Режим благосиља тровање грађана! Случај ИМ Матијевић показује сву мизерију Вучићеве владавине

Режим благосиља тровање грађана! Случај ИМ Матијевић показује сву мизерију Вучићеве владавине

0
(0)

Бес грађана који је изазвало сведочење Михаила Чепија, бившег радника ИМ Матијевић из Новог Сада, натерао је министарку пољопривреде, да ради заштите тајкуна Петра Матијевића, финансијера Српске напредне странке, а раније Демократске странке, пошаље у контролу инспекцију, чији долазак је најављен три дана раније, а која је славодобитно јавила да је код Матијевића све у реду, да тровање може да се настави. Вучићу је за кампању потребно пуно пара, а његов брат Андреј се преселио да делује из Новог Сада, мада је стално запослен у Ковници новца у Београду. Позивамо и колеге из других редакција да нам се придруже у истраживању злодела оних који нам продају отпадну и отровну храну. Главни уредник се захваљује господину Михаилу Чепију, који је јавно проговорио о злу које нас је снашло.

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, звана Квочка, треба кривично да одговара због саучесништва у тровању народа које спроводи месна индустрија у Србији!

– Богосављевићева је требала ветеринарску инспекцију да пошаље прошле недеље код свих, а не да чека пет дана након објављивања вашег текста и да онда инспекторе пошаље само код Матијевића – каже за Магазин Таблоид ветеринарски инспектор, добро упућен у дешавања у Министарству пољопривреде.

На питање новинара како коментарише последње саопштење Индустрије меса Матијевић, да је ветеринарска инспекција утврдила да у производном процесу те компаније није било пропуста, каже да инспекција није могла да утврди да таквих пропуста није било протеклих година, већ да се извештај односи на дан контроле.

– Код Матијевића су знали да инспекција стиже, имали су пет дана да се припреме и да склоне све што инспекција не сме да види. Зато ја искрено верујем да колеге нису ни могле ништа непрописно да пронађу у његовој фабрици. Ваше новине појавиле су се у среду у Београду у продаји, то је био тренутак када је требало послати хитну инспекцију код Матијевића, поготово што се ваша новина тада још није продавала у Новом Саду. Ипак, Богосављевићева је оклевала и на тај начин помогла Матијевићу – тврди саговорник Магазина Таблоид, и додаје да је чињеница да су инспектори на крају отишли само код Матијевића, још једна је индиција да Богосављевићева има неке личне разлоге да помаже тајкунима.

Јер да није тако, посетили би инспектори и произвођаче које смо поменули у тексту из прошлог броја.

– Ви сте у тексту „Пуна кеса трулог меса“ (Таблоид број 355) навели да је такво стање и у фирмама Неопланта, Златиборац, Карнекс и да је Петар Матијевић само један од њих. Ако сте Ви то написали, онда ветеринарска инспекција то по Закону мора сматрати пријавом, по којој се мора реаговати – сматра ветеринарски инспектор, који је желео да остане анониман.

Отежавајућа околност за ветеринарску инспекцију је и та што су поводом објављеног текста отишли само у једну месну индустрију. То што изнуђеном инспекцијском контролом, која је најављена, а и од Матијевића наручена, ништа није нађено на дан провере, не значи да се неправилности не виде на видео клиповима.

На видео клипу, који је објављен, јасно је да радник који снима показује да се роба из поврата односно она којој је истекао рок, држи у истим просторијама као и свежа роба. Такав начин пословања није дозвољен и то је довољан разлог да Матијевић буде кажњен, чак и да у његовој фабрици није мешана буђава са свежом робом приликом прављења кобасица.

Сведочење радника Михаила Чепија довољно је да одговорна лица заврше у затвору, поготово за онај део његове приче у којој он тврди да се нитритима фарба месо које је због стајања изгубило боју.

У Магазину Таблоид су, да подсетимо, у више наврата су објављене информације на основу којих се лако да закључити да месне индустрије, а нарочито Матијевић, некажњено трују грађане, продајући им месо опасно по здравље и животе грађана.

Снежана Богосављевић Бошковић, познатија као Квочка (бави се узгојем пилића) на чело Министарства доведена је на предлог тајкуна. Министарки сада не одговара да Индустрија меса Матијевић, Карнекс, Неопланта, или Златиборац, буду контролисани од инспекција, већ им се дозвољава тип пословања који је лош за здравље нације!

„…Ви блатите државу!“

Осим што је вукла потезе у корист тајкуна, Богосављевићева би требала да буде смењена и што је је дуже од пола године спречавала доношење новог правилника, којим би се напокон забранило коришћење машински сепарисаног меса, у коме су самлеване и кости. Када је противно њеној вољи такав правилник донесен, још два месеца је одлагала слање усаглашеног текста у Службени гласник. Пре слања она је чак и изменила текст тако да је онима који су то ђубре стављали у виршле и кобасице дала додатни рок од више од месец дана да те залихе и потроше, пре него што правилник ступи на снагу.

Према речима бившег начелника Ветринарске инспекције и члана Радне групе Владе Србије за измене Правилника о производима од меса, Мирослава Стојшића, Магазин Таблоид има велику заслугу за скретање пажње јавности на проблем који у овој држави имамо са храном, али како каже, овај пут не би требали да Матијевића означавамо као главног кривца.

– Матијевић, Неопланта, Карнекс, могли су и у складу са важећим прописима до скоро да раде и да трују нацију. Правилником који сте ви храбро назвали „Правилник смрти“, било је дозвољено да се у месне производе неконтролисано додаје МСМ у којем је присуство хормона и костију толико да је његова конзумација током дужег периода могла да доведе до здравствених оштећења конзумената – тврди за Магазин Таблоид Мирослав Стојшић. Потом је додао да се Матијевић сам јавио и да му је рекао „…Ја ћу се држати нових правилника, али молим вас, водите рачуна да их и други поштују како не би смо имали не лојалну конкуренцију!“. Стојшић је предложио и да контактирамо Петра Матијевића лично.

Петар Матијевић је на питање новинара Таблоида, да ли мисли да је било основа да се пише о његовој компанији одговорио:

Каквог основа, нема везе са основом, један човек који је добио отказ због крађе да поништи рад две и по хиљаде радника, технолога, стручњака, то је дно дна. Каквог основа? Нема ту основа! Такво писање само ми руши углед фирме, рекао је Матијевић у изјави за Таблоид и додао да их је контролисала инспекција министарства и да су утврдили да је све уреду у његовој компанији, која вреди само по основном капиталу 500 милиона евра, због чега „њему није до играња“.

Таблоид: Да ли је у вашим фабрикама коришћено машински сепарисано месо?

Матијевић: Оно је кориштено док се могло користити. Међутим сада у Србији постоји проблем увоза готових производа о коме ви не пишете. Али ако је вама извор за текстове тај Чепи онда је то јадно.

Таблоид: Постоје и званичне листе, не само за Вас, већ за целу месну индустрију Србије, ко је колико и чега увезао.

Матијевић: Ви блатите државу! Државна инспекција све то прегледа. Из Шпаније и Немачке се увозило најквалитетније месо, ко је увозио, а Индустрија меса Матијевић је највећи произвођач свиња, јунади и пилића и ми нисмо трговци шверцери као што ви у вашим текстовима наводите. То је испод сваког нивоа. Ја хоћу да се то једном прекине.

Таблоид: Значи сматрате да је код вас и других у месној индустрији у Србији све уреду?

Матијевић: Ја за мене тврдим, нисам био код других. Јел сте ви ушли некада у нашу продавницу?

Таблоид: Више пута.

Матијевић: Видели сте какве су наше продавнице, јел онда нешто сумњате да у производњи не ваља.

Таблоид: У Београду у Булевару Краља Александра имате продавницу?

Матијевић: Јесте.

Таблоид: Тамо су нађени црви у вашим производима.

Матијевић: То црве што су нашли, то је злонамерна конкуренција подметнула. Задржите кући саламу петнаест минута на прозору видећете да ће се створити муве. Ту је најлакше подметнути црва. То су небулозне ствари о којима ви сада говорите. Какав црв код Матијевића. Стотине хиљада муштерија имамо сваки дан никад се нико није отровао. Сад се одједном појавио неки радник коме је сумњива и прошлост каже да је технолог а није ни основну школу завршио. Писали сте да код мене инспектори не могу ући, а нон стоп имају два која дежурају. Мислим да би било добро да престанете да пишете тако о нама, да се то већ једном реши.

Чепи није поткрадао Матијевића

После разговора са Петром Матијевићем, наш новинар је позвао и бившег радника ове месне индустрије Михајла Чепија којег је Матијевић оптужио да га је поткрадао, а који је био саговорник за текст „Пуна кеса трулог меса“ у прошлом броју Таблоида. На питање да ли је тачно да је поткрадао свог бившег газду Чепи је одговорио негативно.

– Не он ме је и раније оптуживао да сам га поткрадао и био сам на детектору лажи тим поводом. Тестирање на детектору је показало да не лажем – потврдио нам је Чепи.

По окончању разговора Чепи је у електронској форми новинару Таблоида послао Уверење Основног суда у Новом Саду у коме пише да: против њега није „донето решење о спровођењу истраге, није подигнута оптужница, или поднет оптужни предлог за кривична дела за које се гоњење предузима по службеној дужности.“ Уверење је потписала службеник суда Татјана Костевски.

Како је он из фирме Матијевић отишао пре више од годину дана, док је уверење претходно наведеног садржаја добио прошле недеље, може се поуздано закључити да Чепи није поткрадао компанију Матијевић, и да Петар Матијевић лаже.

Господин Чепи нам је саопштио да је од пријатеља који још увек раде у тој фирми сазнао да је менаџмент наредио, а да су пословође спровеле контролу телефона свих запослених који тамо раде, али да му се више запослених јавило подржавајући га у изношењу истине у јавност.

Када би се медији храбрије и одлучније супротстављали злочинима које спроводи Министарство пољопривреде, можда прописи, којим се регулишу правилници о квалитету и производњи меса, не би били накарадни. Када је здравље нације у питању проблем није само Министарство пољопривреде, јер су годинама и у области медицине доношени закони који иду на штету грађана.

Захваљујући неодговорним посланицима дуги низ година усвајају се Закони којима се дозвољава присуство адитива у храни, усвајају се прописи такви да присуство хормона у храни нико не контролише.

У Војводини се нашироко прича о десетини мушке деце коју родитељи одводе у Мађарску на лечење јер су почеле да им расту женске груди. Ову аномалију изазива све већа присутност есторегена жеског хормона који се додаје у сточну, пре свега живинску храну. Осим женских хормона у људски организам преко хране стижу и хормони раста, седативи, делови генетски модификованих организама, отрови-пестициди који се прекомерно употребљавају у воћарству, канцерогени адитиви који су одобрени од стране Министарства здравља још у време Томице Милосављевића.

Последице оваквог тровања, све је више грађана оболелих од дијабетеса, све више са оболелом јетром, све је више девојака са оболелом штитном жлездом. Отрови у храни су одговорни и за раст броја оболелих од рака, мада се претпоставља да је главни узрочник за ову осиромашени уранијум који су на нашу земљу бациле чланице НАТО алијансе.

Од последица зрачења кажу најбоље се борити здравом храном, а кад озраченим људима сервирате храну са адитивима, пилетину са хормонима и ГМО елементима, само ће те убрзати стварање метастаза у њиховим организмима. Тровање нације затрованом храном треба под хитно зауставити.

Подсетићемо само на наводе из текста „Потписом одобрено тровање“ (Таблоид број 349), у коме смо објавили доказе о томе да је бивши директор управе за ветерину Дејан Бугарски донео решење да инспектори супротно Закону треба да толеришу произвођачима меса и другим произвођачима хране животињског порекла продају робе којој су истекле декларације.

Овај папир је био зелено светло за Неопланту, Карнекс, Златиборац, Матијевића да се могу решити својих залиха, али да такви папири истина доносе профит, а не и квалитет, говори пример Топика из Бачке Паланке који је недавно негативно оцењен приликом контроле инспектора из Европске уније.

А 1. Ротирање мафијашких начелника

Сања Челебићанин, дугогодишња начелница управе за ветерину, чију смену је Таблоид више пута предлагао због умешаности у многе афере, разрешена је те функције. У почетку Челебићанинова није хтела да прими решење, али када су јој објаснили да ће оно у том случају бити окачено на огласну таблу и да ће јој уколико га она сама одатле не преузме, по Закону њој престати радни однос, она је прихватила предлог да оде на другу функцију. На њено место постављен је Зоран Ивановић са којим колеге нису претерано задовољне, јер је, како кажу уништио базу података, да би заташкао многе грешке које је Челебићанинова починила у прошлости, али су последице сада такве да је сељацима не могуће исплатити прелевмане и субвенције. Штета је кажу толика да сада Министарство више нема податке о бројевима животиња. Крупна стока којој су протеклих година стављане минђуше са бројевима, на основу којих је свака животиња имала пасош, који је садржао податке о њеном здрављу, пребацивани су у базу података. Када би животиња одлазила у кланицу или мењала власника, то се пријављивало Министарству и у сваком се тренутку знало од чега је боловала или од чега је вакцинисана нека животиња. Сада је та база захваљујући Сањином наследнику нестала…А он је унапређен, постављен је на њено место. Овај скандал не занима министарку Снежану Богосављевић-Бошковић.

Таблоид сматра да би морао бити хитно смењен и Зоран Маринковић, начелник граничне ветеринарске инспекције, с обзиром да је преко границе у више наврата у Србију увожена роба животињског порекла која не задовољава стандарде, боље рећи да је била опасна по живот.

А 2. Министарка ради против закона!

Редакцији Таблоида достављена је копија мејлова које су разменили начелник одељења за здравствену добробит и следљивост животиња Будимир Плавшић, бивши директор управе за ветерину Дејан Бугарски и још неколико службеника Управе за ветерину.

Тема ове преписке је „увоз нерегистроване вакцине блу вац 4“, у питању је вакцина против болести плавог језика. Нерегистроване односно неиспитане вакцине се не смеју увозити нити се њима смеју вакцинисати животиње.

Из преписке се јасно види да су службеници свесни да је у питању неиспитан и нерегистрован медикамент. Ипак, вакцина је увезена, а у Србији је сада у току вакцинација крава и говеда са овом вакцином. Болест плавог језика је специфична и преносе је искључиво комарци, а како сада у Србији због сезоне нема комараца, нити доказане епидемије или опасности од епидемије плавог језика, поставља се питање зашто се уопште врши вакцинација? Да ли је неко узео провизију од увоза такве вакцине од произвођача? Зашто је Зоран Маринковић начелник ветеринарске инспекције уопште дозволио да неиспитана вакцина пређе границу.

У свакој нормалној држави одговорни би били смењени и позвани на одговорност, али не и у Србији. Истражујући ову причу дошли смо до поражавајућих сазнања да, не само да епидемије плавог језика нема, него чак и када би се појавила то не би значило да ће вакцинисана говеда бити заштићена. Варијације вируса плавог језика има више, и када се она појави у некој регији, онда се из узорка крви заражених животиња утврђује који је тип плавог језика у питању. У складу са типом се израђује, односно у нашем случају купује вакцина.

Нигде у свету се то не ради напамет, као код нас. Вероватно је Србија јединствен случај да где се због вести да су се летос појавили случајеви плавог језика на Косову, краве масовно вакцинишу без да се зна о ком се типу плавог језика ради и то са нерегистрованом вакцином!

Већина земаља овакве проблеме решава на много једноставнији начин, уместо да напамет увозе вакцине, они у сезони запрашују против комараца у регијама које су у опасности, тек ако запрашивање не помогне организује се вакцинација животиња. Оваква процедура наравно спречила би службенике Министарства пољопривреде да узму провизију од увоза вакцине, па није популарна у нашој држави.

Саговорник Таблоида добро упућен у ову причу тврди да министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић није организатор овог илегалног увоза, као ни прималац провизије из тог против законитог посла. Ипак Министарка је одговорно лице и због ове афере она мора или одмах да поднесе кривичне пријаве против оних који су одобрили увоз овог не регистрованог лека, или да поднесе оставку и сама сноси законску одговорност за цео случај.

ТВ Н1 Радник Матијевића: Правио сам шварглу од покварених коленица

После прашине која се дигла због видео снимака из Индустрије меса „Матијевић“, које је снимио један бивши радник, огласила се ветеринарска инспекција, која тврди да неправилности у коришћењу непродатог меса нема. Ипак, да ли јавност има коначан одговор на питање – шта то једемо?

Ништа без Матијевића, и свашта у његовим месним прерађевинама, бар ако је судити по снимцима које је објавио бивши радник.

Роба којој је истекао рок трајања се кува, замрзава и поново користи у производњи, тврди бивши радник Михајло Чепи који каже „ја сам прерађивао покварено месо“.

„Радио сам тамо и лично сам правио шварглу и џигерњачу у које смо убацивали одређене количине тих буткица, покварених коленица и сувих ребара. Лично сам истоварао и спремао сировину за припрему за виршле и све остало“, каже Чепи.

У удружењима за заштиту права потрошача нису изненађени оваквим закључком надлежних. Симптоматично је, кажу, то што је афера око безбедности хране све више, а сви инспекцијски извештаји их демантују. И ту се прича завршава, јер других органа за контролу – нема.

„…Србија је једина земља у региону, а и шире, која нема Агенцију за безбедност хране, нити једно стручно тело које ће се на озбиљан начин бавити овим проблемом. Закон о безбедности хране из 2009. године је предвидео формирање Савета за безбедност хране, међутим, тај Савет и даље није формиран“, каже Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије (НОПС).

Потрошачи највећим делом признају да не знају шта се налази у месним прерађевинама које купују, а декларацијама не верују. Ипак, редови на касама се и поред тога, не смањују, јер су ти производи вишеструко јефтинији од свежег меса, које је за већину постало луксуз.

Вук Станић, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опрост дугова пре продаје - случај Галеника (видео)

Опрост дугова пре продаје – случај Галеника (видео)

5 (1) Фабрика лекова Галеника приватизована је 2017. године као презадужено предузеће, као терет за …

Јелена Павловић и Мирослав Живковић: Нечасно је 80% судија, мора се хапсити и разрешавати! (видео)

Јелена Павловић и Мирослав Живковић: Нечасно је 80% судија, мора се хапсити и разрешавати! (видео)

0 (0) Судије већ суде према Нацрту измена Закона о парничном поступку и то је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend