САД: Велико интересовање за Теслин музеј

0
(0)

У оквиру иницијативе „Изградимо већ једном Теслин музеј“, покренуте преко интернета, за само 48 сати прикупљено је више од 500.000 долара који ће бити употребљени за изградњу музеја у Њујорку највећем српском научнику Николи Тесли.

Иницијативу је покренуо један од највећих сајтова који објављује стрипове на интернету Тхе Оатмеал у име Научног центра Тесла. Идеја је покренута преко највеће интернет платформе за прикупљање новца кроз кампање  Indiegogo.com.

Орагнизатори се надају да ће до краја кампање, у наредних шест седмица, успети да прикупе 850.000 долара, колико је потребно за реализацију идеје, пише британски лист Гуардиан.

Тај новац омогућиће обнављање Теслине лабораторије Ворденклајф на Лонг Ајленду у Њујорку, где је научник својевремено планирао да направи кулу из које би бежичним путем била бесплатно дистрибуирана струја целом свету.

За откуп земљишта, на којем ће бити Теслин музеј, укупно је потребно 1,6 милиона долара, а држава Њујорк донираће половину новца. У кампању за прикупљање новца преко Индиегого сајта до сада се укључило више од 11.500 донатора.

Метју Инмен из Оутмила каже да су у компанији одлучили да се укључе у кампању Научног центра Тесла како би Ворденклајф „дошао у праве руке и коначно био реновиран како би на одговоарајући начин представљао једног од највећег проналазача нашег доба“.

Тесла је рођен у селу Смиљану 1856. године, тадашњем Аустријском царству. Студирао је у Грацу, радио у Паризу и Мађарској, пре него што се преселио у САД. У Америци је радио у тиму Томаса Едисона, од којег се касније осамосталио.

Након разлаза са Едисоном, покренуо је сопствену компанију и купио земљиште у Ворденклајфу, где је планирао да изгради кулу одакле је желео да целом свету бежично дистрибуира електричну енергију. Ту своју идеју није успео да оствари јер је запао у финансијске тешкоће и дугове.

Кула у Ворденклифу је 1917. уништена, а земљиште је остало запуштено до 1939. године када га је купила компанија Пеерлесс Пхото Цомпанy.

Временом је земљиште преплавила отпадна вода и постало је сметлиште. Чишћење терена, које је завршено у марту ове године, коштало је садашње власнике, белгијску компанију Агфа, десетине милиона долара. Сад је то земљиште на продају по цени од 1,6 милиона долара.

У агенцији за некретнине која заступа Агфу кажу да та компанија само жели што пре да прода земљиште јер им представља непотребан терет због скупих трошкова одржавања. Од Агфе је прво тражено да поклони земљиште, али компаније је током 70-их година прошлог века платила велику своту за чишћење па жели да ипак извуче нешто новца.

Од како се земљиште нашло у понуди агенције за некретнине, великих број ентузијаста и поштовалаца Теслиног дела заинтересовао се за оглас.

 Али, међу заинтересованима је и локални предузимач радова који би ту желео да изгради стамбене објекте, а у оптицају је и изградња продајног комплекса.

Управо због тога покренута је иницијатива преко интернета како се не би дозволило да земљиште на којем је некада била Теслина кула оде у погрешне руке.

Потребан новац (850.000 долара) мора бити прикупљен у наредних шест седмица, а организатори кажу да уопште не сумњају да ће успети много пре тог рока јер је одзив људи фантастичан.

Теслини највећи проналасци су полифазни систем, обртно магнетно поље и трансформатор наизменичне струје. Био је један од најзаслужнијих за изградњу хидроцентрале на Нијагариним водопадима и дао велики допринос у могулацији радио-сигнала. По њему је названа медјународна јединица мере за густину магнетног флукса. 

Вести 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови шеф Пентагона: САД морају изаћи из свих ратова – ми нисмо народ који стално ратује

4.8 (6) НОВИ шеф Пентагона – вршилац дужности министра одбране САД Кристофер Милер – објавио …

Трамп: Само преко система за гласање Dominion украдено ми је 2,7 милиона гласова

4.9 (7) * Тренутна разлика у Висконсину у броју гласова између Џоа Бајдена и Доналда …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend