Расту цене, незапосленост, инфлација...

Расту цене, незапосленост, инфлација…

ПОВЕЋАЊЕ сиве економије, незапослености и цена, јасно указују да нису, на време, предузете адекватне мере – тврди Горан Ковачевић, председник Секције за трговину при Удружењу послодаваца Србије.

Ковачевић подсећа и да смо почетком године литар млека у просеку плаћали 74, а данас 88 динара, јестиво уље било је 119, а сада 168. Свињско месо плаћамо око 100 динара више за килограм, а пилеће и до 120 динара више.

– Пошто је утврђено да не постоји монопол у трговини робе широке потрошње, онда не постоји ниједан разлог за уплитање државе у регулацију тржишта – наглашава Ковачевић. – Никада и никоме није објашњено како се дошло до опште стопе марже од 10 одсто, као оправданог нивоа. Није објашњено како је закључено да су марже на хлеб и уље ипак превелике, на основу које стручне анализе. Једино сидро које држи цене јесте слаба куповна моћ становништва, а такво одржавање цена погубно је за привреду земље.

Помоћник министра спољне и унутрашње трговине Љиљана Станковић, тврди, пак, да је Влада, у протеклих 100 дана, предузела низ мера за унапређење законске регулативе и унапређење тржишта.

Криза је, према речима Мирослава Милетића, потпредседника ПКС, највише последица оставила у трговини. Промет је на свим нивоима осетно смањен, а посебно је угрожено пословање малих трговина у Србији. Ипак, како је нагласио, влада је у првих 100 дана низом мера успела да обезбеди макроекономску и финансијску стабилност.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија: Инфлација обезвређује повишице у јавном сектору

Србија: Инфлација обезвређује повишице у јавном сектору

Ако раст цена буде 7,5 одсто у првом тромесечју 2022, а можда ће бити и …

Србија мора да плаћа 4,7 милиона долара дневно за недостајући гас!

Србија мора да плаћа 4,7 милиона долара дневно за недостајући гас!

Србија ће недостајуће количине гаса морати да набавља по астрономским берзанским ценама од чак 4,7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *