Уместо да штити општи интерес, Влада Србије ПЕТОСТРУКО увећала накнаде и за МХЕ кроз рачун за струју
фото: Нова.рс

Уместо да штити општи интерес, Влада Србије ПЕТОСТРУКО увећала накнаде и за МХЕ кроз рачун за струју

Влада Србије игнорисала је апеле јавности да се заштите планинске реке Србије од прекомерне градње мини хидроелектрана , али је зато усвојила уредбу о повећању накнаде за обновљиве изворе енергије. То значи да ће се још више финансирати и рад МХЕ.

Влада Републике Србије на последњој седници усвојила је уредбу којом се од јануара 2021. године петоструко повећава износ накнаде за производњу електричне енергије из обновљивих извора. И док приватни инвеститори у њима виде прилику за зараду, организације за заштиту животне средине и иницијативе широм региона упозоравају на њихову штетност и бесмисленост.

“Пре скоро годину дана, неколико организација цивилног друштва је премијерки Ани Брнабић послало отворено писмо у ком су је позвале на измене постојећих прописа и искључивање малих хидроелектрана из система подстицаја. Тада је предложено и формирање радне групе у коју би били укључени и представници цивилног друштва, а која би учествовала у припреми измена Закона о енергетици и подзаконских аката. Одговор је изостао, а у међувремену је истекла и Уредба о подстицајним мерама за производњу електричне енергије из обновљивих извора. До данас, не само да није започео процес измене Закона о енергетици, већ су подстицаји увећани петоструко”, каже Наташа Миливојевић из WWФ Адриа.

Србија првенствено зависи од енергије добијене из угља и неопходно је што пре смањити емисије из термоелектрана и окренути се обновљивим изворима, али то никако не сме бити на штету река. Предвиђена средства која се издвајају за пројекте МХЕ, а која при том ни на који начин не доприносе економској нити енергетској стабилности земље, требало би усмерити ка повећању производње енергије из осталих обновљивих извора енергије која имају мање штетан утицај на природу.

“С обзиром на то да се један део предвиђених накнада за производњу из обновљивих извора издваја и за мале хидроелектране, потребно је што пре направити ревизију прописа повлашћених произвођача, као и укинути мере подстицаја за све МХЕ које нису изграђене или не раде у складу са законом. Потребно је што пре приступити изменама Закона о енергетици које су прилика за Србију да трајно укине систем феед-ин тарифа, и што пре пређе на систем аукција, и на тај начин заустави даљу изградњу малих хидроелектрана, као и да се коначно окрене другим, одрживијим обновљивим изворима енергије”, додаје Миливојевић.

За разлику од наше државе, БиХ и Црна Гора су најавиле конкретне мере по питању заустављања подстицаја и изградње малих хидроелектрана.

Федерација БиХ је најавила заустављање свих мера подстицаја за МХЕ почетком 2021. године, а нова црногорска Влада је најавила што скорију забрану њихове изградње.

Аутор: Милан Марковић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Тачно 1. октобра истиче рок за покретање поступака за накнаду штету због смањених пензија у …

Протест мештана код Краљева због експропријације земљишта ради изградње аутопута: Узимају нам најплоднију земљу а нуде десет пута мање

Протест мештана код Краљева због експропријације земљишта ради изградње аутопута: Узимају нам најплоднију земљу а нуде десет пута мање

У селу Обрва код Краљева вечерас је одржан велики скуп мештана села која гравитирају поред …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *