Рекламна агенција коју повезују са Андрејем Вучићем претплаћену на послове јавних предузећа нема чак ни веб сајт?!
Фото: Весна Лалић/Нова.рс, Приватна архива

Рекламна агенција коју повезују са Андрејем Вучићем претплаћену на послове јавних предузећа нема чак ни веб сајт?!

Након што је утврђено да је фирма Инвицтус Медиа д.о.о, коју су медији повезивали са СНС, склопила још један уговор за ЈKП Градска чистоћа вредан 15 милиона динара, а који подразумева промоедукативну кампању о рециклажи, врло је интересантно напоменути да ова “рекламна агенција” која је на конто маркетинга склопила доста уносних послова у Србији – нема свој сајт. Или је можда боље рећи сајт је у изради. Иако је компанија основана 2012. године.

Подсећања ради, портал Нова.рс јуче је објавио уговор из којег се види да је ЈKП Градска чистоћа за “услуге спровођења промоедукативне кампање о рециклажној делатности према идејном решењу визуелног идентита рециклажне делатности” склопила посао са фирмом Инвицтус медиа д.о.о Београд. Вредност уговора износи 15 милиона динара, а посао је предвиђен Планом јавних набавки за 2020. годину.

Иста фирма је за идејно решење и промотивно унапређење рециклажних активности у Београду, прошле године у јуну месецу добила 10 милиона динара, такође од ЈKП Градска чистоћа.

ЈKП Градска чистоћа није одговорило на питање Нова.рс шта та сарадња тачно подразумева, а следећи логичан корак је био да сазнамо нешто више о самој компанији која је уговор добила.

Уколико покушавате да сазнате нешто више о било којој фирми, поготову ако је реч о компанији која добија послове са државним предузећима, први логичан корак је да прегледате њихов сајт и мало истражите чиме се заправо баве, које су послове водили, ко чини менаџмент…

Рекламна агенција која нема сајт

Ако, међутим, покушате да сазнате нешто више о фирми Инвицтус Медиа д.о.о сазнаћете да им је сајт “ундер цонструцтион”- што би се рекло у изради. Можете да видите само списак услуга које вам могу пружити. Графички дизајн, копирајтинг, друштвене мреже, стратешко планирање, јавни послови, тренинг, куповина и планирање медија, организовање догађаја, видео продукција…

Озбиљан списак делатности… А немају сајт. Шта је, онда, Инвицтус Медиа д.о.о?

На ту тему може се нешто сазнати само из писања медија.

Веза са Андрејем Вучићем и СНС

У први план ова компанија је дошла након што је БИРН објавио фотографију, на којој је забележен сусрет брата српског председника Андреја Вучића и контроверзног косовског бизнисмена Звонка Веселиновића и то управо у просторијама маркетиншке агенције Инвицтус Медиа, током предизборне кампање 2014. године.
Фото: Бирн

Тада је утврђено да је Инвицтус медиа, према евиденцији Агенције за борбу против корупције, добила 7,3 милиона динара од СНС-а на такав начин да то, мимо закона, странка није навела у својим извештајима. Иста фирма је у претходним годинама добила низ државних послова од Поште Србије, Телекома Србије и Државне лутрије Србије, а поред тога правила је и веб-сајт Скупштине Града Београда.

Kасније су се медији бавили “личном картом” ове фирме, па су писали да је реч о компанији која је основана 2012. години, где је удео од 50 одсто годинама имао бизнисмен Огњен Оливерић.
Он је и директор фирме Борбени сложени системи чији је оснивач Југоимпорт СДПР. Оливерић је у јануару 2014. године изабран, заједно са Андрејем Вучићем, за члана Председништва KK Црвена звезда, а из Звезде су и отишли заједно већ у јуну исте године, када је и из УО клуба отишао и брат министра финансија Предраг Мали.

Уносни послови са државним предузећима

Инвиктус медија, чији је данас власник и директор Немања Милутиновић, накнадно је склопила бројне уносне послове, а међу клијентима ове рекламне агенције су Београд на води, Телеком Србија, Поштанска штедионица, ПМЦ инжењеринг, НИС, Државна лутрија Србије, Национална служба за запошљавање…

Милутиновић је раније био шеф канцеларије мађарске трговачке куће у Београду, а затим је изабран за почасног конзула Мађарске у Београду.

То води до следећег уносног посла – сарадње са представништвом Хепе за Балкан.

Пословање са Мађарима

На сајту Хепе јасно пише:

“Представништво ХЕПЕ за Балкан је отворено 2019. године са циљем да побољша мађарску трговину и диверсификује спољно-економске односе Мађарске. Наш главни задатак је промоција извоза мађарских производа, услуга и капитала. Kанцеларија за Балкан је овлашћена од стране мађарске владе да проналази потенцијалне мађарске инвеститоре и извознике и представник је агенције за промоцију мађарског извоза- ХЕПА за Србију, Северну Македонију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Албанију и Kосово. Наше представнишво се налази у Београду, Србији, са партнерским канцеларијама у Скопљу, Северној Македонији и Подгорици, Црној Гори. Послове ХЕПА канцеларије за Балкан у Београду обавља Инвицтус Медиа д.о.о., у Северној Македонији Екоцлуб дооел, а у Црној Гори ЦОМП-ЦОМЕРЦ д.о.о”.

Медији су касније наводили да су поменуте фирме радиле по следећим ценовницима: “Инвицтус медиа” у Србији за 1,7 милиона форинти месечно, “Цомп Цомерц” у Црној Гори за милион форинти месечно и “Еко Цлуб” у Македонији за 1,4 милиона форинти месечно.

Инвицтус медиа спомињала се и у извештајима о трошковима општина у Србији. На конкурсу Општине Апатин за суфинансирање медијских садржаја, половина предвиђеног новца отишла је телевизији и порталу у власништву шефа одборничке групе Српске напредне странке у апатинској скупштини и бившег повереника те странке за Апатин, Илије Бурсаћа. Инвицтус медиа добила је овом приликом 300.000 динара.

Део тог новца могло би, само као предлог, бити уложено у израду сајта…

Аутор:Јелена Јеловац, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић у јулу отворио фабрику, у њој данас нема ништа и никога

Вучић у јулу отворио фабрику, у њој данас нема ништа и никога

Пропагандна свита са челу са председником Србије Александром Вучићем могла би се назвати “Летећи циркус”, …

Богово гумно - календар старих Срба

Богово гумно – календар старих Срба

Богово гумно су уствари две кружне формације на врху планине Девице направљене у незнаној прошлости. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *