Руска банка уноси новац у Србију

Руска банка уноси новац у Србију

0
(0)

Београд — Највећа банка у Русији Сбербанка, која је 2011. купила српски огранак аустријске Фолксбанке, планира да у септембру унесе нови банкарски капитал у Србију.

Како пише руски привредни дневник „Вредомости“ Сбербанка планира да до краја ове године почне да послује под својим именом у нашој земљи.

Према писању тог дневника, у тексту који данас преноси додатак Политике „Руска реч“, каже се да је ова руска банка са тржишном капитализацијом од 62,4 милијарде долара постала једна од 20 највећих банака у свету по капитализацији. 

Ова руска банка, основана 1841. године, тренутно дели 17. и 18. место са УС Банцорп, док су иза ње остали гиганти попут БНП Парибас и Деутсће Банк, а испред ње је ХСБЦ. 

Један од стратешких циљева банке је , према писању овог листа, да 2014. године буде медју десет највећих банака света. Да би то постигла, вредност треба да јој се повећа готово за 15 милијарди долара, тј. скоро за четвртину. 

Сбербанка има стабилно високе финансијске показатеље, на велико купују активе и ускоро ће постати глобалан играч, уверени су руски портофолио менаџери.
Ова банка је искористила подршку државе и снизила камате, тако да је привукла кључне корпорације, а затим искористила своје ресурсе и преоријентисала се на развој уносне мале привреде, рекао је председник савета директора „МДМ банке“ Олег Вјугин. 

Он очекује да ће ситуација у свету Русији ићи на руку па ће у том случају планови Сбербанке бити оствариви. Криза у Европи ће се наставити, ситуација у САД је и даље несигурна, а нафта је скупља од 100 долара по барелу, сматра Вјугин и наводи да се „у Русији може остваривати приход, док у Европи постоје проблеми са капиталом“. 

Успех Сбербанке почео је кад су грешке највећих западних банака постале очигледне а њени менаџери успели да их избегну, сматра председник савета директора руске групе „Ренесанс“ Александар Перцовски. Успех Сбербанке, према његовом мишљењу, потврдјује да управо тржиста у развоју обезбедјују раст светске економије.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биолошки факултет: Написали смо студију изузетно лошу по Рио Тинто и спремни смо на последице

Биолошки факултет: Написали смо студију изузетно лошу по Рио Тинто и спремни смо на последице

5 (8) Упркос притисцима, Биолошки факултет написао је студију која је изузетно лоша по Рио …

АЛ СТЕ ГА ОПРАВИЛИ! Хаос на готово свим аутопутевима у Србији, у Прељини се чека три сата на наплатној рампи!

АЛ СТЕ ГА ОПРАВИЛИ! Хаос на готово свим аутопутевима у Србији, у Прељини се чека три сата на наплатној рампи!

4.2 (5) На ауто-путевима кроз Србију тренутно су велике гужве, показује последњи извештај Ауто-мото саваза …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend