fbpx

Будући возачи за дозволу и до 850 евра

0
(0)

Београд — Возачка дозвола ускоро ће бити драстично скупља. Полагање по новом Закону о саобраћају, који ће важити од 25. октобра, испразниће џепове будућих возача.

Садашња цена обуке за возаче није довољна за трошкове, кажу у ауто-школама.

Сада „ружичасти картон“ за „Б“ категорију кошта од 10.000 до 15.000 динара у већини градова Србије. А када крену полагања по новом Закону о саобраћају, како показује рачуница, цена дозволе ће бити барем пет пута већа.

Последњу реч око минималне цене обуке за возаче донеће надлежна министарства владе. Ипак, поређење са ценама обуке у региону, које се крећу од 500 до 1.200 евра, у зависности од земље и начина долажења до дозволе, иду у прилог тези да ће за будуће возаче дозвола и буквално бити „папир злата вредан“. 

„Јасно је да са 100 до 150 евра не можете правилно обучити будућег возача. Зато нам ауто-школе фабрикују возаче опасне и по себе и друге у саобраћају“, каже за Новости Остоја Алексић, инструктор са искуством дугим 30 године у Србији, Европи и Русији. 

Остојић, чијих је 18 предлога, уврштено у нови закон о саобраћају, тврди да по садашњим ценама полагања, кандидат на практичној настави, на једном часу, у просеку пређе око три километра од минималних 15. 

„У појединим ауто-школама, како сам чуо од колега, инструктори морају да плате гориво из свог џепа ако возе дневно више од 25 километара, обучавајући осам кандидата“, каже Остојић. 

„Садашња цена обуке није довољно ни за гориво и трошкове одржавања аутомобила, а камоли за плате инструктора. Зато је и могуће да дате 500 евра и да дођете до дозволе и без обавезних 40 часова вожње“. 

Инструктор каже и да је рачуница по којој се одређује цена нове обуке, врло јасна. За обуку и полагање из прве помоћи потребно је најмање 100 евра. Квалитетно предавање, теоретска настава, са модерним училима, квалификованим стручњацима је око 150 евра. 

„Рачунајте и 40 часова вожње са минимум 15 километара по часу, при чему је најнижа цена пређеног километра око једног евра и добијате још 600 евра за „праксу“. То све заједно износи око 850 евра“, објашњава Остојић.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Статистика каже да нам недостаје 222 динара да будемо на нули

0 (0) Укупни приходи домаћинстава у Србији у новцу износили су у трећем кварталу ове …

Људи у Србији нису свесни опасности која им прети од неконтролисаног прилива миграната

4.9 (15) У Србији је табу то да мигранти крше закон. Власти ћуте и о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *