fbpx
2712070 10/04/2015 Russian servicemen attach a Kh-25 high-precision missile to a Su-24 aircraft at the Khmeimim airbase in Syria. Dmitriy Vinogradov/RIA Novosti

Решити статус руског центра у Нишу или га угасити

0
(0)

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће наредне недеље покренути иницијативу код премијера Србије Александра Вучића за решавање дипломатског статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Ивица Дачић је за Политику рекао да је Споразум о условима боравка, привилегијама и имунитетима Српско-руског центра у Нишу „на чекању“ од августа 2014. године.

„Већ трећу годину ово изазива сметње у функционисању центра у Нишу. Русија не издваја средства која је наменила, јер није решен статус. Ово питање се мора решити или центар угасити“, оценио је Дачић.

Навео је да сличне формулације постоје и у споразуму чланица НАТО-а и осталих држава чланица програма Партнерство за мир, који је потврђен у Скупштини Србије 2015. године.

„Западне земље имају примедбе, иако су они то исто, а и више од тога, добили споразумима са Србијом. У предлогу споразума стоји да чланови сталног руског особља центра уживају привилегије и имунитете који се у Србији додељују административно-техничком особљу амбасаде Русије у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима“, рекао је министар.

Навео је да „сви добро знају“ да центар у Нишу није ни војна ни шпијунска база, нити је глобални механизам цивилне заштите више земаља који би сметао систему ЕУ.

„Србија мора да гледа свој интерес, ако већ има билатералне споразуме са другим земљама, онда треба да има и са Русијом јер како неко може оправдати да руски спасилац из центра у Нишу не може да добије статус возача у некој западној амбасади“, закључио је Дачић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Огорчен порезом: И Турцима се плаћало и комунистима, али напредњаци нас одраше!

0 (0) Ниш — Парцела од 17,5 ари у Селу Суповац крај Ниша Сашу Стојановића …

Ниш: Нови рачуни за грејање шокирали грађане, Топлана негира поскупљење

0 (0) Ниш — Децембарски рачуни за грејање у Нишу непријатно су изненадили већину корисника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *