

0
(0)

Број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање последњих година је у порасту, а од почетка 2013. увећан је за више од 14.000.

Посао се на тржишту рада чека у просеку 3,6 година, а, према подацима НСЗ, најбоље пролазе специјалисти педијатрије, пластичне и рекоструктивне хирургије, анестезиолози, фармацеути, инжењери математичари и инжењери информатике.

Статистика показује да с факултетском дипломом пут до радног места траје 2,1 годину, док особе без квалификација посао траже у просеку око 4,4 године. Међутим, завршен факултет није гаранција за запослење, па тако на посао дуже чекају стоматолози, професори општенародне одбране и друштвене самозаштите, историчари уметности, социолози, политиколози… На евиденцији НСЗ у априлу је регистровано тачно 792.888 незапослених, што је за 14.309 више него у јануару, односно за око 17.600 у односу на исти период прошле године.

У тој служби нису изненађени повећањем броја незапослених и кажу да је број пријављених почетком године и раније био нешто већи, јер се многе особе укључују у активне мере запошљавања, да би потом дошло до смањивања.

Када се посматра годишњи просек, број незапослених на евиденцији НСЗ повећава се од 2009. године, када је у односу на ранији период забележен пад. Рекордна година била је 2006. – тада је на евиденцији НСЗ било више од 900.000 људи.

Према подацима НСЗ, највише незапослених је у Београду – око 107.000, Нишу – више од 36.000 , док је у Пожаревцу, Ужицу, Зајечару и Сомбору забележено најмање људи без посла.

 

Каматица, Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend