Насловна / Србија / Хроника / Шабић проверава ко по Београду поставља десетине камера за видео надзор
Шабић проверава ко по Београду поставља десетине камера за видео надзор 1

Шабић проверава ко по Београду поставља десетине камера за видео надзор

ПОВЕРЕНИК за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је данас да је у току поступак надзора Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије и Градске управе Београда поводом информација о постављању више десетина камера на улицама града, чији корисник је непознат.

У саопштењу се наводи да су у непосредној комуникацији са представницима МУП-а већ прибављене информације да МУП не стоји иза постављања камера, па је поступак надзора према Министарству покренут практично само ради прибављања формалне потврде те чињенице.

„Поступак надзора према Градској управи града Београда треба да отклони дилеме поводом чињенице да су се у медијима појављивале контроверзне изјаве представника Градске управе“, навео је повереник.

У саопштењу се подсећа да су медији тако пренели изјаву секретара за ванредне ситуације да Градској управи није познато ко поставља камере, али и изјаву градског менаџера која упућује на закључак да их поставља управо Град, те да намерава да постави још већи број камера.

У поступку надзора потребно је прибавити одговоре на више отворених питања, као што су правни основ и сврха обраде личних података, када је и на који начин успостављен систем за видео-надзор, који подаци се прикупљају, колико дуго се чувају снимци, ко све има право приступа подацима, које су мере предузете да би се спречила злоупотреба.

Повереник ће обавестити јавност о резултатима поступка надзора и мерама које ће евентуално предузети, наводи се у саопштењу.

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Неизвесна ситуација у БИП-у: Без посла 150 радника? 11

Неизвесна ситуација у БИП-у: Без посла 150 радника?

Београдски медији пренели су у петак вест да је 150 радника Београдске индустрије пива остало …

У Тами Благо – Света гора надомак Београда 12

У Тами Благо – Света гора надомак Београда

Одувек су народи широм света сневали, испредали приче о сопственом пореклу, месту, околини. У тим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *