Шабић проверава ко по Београду поставља десетине камера за видео надзор

0
(0)

ПОВЕРЕНИК за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је данас да је у току поступак надзора Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије и Градске управе Београда поводом информација о постављању више десетина камера на улицама града, чији корисник је непознат.

У саопштењу се наводи да су у непосредној комуникацији са представницима МУП-а већ прибављене информације да МУП не стоји иза постављања камера, па је поступак надзора према Министарству покренут практично само ради прибављања формалне потврде те чињенице.

„Поступак надзора према Градској управи града Београда треба да отклони дилеме поводом чињенице да су се у медијима појављивале контроверзне изјаве представника Градске управе“, навео је повереник.

У саопштењу се подсећа да су медији тако пренели изјаву секретара за ванредне ситуације да Градској управи није познато ко поставља камере, али и изјаву градског менаџера која упућује на закључак да их поставља управо Град, те да намерава да постави још већи број камера.

У поступку надзора потребно је прибавити одговоре на више отворених питања, као што су правни основ и сврха обраде личних података, када је и на који начин успостављен систем за видео-надзор, који подаци се прикупљају, колико дуго се чувају снимци, ко све има право приступа подацима, које су мере предузете да би се спречила злоупотреба.

Повереник ће обавестити јавност о резултатима поступка надзора и мерама које ће евентуално предузети, наводи се у саопштењу.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шок у центру Београда: Засијала КУРЧИНА испред Скупштине (видео)

4.4 (22) Скулптура од жице налик на оне какве се могу видетити на новогодишњим украсима, …

Србија се гуши: Бор и Ваљево критични, Београд у црвеном

5 (6) Упркос померању граничних вредности за оцењивање квалитета ваздуха, према званичним подацима Агенције за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend