СЕЉАЦИ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ ИНВЕСТИТОРУ ИСЕКЛИ ГУМЕ, А АКТИВИСТИ НАЈАВЉУЈУ: Доћи ће време и за физичку борбу против изградње мини-хидроелектрана

СЕЉАЦИ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ ИНВЕСТИТОРУ ИСЕКЛИ ГУМЕ, А АКТИВИСТИ НАЈАВЉУЈУ: Доћи ће време и за физичку борбу против изградње мини-хидроелектрана

Стотинак активиста Иницијативе “Одбранимо реке Старе планине” посетили су село Топли Дол крај Пирота да би пружили подршку мештанима, којих има свега 23, због тога што је претходних дана један од инвеститора долазио и снимао терен дроном. Он је хтео и да одржи састанак са мештанима у канцеларији Месне заједнице, али му они то нису дозволили.

– Отишли смо у село да информишемо грађане, каже активисткиња Иницијативе Ненси Радојковић, да им пружимо подршку, јер је то мало село и њих је премало.

Ивеститор је покушао да одржи презентацију и састанак са мештанима, тражио је кључеве канцеларије Месне заједнице, али му мештани нису дозволили. Обавестили су нас, и ми смо дошли да их упознамо са ситуацијом, јер они немају интернет, то је старачко становништво – каже Радојковићева.

Један од активиста Иницијативе Александар Панић каже да ће можда доћи време да се њихове активности радикализују.

– Преко ноћи смо се одлучили да одемо у село Топли Дол, до сада су сви наши протести били планирани. На горњем току Топлодолске реке планирано је 7 мини-хидроелектрана. Последњих дана је појачана нека активност инвеститира, па смо одлучили да охрабримо људе. Дошло је време где ћемо морати физички да деламо – каже Панић.

Он каже да уколико дође до сукоба на Старој планини, да ће се тај сукоб на крају преместити у Немањину улицу, испред зграде Владе Србије.

– Не сумњајте да неће бити инцидената ако се овако настави. Везани смо за Стару планину, делује мало ускогрудно, али морају људи да се у свакој средини самоорганизују. Да се створи нека критична маса, да власт види да постоје неки људи који желе да се боре за своје интересе – каже Панић.

Како се незванично сазнаје, приликом посете инвеститора селу, мештани су поцепали гуме на његовом аутомобилу, али он то није пријавио у полицији.

Иначе, активисти Удружења “Одбранимо реке Старе планине” проширили су своју борбу и ван терена, те су гостовали су Београду на Архитектонском факултету где су одржали предавање студентима мастер и докторских студија. Такође, уговорили су посету 50 студената Старој планини, који ће крајем недеље боравити 3 дана тамо, а биће смештени у кућама мештана села Дојкинци.

– Већина студената није никада била на Старој планини, а с обзиром да Дојкинчани желе да направе музеј, иако им недостају и неке основне ствари попут пута или бољег водовода, студенти ће им помоћи у томе – објашњава Панић.

Подсетимо, Европски покрет за воду пружио је подршку борби за очување река Старе планине.

Декани београдских факултета упутили су отворено писмо министру екологије Горану Тривану и градоначелнику Пирота Владану Васићу у коме наводе да ће изградња мини-хидроелектрана уништити вредне водне ресурсе у Србији.

Мештани села Темска и других села на Старој планини, већ 2 године воде борбу за очување својих река, а инжењер Драган Јосић је оптужио једног од вођа протеста за градњу мини-хидроцентрала.

Активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, “ослободили” су Рудињску реку, а после скоро 2 година, градоначелник Пирота је позвао борце за очување река Старе планине на састанак, који је по њиховим речима, био обичан циркус.

Александар Јовановић Ћута је у гостовању у емисији “15 минута” рекао да је градња мини-хидроелектрана на Старој планини злочин над природом и људима, док су грађани сакупљали потписе за Унеско петицију. Министар екологије Горан Триван у изјави за Инсајдер рекао је да се неће помирити са градњом хидроелектрана у заштићеним подручјима.

Мештани села Старе планине, али и звоначког краја месецима протестују против изградње малих хидроелектрана на заштићеним подручјима, а Александар Јовановић, који је један од најгласнијих бораца за очување природе у овом крају, одбио је да у име Савеза месних заједница прими захвалницу Министарства екологије, поводом дана заштите животне средине.

Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини, а тек недавно је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу. Ипак, суд је поништио одлуку министарства и “стао на страну” приватног инвеститора који планира да гради мини-електране. Јовановић је свој проблем изнео и председнику Србије Александру Вучићу приликом његове посете Пироту.

(Курир.рс/Јужне вести, Љ.Филипов)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЈЕРМЕНСКИ СВЕШТЕНИЦИ КРЕЋУ НА ФРОНТ: Крст, песма, униформа, панцир и оружје (видео)

ЈЕРМЕНСКИ СВЕШТЕНИЦИ КРЕЋУ НА ФРОНТ: Крст, песма, униформа, панцир и оружје (видео)

Осим великог броја војника и добровољаца, белики број свештеника Јерменске апостолске цркве је кренуо у …

НАРОД ОСЛОБОДИО РЕКУ У РАКИТИ! Две цеви за мини хе ишчупане, цевовод онеспособљен! (видео)

НАРОД ОСЛОБОДИО РЕКУ У РАКИТИ! Две цеви за мини хе ишчупане, цевовод онеспособљен! (видео)

У селу Ракита, у близини Бабушнице, мештани као и активисти који су им се придружили, …

3 Коментара

  1. Tesla je pre sto god.izmislio slobodnu energiju(free energy)sa njegovim tornjem wandercliff gde se vidi da of pocetka bankari I naftasi nedaju da taj izum zazivi.I mi srbi imamo taj izum Tesla je poslao I srbiju,rusiju,usa,englesku,germany…Eto rusi vec imaju lasere sto je samo drugi vid kako spustiti energiju sa yonosphere na antenu koja je sfernog oblika na vrhu.Ja znam da mnogi vec koriste taj izum ali tajno.Primera radi:americki contraktori u svim ratnim zonama koriste mobilni tel.bez punjenja…kako oni mogu a mi ne?Mi mozemo ali nam ne daju da koristimo.Oni mozda I proizvode elektriku I nama naplaciju besplatnu energiju???????????????????????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *