Републички завод за статистику мења методологију за обрачун просечних плата у Србији

Републички завод за статистику мења методологију за обрачун просечних плата у Србији

0
(0)

Републички завод за статистику (РЗС) просечне плате у Србији рачунао је на основу узорка од 8.000 фирми, односно њихових локалних јединица, а од ове године рачунаће на основу пријава Пореској управи о обрачунатим порезима и доприносима, рекла је начелник Оделења за тржиште рада у Републичком заводу за статистику Весна Пантелић.

Она је за Бету рекла да се просек плата у Србији од 1963. године рачуна на основу месечног истраживања о запосленима и зарадама запослених (РАД-1), током кога одабране фирме попуњавају образац о броју запослених и маси исплаћених зарада у одредјеном месецу.

Просечне нето зараде за новембар прошле године у Србији износиле су 47.575 динара, а највише су биле у Београдском региону 58.902 динара, док су најниже у Шумадији и западној Србији, где је просек био 40.696 динара по запосленом.

„Имена 8.000 фирми и њихових локалних јединица у којима ради 800.000 радника, што је око 40 одсто формално запослених у Србији, које улазе у истраживање не могу бити доступни јавности јер статистика има право објављивања само агрегираних, не и индивидуалних података“, рекла је Пантелић.

Додала је да су из узорка од 8.000 фирми искључени запослени у Министарству унутрашњих послова и Министарству одбране, као и запослени на привременим и повременим пословима.

Пантелић је рекла да узорак за израчунавање просечних плата у Србији чине већим делом велике фирме зато „што запошљавају велики број запослених који су предмет истраживања РАД-1, а поред тога лакше могу да одговоре захтеву статистике и сваког месеца достављају податке о броју запослених и маси исплаћених зарада“.

Према подацима РЗС у Србији је активно 87.000 правих лица, где је запослено око 1.500.000 људи, и 165.000 предузетника, где је запослено око 300.000 људи.

На питање да ли се и у свету на такав начин израчунава просечна плата Пантелић каже да је методологија иста али да у развијеним земљама нема толико неформално запослених, који не могу бити обухваћени обрачуном просечних зарада.

Она је најавила да ће у фебруару јавност бити информисана о новом извору и новој методологији за обрачун просечних зарада, као и о упоредном приказу просечних зарада за 2017. годину на бази истраживања РАД 1 и на бази података из Пореске управе.

Пореска управа, према њеним речима, не располаже информацијом о томе да ли је свака зарада за коју је поднета пореска пријава о обрачунатим порезима и доприносима (ППП-ПД образац) заиста и исплаћена, па ће се нови подаци о просечним зарадама односити на обрачунате, не на исплаћене зараде.

„РЗС ће у фебруару објавити упоредне податке по једној и другој методологији али не очекујемо значајнија и већа одступања од један до два одсто на општем нивоу, осим код просечних плата у општинама где ће се од сада рачунати просек зарада оних који у њој живе, а не оних који раде у тим општинама“, објаснила је Пантелић.

Она је рекла да се тестира нова методологија и да упоредни подаци не показују велика одступања у висини просечних плата због тога што је узорак на основу кога су се до сада израчунавале просечне плате „репрезентативан“.

Нова методологија израчунавања плата за узорак ће узимати све пореске пријаве, а просечне плате ће се израчунавати на основу обрачунатих зарада за текући месец, што значи да у просек неће улазити ванредне исплате зарада пред празнике које се не односе на тај месец, као што је до сада био случај.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: “Од 1. јануара 200.000 људи остаће без посла”

Србија: “Од 1. јануара 200.000 људи остаће без посла”

4.5 (10) „Да ће од првог јануара без посла остати око 200.000 људи, то је …

"Ер Србија" смањује број запослених и плате

„Ер Србија“ смањује број запослених и плате

5 (2) „Ер Србија“ је објавила позив за добровољно пријављивање за престанак радног односа, уз …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend