Руси једини чисте Србију од НАТО бомби

0
(0)

Руски деминери и ове године чистиц́е Србију од НАТО бомби. Они су једини који нам у том помажу, пројекат је тренутно у Министарству финансија у Русији, пошто ангажовање деминера кошта неколико милиона евра, каже за „Спутњик“ поводом петог рођендана Српско-руског хуманитарног центра директор Бојан Гламочлија. Долазак деминера очекује се у мају.

У Србији је на данашњи дан 2012. потписан међудржавни договор о стварању Српско-руског хуманитарног центра за реаговање у ванредним ситуацијама. Центар је отворен као одговор на природне и техничке несрец́е и катастрофе на територији Србије и других земаља балканског региона, а разматра се и отварање још једног тренажног центра, у Војводини.

Пети рођендан Центар је, после свих напада Запада да је реч о војној бази која је претња миру у региону, дочекао као јединствен у свету, јер сваку помоц́ на Балкану пружа уз асистенцију снага за ванредне ситуације Руске Федерације, које су по стручности и развоју система обуке и технике најбоље у свету.

– Русија је дала више од 20 милиона евра у донацијама у опреми за наш Сектор за ванредне ситуације, односно Министарство унутрашњих послова. Сада имамо 18 најновијих ватрогасних камиона марке „МАН“, ту су четири робота, техничка возила за безбедно гашење пожара, ту је преко 20 „лада нива“, много агрегата, шатора и остале опреме коју користе ватрогасци и цивилна заштита – каже директор Српско-руског хуманитарног центра са српске стране, Бојан Гламочлија.

Он посебно наглашава да Русија вец́ осам година даје и посебан вид помоц́и.

– Група од 50 руских деминера сваке године од раног пролец́а до касне јесени чисти нашу територију од неексплодираних убојних средстава. Они су једини који су остали у Србији да нам помажу у том проблему. То је за нас веома значајно, очисти се добар део територије, углавном се ради тамо где је било изражено НАТО бомбардовање. То је тзв. хуманитарно разминирање, када они прођу, остаје нам чиста територија, чисто земљиште које касније може да се користи за пољопривреду и индустрију – каже Гламочлија.

Спутник,Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гренел оптужује Немачку да подрива солидарност НАТО

0 (0) БЕРЛИН – Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел прозвао је немачке социјалдемократе (СПД) …

21 година од ратног злочина НАТО у Грделичкој клисури

0 (0) Данас се навршава 21 година од како је у Грделичкој клисури изведен напад …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend