Савет Европе: Низак степен поштовања конвенције о социјалним правима у Србији

4.3
(6)

Србија је међу земљама с најнижим степеном усклађености с одредбама Европске социјалне повеље које се односе на децу, породице и мигранте, саоштио је Европски комитет за социјална права.

У најновијем извештају Kомитета Савета Европе наводи се да је у Србији анализирана ситуација у 28 области, међу којима су право деце и младих на заштиту, право запослених жена на породиљско одсуство, право породица на социјалну, правну и економску заштиту, право миграната на заштиту и помоћ и право на смештај.

Србија је усклађена са одредбама Европске социјалне повеље по пет питања – забрана ноћног рада и плаћени годишњи одмори за млађе од 18 година, забрана запошљавања млађих од 18 година на пословима који су небезбедни и лоши по здравље, обука младих током радног времена и омогућавање мајкама пауза током посла за дојење беба.

У 12 области Србија не поштује конвенцију Савета Европе. Међу њима су забрана запошљавања млађих од 15 година, што није гарантовано у пракси, радно време младих које је дуже од прописаних 35 сати недељно, као и по питању плата за млађе од 18 година.

Такође, ситуација у Србији није у складу са одредбама Повеље које се тичу права миграната на рад и смештај, право на спајање с породицом и право миграната на правну помоћ.

Што се тиче осталих 11 области, Kомитет није од Србије добио довољно информација да би проценио ситуацију.

Закључци Kомитета се односе на период од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2017. године. Рок за подношење извештаја о примени Европске социјалне повеље био је 31. октобар 2018, а Србија је то учинила 8. марта 2019.

У најновијем извештају анализирана је ситуација у 37 земаља.

Европски комитет за социјална права оценио је да су у Европи угрожена социјална права деце, породица и миграната, а да највећу забринутост представља дечији рад, укључујући нелегални рад деце у сивој економији и заштита деце од насиља и експлоатације.

„Kомитет је све више забринут за поступање према деци у ситуацији нелегалне миграције, било да имају пратњу или не и деци која траже азил, посебно по питању њиховог одговарајућег и безбедног смештаја“, наводи се у саопштењу Kомитета.

Kомитет Савета Европе истакао је и питање сиромаштва и социјалне искључености деце и позвао чланице да предузму све мере да искорене те проблеме.

„Kомитет наглашава важност елеминисања родне дискриминације и заштиту права запослених жена током породиљског одсуства, током ноћног рада и рада у опасним и нездравим условима“, додаје се у саопштењу.

Председник Европског комитета за социјална права Ђузепе Палмисано изјавио је да је криза настала због епидемије коронавируса „сурови подсетник“ колико је важно обезбедити трајни напредак у остваривању социјалних права, посебно кроз развој јавних здравствених служби.

„Од кључне је важности да Европска социјална повеља буде коришћена за обликовање и анализу одлука током кризе због коронавируса. Повеља служи државама као основно средство да осигурају да својим реаговањем на пандемију поштују људска права, краткорочно и дугорочно“, рекао је Палмисано.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend