Русија ће повезати интернет кориснике Европе и Азије

0
(0)

19.01.2013. –

Русија почиње са постављањем телекомуникационе трасе која ће повезивати Лондон и Токио. Јединственост новог пројекта је у томе што ће кабл пролазити по дну Северног Леденог океана, а кашњење сигнала ће бити минимално.

Идеја постављања брзе оптичке линије по Северном морском путу, родила се још пре неколико година у компанији „Поларнет Пројект“. Сада се путем подводних каблова одвија 95% светског интернет саобраћаја. Ипак, руски предлог није само у складу са трендовима, већ има и великих предности са тачке гледишта конкуренције, говори заменик генералног директора компаније „Поларнет Пројект“ Руслан Саушкин:

– Та је маршрута најкраћа, која ће сјединити два краја евроазијског континента – у овом случају то ће бити Токио и Лондон. Постојеће маршруте су дуже. Оне пролазе делимично по дну Индијског океана, потом кроз Тихи океан, преко територије САД и по дну Атлантског океана. Ако је наша маршута дужине 14901 км, друге су од 21 до 25 хиљада км. То нам омогућава да достигнемо минимално кашњење оптичког сигнала, која се креће у оквирима од око 78 милисекунди.

Експерименти су показали, да је постављање кабла у леденим водама океана могућа. А план је, без поговора, веома скуп. Према прелиминарним прорачунима, за градњу трасе потребно је око 950 милиона долара. Али, овај важни инфраструктурни пројекат је подржало Миснистарство телекомуникација Русије.

Надземни краци овог подводног кабла имаће велики значај у северним деловима Русије. Тако да ће „Поларнет“ добити новчану помоћ државе.

Повратити уложена средства од инвестиција, свакако се не могу очекивати одмах, али ипак ће се на крају овај пројекат добро исплатити, говори генерални директор информативно- аналитичке агенције „Телеком дејли“ Денис Кусков:

– Лондон и Токио – то су велики мегаполиси, где се обавља велики обим интерент саобраћаја. И заиста, сваке године се овај обим увећава. Зато се перспективе овог пројекта уопште не доводе у питање. Наравно, повраћај инвестиција од овог пројектабиће дупло већи него од осредњих телекомуникационих пројеката. Али, то је зато у перспективи веома, веома профитабилно.

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јермени из Нагорно Карабаха пале и напуштају своје домове пре него територију презму Турци (ВИДЕО)

3.8 (4) Становници града Карвачар у Нагорно-Карабаху почели су да пале своје куће након објаве …

Амерички избори и цензура на Твитеру – крај епохе слободе говора на интернету

5 (5) Од мноштва непријатних и немилих ствари које су испливале на површину на овим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend