Због чега држава као већински власник препушта управљање Ер Србијом Етихаду?

Због чега држава као већински власник препушта управљање Ер Србијом Етихаду?

0
(0)

ПРЕДСЕДНИК Фискалног савета Србије Павле Петровић рекао је вечерас да су за 2018. годину државним буџетом предвиђене јавне инвестиције од 1,4 милијарде евра, али да би две милијарде евра „била права мера”.

„Да би се подстакле приватне инвестиције, потребно је обезбедити боље услове за улагање, а пре свега владавину права”, рекао је Петровић на РТС-у.

Он је оценио да Влада Србије није дала добар сигнал тиме што просечне плате у јавном сектору повећава девет одсто, док су у приватном сектору повећане пет одсто.

„Плате у јавном сектору ће бити веће од раста бруто-домаћег производа (БДП) што неће правити проблем у буџету идуће године, али не би било било добро да та несразмера остане и у наредним годинама”, казао је Петровић.

Критиковао је одлагање реструктурирања јавних предузећа и навео да и у Ер Србији има проблема, а није јасно какав, и да је чудно да је држава, као већински власник те авио-компаније, препустила управљање Етихаду као мањинском власнику.

„Проблеме у јавним предузећима треба што пре решавати јер се за њих издвајају велике субвенције из буџета”, упозорио је Петровић и навео да Азотара добија годишње субвенције од 15.000 евра по раднику, а Ресавица 10.000 евра.

Коментаришући буџет Београда, он је казао да градска власт „не види слона у соби”, односно да је највећи проблем што се дају велике субвенције за градски превоз.

По његовим речима, укупни трошкови градског превоза су 200 милиона евра, што Град дотира са 100 милиона евра, колико се из републичког буџета даје и Железници Србије.

„Када би се уштедео бар део тих субвенција, тај новац би могао да се усмери за инвестиције које доприносе расту БДП-а”, казао је Петровић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Мигрант уз помоћ ножа опљачкаo жену у сред Београда, пролазници га ухватили и савладали! (видео)

Мигрант уз помоћ ножа опљачкаo жену у сред Београда, пролазници га ухватили и савладали! (видео)

5 (12) Под претњом ножем, непознати мигрант јуче је у поподневним часовима опљачкао жену на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend