Сељаци туже Србијаводе: Због лоших насипа поплављене њиве

0
(0)

На подручју трстеничке општине не прети опасност од изливања Западне Мораве која је поплавила око 500 хекатра пољопривредног земљишта, а надлежни су на терену и покушавају да утврде висину штете.

И ове године вода однела усеве. Пољопривредници бесни и траже одговорне

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић каже да више нема опасности од нових изливања, јер ниво Западне Мораве опада али да су пољопривредници огрочени јер одбрамбени насип на делу те реке у Одзачима није био саниран.

Он је додао да је у селима Богдања и Почековина поплављено по око стотинак хектара земљшта, а да је најтежа ситуација у слу Оџаци где је под водом више од 300 хекатара ораничних пворшина.

Према његовим речима, пољопривредници су с правом огорчени јер су после прошлогодисњих мајских поплава поново претрпели штету „јер је заказао неко у државном систему“.

Алексић је примио представнике оштећених пољопривредника који су најавили тужбе против „Србијаводе“ и затражили надокнаду штете, јер су њихове оранице, због неизвршене санације одбрамбеног бедема на Западној Морави, поново под водом.

„Пољопривреднике занима надокнада штете, а за то је потребно утврдити одговорност. Треба наћи одговор на питање ко је у државном систему заказао, па ‘Србијаводе’ нису извршиле санацију одбрамбеног бедем“, рекао је Алексић.

Велика Морава

Водостај Велике Мораве и даље расте и проглашаена је редовна одбрана од поплаве, у делу тока Ћуприја -Јагодина – Багрдан, изјавио је начелник Штаба за ванредне ситуације МУП за Поморавски округ у Јагодини Горан Кушић.

– Велика Морава је унутар насипа, али је проблем што је много стамбених, викенд и привредних објеката, пластеника са засађеним поврћем, обора за стоку, бесправно изграђено у простору од обале до насипа и ту може бити озбиљних проблема и евакуације становништва – рекао је Кушић.

Припадници Општинских штабова, Цивилне заштите и локалних самоуправа су на терену и прате ситауацију, као и стручњаци ЈП „Сртбијаводе“, напоменуо је Кушић.

Због изливања Велике Мораве у понедељак ујутру у селу Чепуре у општини Параћин и даље је у прекиду саобраћај на линији Параћин – Рашевица.

Водостај Велике Мораве код Враварина је 290 центиметара, код Ћуприје 362, код Багрдана (Јагодина) 497 и код Љубичевског моста 138 центиметара. За два дана водостај Велике Мораве код Варварина, Ћуприје и Јагодине је порастао скоро два метра.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почело суђење по тужби Вучићевог брата Андреја, Алексић хоће независно вештачење

5 (1) У Првом основном суду у Београду данас је захтевом одбране за изузећем судије …

Саша Радуловић добио тужбу против Информера

4.8 (10) Виши суд у Београду осудио је Информер и њихове главне и одговорне уреднике …

7 Коментара

  1. samo kada znaju da uzimaju vodni doprinos

  2. da je povoljna klima bilo bi povoljno za pirinac da se seje

  3. da je povoljna klima bilo bi povoljno za pirinac da se seje

  4. DA SE NE LAZEMO ZNAM MESTA PORED MORAVE GDE SU URADJENI I KANALI ZA NAVODNJAVANJE I OBALA,SELJACI DA NE BI ISLI U KRUG OKO NJIVA POLOMILI SU TE ZIDOVE(DODUSE IZGRADJENO JOS ZA VREME SOCIJALIZMA,ALI BETON TRAJE)

  5. NAJVAŽNIJE DA NAM NAPLAĆUJU ODVODNJAVANJE I NAVODNJAVANJE I PLENE IMOVINU KO NE PLATI A ONI NE SNOSE NIKU ODGOVORNOST ZA POTOPLJENE NJIVE I LETI DA NEMA VODE U KANALIMA ZA ZALIVANJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend