У Београду поднета прва тужба против НАТО због осиромашеног уранијума

У Београду поднета прва тужба против НАТО због осиромашеног уранијума

Адвокат Срђан Алексић поднео је Вишем суду у Београду прву појединачну приватну тужбу против НАТО са захтевом за одштету због оболевања услед бомбардовања осиромашеним уранијумом, те поручио да би и грађани Републике Српске и БиХ оболели од канцера требало да на исти начин заштите своја права.

Алексић је изјавио Срни да је тужбу поднео активни официр Војске Србије који је оболео од тешког облика канцера, а током бомбардовања 1999. године боравио је у области садашње Kопнене зоне безбедности на југу Србије која је готово свакодневно гађана муницијом са осиромашеним уранијумом.

„На исти начин на који је мој колега Анђело Тартаља, адвокат из Рима, заступао италијанске војнике и цивиле који су боравили на Kосову и Метохији, и који је већ добио 181 пресуду, тако ми подносимо тужбе у име официра, војника на служењу војног рока, полицајаца и ратних војних резервиста који су боравили на Kосмету и који су од тада оболели од неког облика канцера“, појаснио је Алексић.

Он сматра да грађани Србије којима је повређено право на живот, јер оболевају од осиромашеног уранијума који је бачен у нелегалној НАТО агресији 1999. године, имају једнака права као и грађани Италије.

Алексић је навео да тужба садржи доказе из САД, Светске здравствене организације, о канцерогеном утицају осиромашеног уранијума, домаћу и страну судску праксу и пресуде.

„Сматрамо да ће наш суд кад упореди сву судску праксу и доказе сигурно донети поштене одлуке, какве су донели суд и судије у Италији. Ми ћемо да тражимо најмање око 100.000 евра за сваког оболелог од канцера, а у Италији је то много више, рачунајући да је то неки минимум“, рекао је Алексић.

Истичући да постоје правоснажне пресуде и за италијанске војнике који су боравили на подручју БиХ, а затим посје више година оболели од канцера, Алексићје поручио да би и грађани Републике Српске и БиХ требало да туже НАТО, који је употребио муницију са осиромашеним уранијумом.

„Сматрам да су и грађани Републике Српске и БиХ били у идентичном положају као и италијански војници који су ту боравили, да оболели од канцера имају једнака права и да би адвокати требало да поднесу тужбе и заштите право на живот својих грађана“, рекао је Алексиц́.

Он је поручио да је спреман да помогне сваком колеги из БиХ и Републике Српске и уступи судску праксу, како би и они покушали да остваре права својих грађана.

Алексић наводи да ће сачекати да види какав ће бити одговор суда, а да остало следи после одговора НАТО-а, који очекује у јулу.

„Планирао сам да покренем пет тужби, да видим како ће реаговати НАТО, шта ће одговорити. Први одговор очекујемо можда у јулу, с обзиром да шест месеци траје достава дипломатским путем тужби и одговора. Такав је поступак када су у питању страни држављани и страна правна лица“, појаснио је Алексиц́, преноси РТРС.

Он је подсетио да је на Србију, односно југ Србије и Kосово и Метохију НАТО бацио 15 тона осиромашеног уранијума који утиче на развој седам до осам врста канцера и идентични су оним канцерима од којих је оболело 7.600 италијанских војника који су боравили на Kосмету и у БиХ, од којих је 400 преминуло.

Алексић је најавио да ће још четири тужбе бити поднесене парничном одељењу виших судова у Врању, Нишу, Kрагујевцу и Новом Саду.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић жели да папа посети Србију, Порфирије унапредио односе са Римокаличком црквом

Вучић жели да папа посети Србију, Порфирије унапредио односе са Римокаличком црквом

Амбасадор Србије у Ватикану Сима Аврамовић изјавио је да су односи Србије и Свете Столице …

Француска на наредним изборима може добити свог Трампа

Француска на наредним изборима може добити свог Трампа

* Родио се у јеврејској породици у Алжиру, а узлетео је нарочито после ТВ-дуела са …

Један коментар

 1. Дејан Младеновић

  Не знам како ће само он тужити,јер Србија је нажалост у предворју НАТО.Требсло би бар 100тинак
  грађана са истим циљем да туже НАТО и то пред међународним судом правде у Стразбуру.

  Ако се добро сећам 2004 или 2005г грађани Варварина су у Немачкој пред немачким судом тужили за ратни злочин свиње немачке које су у 2наврата гађали мост у Варварину пун људи. Пред немачким судом су их бесплатно бранили немачки адвокати а та жалба је у 2наврата одбијена,из разлога што тужбу није поднела држава СРЈ а не појединци..а пошто је тада пичка од Коштунице била на власти
  ништа он није хтео против НАТО да предузме.
  Опет да се вратим на почетак секта СНС све чини да нас убаци у НАТО и ту је главни шормаз тако
  да ће све учинити да одбаце тужбу 1 особе!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *