Русија „Зеленим коридором“ Србији нуди убрзан увоз производа у Русију, сва је прилика да ће НАТО слугерања Вучић и то блокирати

0
(0)

ОТВАРАЊЕ границе за пољопривредне производе из Србије, односно формирање „зеленог коридора“, како оцењује Евица Михаљевић из Асоцијације „Плодови Србије“, допринеће значајном убрзању процедуре око извоза у ову велику земљу, а такође, и смањењу трошкова транспорта, чиме ће наша роба добити на конкурентности.

Русија је, како су писале „Новости“, приликом посете Ивице Дачића, министра спољних послова, Русији, нашој земљи понудила формирање „зеленог коридора“ за наше, пре свега пољопривредне производе, како би наша роба уз поједностављене царинске процедуре једноставније и брже стизала на тржиште Русије.

– Овакво решење омогућиће пре свега бржи транспорт робе из Србије у Русију, односно биће избегнуто дуже чекање камиона на царини, а то се до сада дешавало – истиче Михаљевићева. – Самим тим, имаћемо бољи и бржи промет робе, бржи долазак до купца, а наравно, и могућност да се на тржиште пласирају веће количине нашег воћа и осталих производа.

Михаљевићева објашњава како од пољопривреднх производа Србија у Русију пласира највише свега јабуке, а да партнери из Русије доста траже и крушке, брескве, шљиве…

– Морамо имати у виду како наши производи тешко могу да угрозе извоз било које друге државе – истакла је Михаљевићева. – Ми производимо 350.000 тона јабука, а Пољска или Италија производе и више од два милиона тона. И поред тога наши извозници већ 15 година уче како да на најбољи могући начин стигну до прилично захтевног тржишта Русије. Савладали су и начине паковања, административне захтеве, припрему података о заштити биљака… О томе колико ће ове олакшице утицати на повећање извоза ове године, рано је да се говори. Наравно, ако година буде родна, сигурно ће више воћа доспети до тржишта Русије.

Србија је, како су израчунали статистичари, када је реч о извозу хране у Русију, последњих неколиког година направила велики искорак, и повећала његову вредност са 80 милиона на 300 милиона долара. Најтраженији производи из Србије су, прошле године, биле јабуке и разне врсте сирева, којих је извезено знатно више.

У првих 11 месеци прошле године извоз јабука достигао је 132.000 тона, док је 2014. године у Русију је извезено 107.000 тона јабука. Сир је, такође, више тражен, јер је лани извезено 6.100 тона сира, а 2014. године 5.000 тона.

СВИЊСКО МЕСО

ИЗВОЗ свињског меса у Русију, и поред значајних очекивања, у првих 11 месеци 2015. године, како кажу статистике, опао је за 35 до 40 одсто у односу на 2014. годину. Разлог за то је тражен у томе што су ови производи много јефтинији 2015. него 2014. године, па произвођачи нису налазили свој интерес. Цена свињског меса, наиме, износила је 3,27 долара по килограму у 2014. години, а 2015. око 2,2 долара по килограму.

Н. СУБОТИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ниједна особа вакцинисана руском анти-ковид вакцином није имала компликације

5 (2) МОСКВА – Није примећена ниједна компликација ни код једне од 3.000 особа које …

Русија одбија да продужи Споразум о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања под новим условима

0 (0) Изјава специјалног представника америчког председника за контролу наоружања Маршала Билингслија да ће Вашингтон …

Један коментар

  1. Ако произвођачи чекају да им килаава држава организује извоз, боље је да се не баве извозом ни у Русију ни било где.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend