Руска армија поставља мрежу за онемогућавање војне примене америчког GPS

Руска армија поставља мрежу за онемогућавање војне примене америчког GPS

0
(0)

МИНИСТАРСТВО одбране Русије увело је у наоружање систем за радио пригушивање „Поље-21“, који ће штитити руске стратешке објекте од непријатељских крстарећих ракета, навођених бомби и беспилотних летелица које користе сателитске системе GPS, ГЛОНАС, Galileo и Beidou за навигацију и навођење на циљ.

Најновији ометачи произведени су у „Научно-техничком центру за радио-електронску борбу“ (НТЦ РЕБ) и представљају уређаје који се постављају и на торњеве мобилне телефоније, а интегрисани су са предајницима станица за радио-ометање Р-340РП и обједињени у једну мрежу која покрива читаве регионе куполом непробојном за сигнале сателитске навигације.

– До овог тренутка већ су завршена тестирања уређаја и систем је уведен у наоружање – рекао је за московски дневни лист „Известија“ представник Министарства одбране који је „упознат са ситуацијом“.

У Научном центру су нам потврдили да се на том систему ради, али нису давали коментаре.

Основу свих система сателитске навигације чини преношење обичног сигнала са сателита. Због тога најмање одступање од задате фреквенције, чак и милисекунде, доводе до губљења прецизности.

Емитовање сигнала одвија се у прилично уском опсегу који се такође назива „референтна фреквенција“ – испричао је за „Известија“ независни војни експерт, један од аутора књиге Brother Armed, Антон Лавров. – Савремени ометачи усмерени су управо на блокирање референтне фреквенције чије ометање због њене ограничености и уз довољно јаке сметње од шума не захтева посебан труд.

Треба истаћи да сва четири система сателитске навигације са чијим сигналима и треба да се носи „Поље-21“, користе блиске фреквенције у интервалу од 1176,45 до 1575.42 МHz.

О могућностима најновијег руског система за формирање непробојне куполе ометања говори чињеница да он хвата чак и одашиљач од свега 20 вати да би угушио радио сигнале у том опсегу у радијусу од 80 км.

Принцип рада „Поља-21“, који је званичан назив за просторно распоређен систем радио-ометања сателитских навигационих система, прилично је једноставан.

Према подацима наведеним у тематском зборнику „Радио-електронска борба у Оружаним снагама“, а такође и у патенту RU 2539563 (база података „Роспатента“), станица радио-сметњи Р-340 РП монтира се непосредно на торањ мобилне телефоније, што гарантује максимално покривање територије. Занимљиво је да уређаји „триста четрдесет“ добијају не само напајање из електричне мреже торња, него и користе његову пријемно-предајну антену GSM-формата као резервни канал за вођење и преношење података.

Истовремено овај систем има и један недостатак. Како је наведено у опису – „недостатак система је у томе што он ствара радио-сметње како за противника који користи радио-навигациони систем GSM, тако и за домаће кориснике тог радио-навигационог система и његовог руског пандана ГЛОНАС“.

– Разуме се да после монтирања своје опреме на торњеве може да се користи инфраструктура других оператера, на пример, њихово напајање или њихов предајник као резервни канали за управљање – каже генерални директор компаније Telecom Daily, Денис Кусков. – Међутим, припадници војске не могу сами да улазе у основне станице, потребна им је дозвола.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРОШЛОСТ О КОЈОЈ СЕ (МАЛО) ГОВОРИ: Лепенски вир и Винча – ГПС стар 8.000 година!

ПРОШЛОСТ О КОЈОЈ СЕ (МАЛО) ГОВОРИ: Лепенски вир и Винча – ГПС стар 8.000 година!

0 (0) Камена „Лепенска кугла“ стара осам миленијума, подељена меридијанима и паралелама као глобус на …

Ко је у Украјини ометао навигационе ГПС уређаје обореног малезијског путничког авиона?

Ко је у Украјини ометао навигационе ГПС уређаје обореног малезијског путничког авиона?

0 (0) Украјина треба да пружи информације о томе, да ли су на дан катастрофе …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend