Економија

Србија се задужује за шест милијарди евра у овој години!

БЕОГРАД, 26.06.2011

Владимир Вучковић: Емитовање еврообвезница добра одлука

Излазак Србије на међународно тржиште емитовањем еврообвезница је добра одлука јер је боље да се за финансирање буџетског дефицита користе различити извори, него да се држава ослања само на један извор средстава, оценио је у изјави Танјугу члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

У буџету за ову годину планирано је да се држава задужи, по садашњем курсу за око шест милијарди евра, то је бруто укупно задужење државе, и у том смислу држава мора да буде активна и агресивна на различитим фронтовима како би прикупила новац за отплату ранијих дугова и за финансирање овогодишњег дефицита, указао је Вучковић. Према његовим речима, диверсификација извора финансирања, то јест ослањање на више извора, јесте добра стратегија јер никад није добро зависити од једног канала, да ли су то банке или инвеститори који улажу у хартије од вредности, тако да је излазак на међународно тржиште у овом моменту добра опција. Ја верујем да је влада опипала пулс међународног тржишта, да ће наћи добре консултанте, инвестиционе банке, које ће промовисати емисију хартија у иностранству и надамо се да ће те емисије бити успешне, истакао је Вучковић. На питање да ли постоји опасност да држава прекорачи законски прописано ограничење јавног дуга на 45 одсто бруто домаћег производа (БДП), он је навео да постоји уколико се влада не буде држала фискалног правила око буџетског дефицита у овој години. Само строго придржавање планиране динамике буџетског дефицита омогућава нам да останемо испод те границе јавног дуга од 45 одсто БДП-а, рекао је Вучковић. Још један извор ризика је девизни курс, пошто се величина јавног дуга мења у зависности од промене девизног курса, и уколико би уследила нека снажнија депресијација, ти односи би се пореметили, и можда бисмо и због тога могли да превазиђемо ту границу, објаснио је он. Вучковић је нагласио да је на влади да испуни фискално правило о висини дефицита, који је ограничен на око 4,2 одсто БДП-а у овој години, и да самим тим ограничи пораст јавног дуга. Влада Србије је овог месеца усвојила одлуку да Србија почне да емитује еврообвезнице. Државни секретар у Министарству финансија Горан Радосављевић рекао је да ће прве обвезнице највероватније бити емитоване почетком септембра и то 500 милиона у еврима и 200 милиона у динарима.”За Србију ће то бити изазов, али сматрамо да постоји тражња за обвезницама у динарима”, рекао је Радосављевић.

 

{ Taњуг }

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!