Вучић и Брнабићка и даље крију колико су народних пара потрошили приликом набавке респиратора

5
(3)

Ни четири месеца од укидања ванредног стања, председник Србије Александар Вучић није испунио обећање да ће по завршетку епидемиолошке кризе изаћи у јавност са прецизним подацима о набавци респиратора, од кога их је куповала, као и колико нас је то коштало.

Чињеница да се ове информације још увек не објављују, оправдано буди сумњу да је реч нелегалним и коруптивним радњама, сматрају саговорници Нова.рс.

Програмски директор организације Трансапарентност Србија Немања Ненадић, истиче да је ситуација око набавке медицинске опреме гора него што се чинила на почетку, те да је нејасно због чега држава не објављује податке о куповини респиратора.

“На почетку је деловало да је реч о привременој тајности. Званично образложење због чега је набавка медицинске опреме тајна никада није стигло, али се кроз медије и изјаве званичника се између редова могло схватити и да је разлог томе борба на тржишту. Вероватно је у првим и најтежим данима епидемије заиста било разлога да се не саопште све информације, али и тада су морали да нам кажу шта је купљено и колико је све плаћено”, напомиње Ненадић.

Подсетимо, председник државе Александар Вучић грађанима још није поднео извештај како је, од кога и по којим ценама Србија куповала респираторе и другу медицинску опрему, иако је обећао да ће то да учини након укидања ванредног стања. Идентично обећање дала је својевремено и премијерка Ана Брнабић, али изузев податка на летку Српске напредне странке пред изборе, где је наведено како је држава набавила 1000 респиратора, грађани немају информације где је и како потрешен њихов новац.

Чињеница да се информације о набавци још нису доступне оправдано буди сумњу да је реч о нелегалној, коруптивној радњи, сматра саговорник Нова.рс професор Универзитета у Београда Чедомир Чупић.

“Да би се сумње потврдиле, потребни су нам и докази, али свакако сматрам да јавност мора да зна на који начин је извршена куповина респиратора, ко их је нама продавао и колико је то плаћено”, наводи Чупић.

С друге стране, Ненадић истиче да није само проблем што држава не даје информације о набавци респиратора, већ то што је Влада Србије информације о томе како је трошен новац грађана и одакле су набављани респиратори прогласила за тајну.

“Све информације које се тичу набавке опреме су проглашене као строго поверљиве. И то се не односи само на репираторе, већ и на заштитне маске, тестова и слично. Све је обухваћено актом о тајности хттпс://нова.рс/вести/друство/набавка-медицинске-опреме-под-знаком-тајности/ који је донела Влада Србије”, наводи Ненадић.

Наш саговорник упозорава да епидемија коронавируса није само погодила Србију, те да је једино наша држава одлучила да крије на који начин је набавила медицинску опрему.

“Овакав степен тајновитости не да није присутан у развијеним демократијама, већ ни у земљама најближег окружења. Имамо случај из Босне и Херцеговине где је откривена корупција, а самим ти што крију податке, власти у Србији подстичу различите сумње – да ли је реч о корупцији и да ли је заиста купљено оно што су рекли да јесте”, поручује Ненадић.

Вучић узурпирао функцију за сопствену промоцију

Говорећи о активностима председника Србије Александра Вучића током епидемије коронавируса, кад је свакодневно истицао свој лични ангажман у набавци респиратора, Чупић је навео да је реч о потпуно неодговорном понашњу првог човека државе, те он уопште није смео да се бави овим послом.

“То је посао Владе Србије. Реч је о његовој великој узурпацији којом се потврђује да влада само служи као његов сервис и да људи у Немањиној 11 ништа не одлучују. У питању је понашање једног неодговорног човека на изузетно важној функцији”, истиче Чупић, додајући да је посао Министарства здравља да објави конкретне податке о броју набављених репсиратора.

“Вучић константно излази из својих надлежности. Он није министар здравља, Лончар је дужан да нам објасни како су набављени респиратори. Сва питања у вези набавке морају да се поставе Министарству здравља и Влади Србије.

“Сам ћу да седнем у авион и да одем по респираторе”

Међу бројним изјавама председника Србије Александра Вучића о набавци респиратора, посебно се издваја она где је говорио како у магацинима широм света стоје српски респиратори, истичући да ће лично да оде авионом да “их покупи” и донесе у нашу земљу.

“Буде ли проблема са довођењем респиратора, сам ћу да седнем у авион и да одем да вадим из нашег магацина, па да видим ко ће да ме спречи да се вратим са тим респираторима” рекао је Вучић током једног свог гостовања на Радио телевизији Србије.

“Лепо седнем, одем тамо где ми имамо респираторе и почнем да их уносим у наш авион”, говорио је Вучић.

На крају, председник није отишао по респираторе, али није ни саопштио како је набавио оне претходне.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (4) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Један коментар

 1. ni koka ni pile ne ceprkaju po govnima dzaba a ni majmun
  pavijaticar u avijon bez para neseda, ne pitajte sta i kako nabavlja i koliko kosta i ne trazite racuna; majmunski poslovi za majmune i babune nikad nisu ni imali prateci racuna.
  pa kad negde u kosookih pocne da skuplja, furdu i u avijon trpa nace se tu i sporeta, ves masina i ventilatora svih mogucih a davno propalih proizvodjaca.
  ondak kad to istovari bez prisustva carine i trzisne inspekcije, navuce armanija, utegne masnu oko vrata, udari mirise i pomade pa naivne oko sebe pocne da poucava kako valja do stekera uticnicu, dugme za start prstom ubosti, pa ko prezivi stradace od korone.
  ondak majmuni i babuni pocnu da tapsu i raduju se a majmun nacelnik i avijaticar ode da pare brpji.
  od neskolovane i sterilne majmunice krvatice nista netrazite,
  ispali bi ste od nje ludji.
  cuti i trpi kad za boljeg nisi.
  majmunu je mesto u kavezu a ne medju Droktorem Dejanem il nedaj Boze Doktoricom Milom; oni kad odrze predavanje svojim recima donose slast i ozdravljenje i duha podizanje, pod uslovom da ga malo imate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend