Родитељи гардиста које су побили у Топчидеру на стражи: Вучићева комисија није урадила ништа
KASARNA TOPCIDER, MESTO UBISTVA DVA VOJNIKA. 21.10.2004. FOTO: N. FIFIC UBISTVO GARDISTI UBIJENI DRAZEN MILOVANOVIC,DRAGAN JAKOVLJEVIC

Родитељи гардиста које су побили у Топчидеру на стражи: Вучићева комисија није урадила ништа

Родитељи убијених гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, у разговору за Нову.рс кажу да немају нових информација о истрази убиства њихових синова, упркос томе што им је током посете 2016. године, тадашњи премијер, а сада председник Александар Вучић, обећао оснивање комисије која би се бавила искључиво случајем Топчидер.

Међутим, комисија је остала мртво слово на папиру. Очеви, Петар Миловановић и Јанко Јаковљевић, разочарани су што већ 16 година нема озбиљне истраге о погибији њихових синова.

Адвокат Предраг Савић каже ,да га као адвоката никада нико није информисао ни о једном детаљу истраге која је евентуално спровођена после пријема родитеља код премијера Вучића, 2016.

“У једном тренутку сам предложио МУП-у Србије да, после тог састанака, спроведе неке истражне радње. Они су их спровели прецизно и педантно. Ја после нисам добијао информације да ли је кроз те радње деловала комисија, која је требало да буде формирана и сатављена од представника БИА, ВБА, Министарства одбране Србије, Тужилаштва, МУП-а Србије. Не знам ни да ли је она ресорно постојала иако је требало да буде формирана. Нас као адвокате нико никада ни на један састанак није позвао, ако их је и било. Једино сам ја тражио да се провере одређене информације. Мислим да та комисија никад формално није заживела, а оно што је рађено на мој захтев, могло је бити на фону те комисије. Ми и даље немамо никакав контакт са државним органима”, каже адвокат Савић.

Очекивали више од Вучића

Родитељи убијених гардиста, Јанко Јаковљевић и Петар Миловановић сју , наравно, огорчени.

“Задњу информацију коју имам је да је Саша Рељић дао изјаву у Тужилаштву, али ништа се не ради. Јако мали број људи зна шта је он у исказу рекао и да је споменуо починиоца. Припремамо се да и ове године дамо помен, али у овом случају нико ништа не предузима. Очекивали смо више од Вучића, али тако стоје ствари. Наши правни заступници су упутили представку Стразбуру, међутим, одговор још није стигао. Боље питајте њих, више знају,” рекао је Јанко Јаковљевић, отац убијеног Драгана кад смо га позвали.

Петар Миловановић, отац убијеног Дражена, такође каже да је све стало у целом случају.

“Појма немам шта се ради. Ја сам пре месец дана био у болници. Пролази 16 година, а нико ништа не ради на целом случају. Оптужница није подигнута и све стоји у месту, као и за тог из Русије. Спомињало се, па се све ућута. Ја одавно немам више никакве информације, већ две године не могу да дигнем главу од проблема, идем по болницама, на дијализи сам. Ни ове године нећу моћи да одем 5. октобра на помен”, каже Петар Миловановић.

Подсетимо, двојица гардиста Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић, пронађени су мртви на стражи у издвојеном војном објекту “Караш” на Топчидеру. По проналаску њихових тела уследиле су спекулације и нагађања ко је крив за њихову смрт. Тако је покренут случај “Топчидер”. Док је званична истрага тврдила да је у питању убиство и самоубиство, родитељи, а касније и независна истрага, показали су да се ипак радило о убиству. Око тога зашто су ликвидирана двојица гардиста постоји више верзија, али све су више биле плод гласина да су гардисти убијени јер су видели једног хашког оптуженика, те да су открили крађу…

Од обећане комисије до саслушања Тадића и Вука Јеремића

Борис Тадић, бивши председник Србије, саслушан је 2018. у просторијама Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) у преткривичном поступку за убиство двојице гардиста. Његово саслушање и саслушање његовог некадашњег саветника, Вука Јеремића, предложили су још 2014. заступници породица настрадалих гардиста да би се открило како је кабинет председника пре свих у ланцу командовања сазнао за убиство гардиста и обавестио тадашњег начелника Генералштаба Бранка Кргу. Јеремић је саслушан 2016. у својству грађанина у просторијама СБПОК-а. Тада је у изјави Бориса Тадића споменуто и име извесног Саше Рељића као и да се он саслуша због чега је настао хаос у јавности, да би затим сви ућутали на ту тему.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Организација Kрени-промени организовала је протест испред РТС-а због тога што јавни сервис није приказао рекламу …

Мајке жртава Вучићеве нарко мафије у иностранству траже правду коју нису добиле у Србији!

Мајке жртава Вучићеве нарко мафије у иностранству траже правду коју нису добиле у Србији!

Мара Халабрин, мајка несталог и убијеног Александра Халабрина и Сања Михајловић, мајка несталог Горана Михајловића …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *