Род кукуруза мањи за 20 одсто

Род кукуруза мањи за 20 одсто

ЈОШ се надам киши, иако је за готово 70 одсто кукуруза који сам посејао већ касно. Биљке изгледају као да су у касној јесени. Жуте су, са обешеним клиповима. Драгиша Борић, пољопривредник из Лукићева код Зрењанина, кукуруз је сејао на око 400 хектара. Како каже, година је, до суше, која је стигла у време наливања зрна, обећавала добар род. Ствари су се, међутим, промениле нагоре, тако да ће род бити мањи него што је ико очекивао.

Кукуруз би ове године требало да буде обран са око 1,2 милиона хектара. Берба ће почети раније него што је то очекивано.

– Тешко ми је да проценим колики ћу принос имати, иако ће бити бољи него лани, кад смо имали катастрофалну сушу, али сам готово сигуран да ће зарада, ако је и буде, бити мала – објашњава Борић. – Килограм кукуруза се плаћа 12,5 динара, а у производњу смо, по хектару, улагали од 60 до 70.000 динара. Јасно је какав би принос требало да буде, да дођемо до неке зараде…

Сигуран сам, додаје наш саговорник, да ћу, када оберем кукурузе, део продати, да подмирим дугове. Остатак ћу, пошто му је цена ниска, искористити да храним товљенике на својој фарми. Надам се да ће цена меса, иако и она доста варира, бити боља од цене кукуруза.
МУКА СА СКЛАДИШТИМА СРБИЈА би ове године могла да има проблема са складиштењем јесењих култура, а пре свега кукуруза.
– Дунав је низак, тако да се пшеница споро извози, односно складишта се споро празне – каже Саковић.
– Уз то, ове године би, због климатских услова, могли у исто време да имамо кампање соје, сунцокрета и кукуруза. Самим тим, биће тешко ускладиштити сав род.

Вукосав Саковић, директор „Жита Србије“, процењује како ће род кукуруза у целој Србији бити за 20 одсто нижи од очекиваног, али напомиње како то не значи да ове житарице неће бити довољно.

– Очекујемо укупан род између 5,5 и шест милиона тона – прецизира Саковић.

– То је просечан род, за Србију ни највећи ни најмањи. За извоз ћемо на располагању имати око два милиона тона.

Цена кукуруза, додаје Саковић, тешко да ће обрадовати пољопривреднике, пошто ће се, како се процењује, кретати од 11 до 13 динара за килограм.

– Прошле године, у време бербе, цена је била готово дупло виша – подсећа Саковић. – На њу утиче добар род кукуруза у свету, али и то што је цена нашег старог кукуруза, због проблема са афлатоксином, најнижа, не само у окружењу, већ и у целој Европи. Самим тим, кукуруз ће ове сезоне бити далеко од атрактивне робе…

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сушна сетва – мршава жетва

Сушна сетва – мршава жетва

Суботица – У суботичком атару готово је завршена жетва пшенице, стручњаци процењују да је остало да …

Малина се масовно суши, сумња се на болест - род ће бити преполовљен

Малина се масовно суши, сумња се на болест – род ће бити преполовљен

Београд — Влада Србије је испунила неколико захтева произвођача малина и купина, рекао је председник …

Један коментар

  1. ista prica svake godine niko nece jedan bunarcic da iskopa seljacine gledajte u nebo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *