Руски капитал одлази из Црне Горе

Руски капитал одлази из Црне Горе

Прича се, прича, да Руси долазе. Хит с почетка деведесетих, који је пророчански најавио инвазију руског бизниса у Црној Гори, овога пута измењен, поново се на измаку лета чује дуж обала јужног Јадрана. Руских туриста летос је било мање него лани, а „баћушке“ се увелико повлаче и из грађевинског бизниса.

Доста мршаву туристичку сезону на најатрактивнијој и за руске бизнисмене најпривлачнијој будванској ривијери управо је заменила – грађевинска. Но, судећи по броју издатих грађевинских дозвола, односно повлачењу Руса који су намеравали да граде, ове јесени и зиме ће бити мање градње и то осетно него, рецимо, лане. За девет месеци ове године издато је 38 дозвола за градњу, готово дупло мање него у упоредном периоду 2013. Издавање докумената који омогућавају легалну градњу готово да је стао већ у марту ове године, када је почела украјинско-руска криза. Руси повлаче захтеве за добијање дозвола за градњу на плацевима које су купили и на њима планирали градњу заједно са својим црногорским партнерима. Неки потпуно одустају од градње, део њих иде на „стенд бај“.

Мада на ову тему готово нико неће јавно да прича (већина сматра да би се то могло тумачити политички), извесно је да су најмање два разлога за повлачење Руса и с будванске ривијере и са осталих делова црногорске обале. Први је финансијска криза, коју је додатно поспешио пад рубље у односу на евро, а други, можда и важнији: све мање интересовање за куповину станова. Главни бизнис последњих година, не само Руса него и домаћих тајкуна, био је градња станова за тржиште. У вишеспратницама уз обалу, само на будванској ривијери, налази се око 2.000 станова који чекају купце. Инвеститори, међу којима је и мањи број Руса, и даље држе високе цене, верујући да ће доћи бољи дани.

СТРАДАЈУ ОПШТИНЕ

ПовлаЧење Руса свакако да ће највише погодити буџете приморских општина. Од комуналија за градњу, које су прилично високе, општинске касе су се дебљале из године у годину. Због све слабијег промета некретнина губи и држава јер изостају купопродајни порези, који такође нису мали.

У агенцији „Камин“ у Будви, једној од најпознатијих која се бави прометом некретнина, потврђују да је промет драстично пао, да је купаца заиста веома мало, а да део руских држављана, који су раније куповали куће, станове, плацеве… сада продају те своје некретнине. И то по ценама знатно мањим од оних по којима су куповали. Они су, наиме, у време инвестиционог бума 2006. и 2007. плаћали квадратни метар стана или куће по цени и до 3.000 евра у лошијим зградама, односно 6.000 до 8000 у луксузнијим вилама које су биле саграђене или се планирала њихова градња.

Наредних месеци ће, дакле, бити мање градње стамбених зграда. Већи део посла предстоји на реконструкцији и проширењима објеката, који су раније изграђени или започети, и на – трговини. Руси који одлазе траже купце, а њих више готово да нема с подручја Русије и Украјине, одакле их је највише и било. Из земаља региона их готово и нема, а симболичан број је оних који ради куповине некретнина долазе са Запада. Они за које кажу да злурадо посматрају свет око себе, који разлоге за повлачење виде и у црногорској спољној политици, кажу да су најпаметнији они који су сачували новац и да ће ускоро за мале паре моћи да купе луксузне станове уз море. И да следи мршава грађевинска сезона.

 

С. Греговић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У службеном возилу МУП Македоније на граници са ЦГ пронађена огромна количина дроге!

У службеном возилу МУП Македоније на граници са ЦГ пронађена огромна количина дроге!

Више десетина килограма дроге пронађено је у возилу македонског Министарства унутрашњих послова које је покушало …

МЕДОЈЕВИЋ: Народ је гласао да Мило буде у Спужу, а не у Њујорку

МЕДОЈЕВИЋ: Народ је гласао да Мило буде у Спужу, а не у Њујорку

МИЛО Ђукановић није мој председник, он је лопов, мафијаш и издајник, прокоментарисао је председник Покрета …

5 Коментара

 1. „Obraz“ poziva na šetnju tokom gej parade!

  BEOGRAD

  Saopštenje „Obraza“

  Braćo i sestre!

  Mi imamo ponos. I znamo na koga i zašto smo ponosni.

  Naš ponos su srbski i ruski heroji i mučenici, umetnici i oficiri, naučnici i sportisti, majke i vojvode, državnici i Svetitelji. Naš ponos su oni čiji su životi uzidani u temelje srbske duhovnosti, kulture i državnosti, oni bez čije ljubavi i žrtve ni Srbi ni Srbija odavno ne bi postojali.

  Mi nikada nećemo pristati na ucene srbskih neprijatelja da zlo prihvatamo kao „dobro“, da greh proglašavamo „vrlinom“, da sramotu nazivamo „ponosom“.

  Zato vas pozivamo da u nedelju, 28. septembra, u 12 časova, prođemo zajedno ulicama srbske Prestonice — od Saborne crkve do Spomenika srbskim i ruskim braniocima Beograda — u istinskoj PARADI PONOSA, poštovanja i zahvalnosti prema boljima od sebe!

  U ime Srbije i Svetosavlja, na stogodišnjicu našeg ponosa zbog blistavih podviga na Ceru i Kolubari, pokažimo da srbski duh u nama nije poražen! Posvedočimo da smo istinski Srbi i Srbkinje, a ne ovce i volovi za klanje! Dokažimo da smo deo svetosavske Nacije, a ne beslovesnog stada!

  Prošetajmo ponosno prestonim Beogradom, čiji je obraz u Velikom ratu branio i odbranio major Dragutin Gavrilović, i pokažimo da nas nikakve ucene i pretnje ne mogu naterati na predaju i kapitulaciju.

  „Obraz Beograda, srbske prestonice, mora da bude svetao!“

  Za Krst časni i Slobodu zlatnu!

  Sve za Srbstvo, a Srbstvo ni za šta, stoji u saopštenju.http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2014/09/unnamed.png VIDEO

 2. pa narvno nislu lidi da tolerlsu noz u ledja od mila

 3. ETO IM ENGLEZI I AMERI,NEK IM DOLAZE NA MORE…….GOVNA CRNOGORSKA

 4. Cilj je I bio, da Rusi odu, da Albbanci sve preuzmu…0

 5. i treba da ode jer su im uveli sankcije,sad ce im NATO pomoci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *