Ископајте све што има у Колубари, напуните сви ваше гузице па их отерајте у стечај или продајте Швабама!

0
(0)

Нови ЕПС-ов коп за енергетску безбедност Србије. Планирано је да се на овом копу годишње производи између пет и шест милиона тона угља.

У Рударском басену „Колубара“, срцу „Електропривреде Србије“, на новом отвореном копу Полје „Г“ почела је производња углја и то је једно од најважнијих колубарских полја, полје будућности – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, 27. децембра на обележавању почетка производње углја на Полју „Г“. – Ово је дуго очекивани дан за „Колубару“ и ЕПС.

Грчић је нагласио да ће се, отварањем Полја „Г“, уз будући коп „Радлјево“, обезбедити производња углја и електричне енергије за неколико наредних деценија. Он је рекао да је ово полје природни наставак копа „Велики Црлјени“ и да се на овом копу производи веома квалитетан угалј.

„ЕПС ће 2017. годину завршити са производњом углја већом за 1,6 милиона тона него 2016. и због тога желим да честитам рударима „Колубаре“ и „Костолца“, као и свим запосленима у ЕПС-у“, рекао је Грчић. „После много година, за измештање дела Ибарске магистрале обезбеђени су сва документација и дозволе и ЕПС има новац. Почетком 2018. очекује нас измештање осам километара Ибарске магистрале, што ће обезбедити несметани развој копа“.

Почетку производње углја на Полју „Г“ присуствовао је и Александар Антић, министар рударства и енергетике, који је објаснио да је у отварање копа и измештање реке, инфраструктуре и Ибарске магистрале уложено око 60 милиона евра и да је по квалитету углја ово један од најболјих копова у колубарском басену.

„И у 2018. наставлјамо са инвестицијама у рударство, а ЕПС ће издвојити око 100 милиона евра за набавку опреме за отварање новог копа „Радлјево“, а 2019. се очекују рударски радови на овом копу“, рекао је Антић. „То су докази да се у „Колубари“ и ЕПС-у ради темелјно, квалитетно и плански“.

Испитивања су показала да је у зони новог копа око 34,6 милиона тона углја одличног квалитета. Планирано је да се на овом копу годишње производи између пет и шест милиона тона углја.

Да би се дошло до углја, од септембра је откопано око два милиона кубика откривке. Током радног века копа биће откопано и одложено укупно око 43 милиона кубних метара откривке, а у зони овог копа налази се и око 4,5 милиона кубика међуслојне јаловине.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Злочиначко пљачкашко пустошење Бора: Kинези гори од атомске бомбе

5 (9) Kада упоредимо финансијске извештаје из последње године наше управе у РТБ „Бору“ и …

Рудна налазишта литијума код Лознице су плен који Вучић не испушта: Страној компанији налазишта и профит, Србији – нада

4.7 (12) За осам и по година власти, Александар Вучић је од Србије направио колонију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend