Наука и Технологија

Руске технологије за Европу

24.06.2011. –

Руски фонд Сколково и европски аерокосмички гигант ЕАДС склопили су споразум о сарадњи. Документ прописује организацију и развој на територији иновационог града научно-истраживачког центра ЕАДС. Пројекат је усмерен на сарадњу у области енергетике, комуникационих система, изградње беспилотних летелица.

ЕАДС прави на територији Сколкова научно-истраживачки центар – својеврсни инкубатор за иновационе пројекте. У датом тренукту већ је планирано неколико масовних истраживања, рекао је у ексклузивном интервјуу за Глас Русије директор за кључне партнере фонда Сколково – Роман Романовски, директор за кључне партнере фонда.

Реч је о технологијама управе беспилотним летелицама, побољшању карактеристика млазног мотора, истраживањима у енергетици, ИТ и телекомуникационом пројекту. Сви они су израсли из научне сарадње са руским истраживачким институтима. Према плану, у оквиру формиране структуре релизују се пројекти који немају директан однос према изградњи, на пример авиона. Али сам ЕАДС сматра их занимљивим. То је корпоративни инкубатор – из њега треба да излазе нове младе компаније. Тачније ако истраживање постигне успех и буде произведен прототип новог чипа или програма, потврди се исправност идеје, надаље истраживачи могу да се развијају даље са својим акционерским капиталом или ауторска права ноу-хау ће бити продата.

ЕАДС је један од највећих фактора у одбрамбеној и аерокосмичкој грани. У њен састав улазе концерни Ебас, Касидиан, Еурокоптер и други. Компанија истиче да се сарадња са руким стручњацима води одавно.

Један од последњих заједничких пројеката о којем се много говори је стварање такозваног програма макрос. Фонд Сколково инвестирао је у истраивање преко милион долара. Интересовање за ноу-хау испољиле су многе европске компаније. Јуче је био потписан уговор са француским наручиоцем, истакао је француски представник ЕАДС Грегор Курсел.

Макрос је најупечатљивији и најуспешнији пример сарадње. Ово је компјутерски програм који омогућава да се моделују сложени математички процеси, предвиђа понашање разних фактора. Он може да се користи, на пример, приликом испитивања авиона, или да се прогнозира понашање акција на берзи. Овај програм се базира на разрадама руских научника уз подршку ЕДАС, где је он испитиван.

Пројекат Сколково траје нешто више од годину дана. Мада већ од тренукта покретања према њему је био испољено интересовање водећих светских фактора у сфери ИТ и космичких технологија, нуклеарне енергетике, биоинжењерије и других. Нокија, Сименс, Џонсон енд Џонсон, ИБМ – на данашњи дан фонд Сколково потписао је 23 споразума са партнерским компанијама. У плану за 2011. годину је да се њихов број доведе до 200. При томе, по речима главног управника иновационог центра Сколково Стивена Гајгера, већ у скорије време обим инвестиција ће бити увећан.

 

 

Извор: Голос России

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!