Србија

Тужне пруге Србије

Е. В. Н. | 26. јун 2011.

Железница привремено укинула поједине линије у локалном путничком саобраћају – најзапуштенији колосеци и станичне зграде у јужном Банату. Коров прекрио шине у многим станицама. Лопови однели и последњи шраф.

ПРЕ сто година у Војводини је било 2.250 километара пруга. Данас укупна дужина износи 1.735, али од тога се користи само око 1.000 километара. Локомотиве и вагони се не одржавају, ред вожње је редукован, закашњења су огромна…

Најзапуштеније су пруге у Банату. Тужно је видети како данас изгледају железничке станице у већим градовима, како је коров прекрио шине по којима су до пре деценију-две тутњали возови. И на местима индустријских колосека у некада моћним фабрикама комбината „Серво Михаљ“ у Зрењанину више нема ничег. Прво лопови, а затим и нове газде, повадили су све што је могло да се однесе – шине, прагове, спојнице продали у старо гвожђе…

Из Зрењанина, некадашњег железничког чвора у Банату, данас постоје само два поласка шинобуса дневно за Панчево, односно Београд. Већ пет година нема путничког железничког саобраћаја између Зрењанина и Новог Сада, Кикинде, Сечња… У функцији је само пруга до Панчева и Кикинде. Користи се, углавном, за превоз опасних материја, грађевинског материјала и пољопривредних производа, односно житарица. И то су искључиво маршрутни возови – иста роба у целом возу.

– Пруге у Банату не припадају ни једном од главних коридора. Максимално дозвољено оптерећење на пругама је само 16 тона. А максимална брзина возова углавном је 30 километара на сат. Сигнализација је најчешће механичка, а скретницама се рукује искључиво ручно – описује стање Милана Бошан, шеф секције за инфраструктуру железничког чвора Зрењанин.

ПУСТОШ НА ЈУГУ
„ЈУЖНА пруга“, по свему судећи, лагано остаје без возова. Одлуком Управног одбора ЈП „Железнице Србије“ укинути су путнички возови и на релацијама Ниш-Прокупље-Мердаре и Ниш-Зајечар. Мештани, који су користили превоз железницом, жале се да сада морају да плаћају, скупље, аутобуске карте. На пример, путник који је до сада плаћао возну карту 160 динара за релацију од Ниша до Прокупља, сада за аутобуску мора да издвоји 250 динара.

Иако једна од најстаријих пруга на Балкану пролази кроз Вршац, велики број становника тог јужнобанатског града никада није користио услуге железнице, јер путнички саобраћај скоро да и не постоји. Од путничких возова пролази још само такозвани румунац, који свакодневно саобраћа на релацији Београд-Букурешт. Шинобуси и вршачке локомотиве одавно нису виђени.

Радован Лекић, шеф секције за превоз путника, каже да се вршачки железничари већ дуго суочавају са недостатком возног парка, што је и узроковало укидање свих линија. Правац ка Зрењанину одавно је заборављен, а скоро пола деценије шинобуси не иду ни ка Белој Цркви. Ти пружни правци сада су на мети лопова, који савременом технологијом пустоше напуштене зграде железничких станица по селима.

„Железнице Србије“ су у мају промениле организацију локалног путничког саобраћаја на пругама Београд-Краљево, Ниш-Прокупље-Мердаре, Зајечар-Ниш, Београд-Суботица, Краљево-Звечан и Београд-Лапово-Ниш. У неким од возова није било довољно путника, на неким од релација недостајала су возна средства, а на појединим деоницама било је потребно рационалније и ефикасније организовати железнички превоз.

– Реч је о привременој промени организације локалног саобраћаја на овим релацији, односно о привременом укидању поједних линија, и уведене мере рационализације путничког саобраћаја нису трајне и не представљају укидање путничког превоза на појединим релацијама – каже Ненад Станисављевић, директор Медија центра „Железница Србије“.

После привремене редукције путничког железничког саобраћаја, у саобраћају су остала 322 путничка воза дневно. Од тог броја, 278 их је у унутрашњем саобраћају, од чега су 214 локални путнички возови. Укупан број возова за превоз путника, који у овом тренутку не саобраћа због привремене редукције саобраћаја, износи осам одсто од укупног броја возова планираних редом вожње.

 

НОВИ ВОЗОВИ

СИТУАЦИЈА у локалном железничком путничком саобраћају поправиће се након што српске железнице ове године набаве нове возове. Реч је о 12 нових дизел-моторних возова од руског „Метровагонмаша“, вредних око 43 милиона швајцарских франака. У септембру српске железнице очекују и потписивање уговора за набавку 25 електромоторних возова за регионални саобраћај, вредности око 100 милиона евра.

{ Новости }

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!