fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Сељачка буна у Таковском крају!

0
(0)

Због угрожености животне средине и оштећених локалних и регионалних путева становници девет села таковског краја одлучили су данас да поднесу жалбу ЕУ због изградње аутопута Београд – Јужни Јадран.

Ову деоницу будућег Кориодора 11 гради азербејџанска фирма Аз Вирт против које су мештани у Бершићима протеклих месеци организовали протесте и блокаде и писали писма надлежнима, а сада су одлучили да се обрате Саобраћајној инспекцији ЕУ у Бриселу.

Мештани Такова, Брашића и Семедражи су до сада неколико пута блокирали локалне путеве, али без успеха. Стога је Миладин Солујић, који је читав радни век провео у Француској, изабран је од мештана да их заступа у овом спору. Он каже да је дат рок од недељу дана да се то реши, јер им је угрожен живот и опстанак на том подручју.

Рок најважнији

Коридори саопштавају да се радови настављају пуним интензитетом како би се искористиле повољне временске прилике и испоштовао очекивани рок завршетка деонице, а то је 25. август 2016. године. Међутим, мештани су решени да истрају до краја и да се њихов глас чује и у Бриселу.
– Готово две године живимо у облацима прашине, тешки камиони развалише нам све друмове, а о непрекидној буци да не говоримо и нико да нам помогне и да нас заштити. У ЕУ такав рад би истог тренутка био стопиран и кажњен – казао је Солујић.

buna2

Он је навео да је највише угрожен регионални пут Горњи Милановац – Пожега преко Прањана, као и део од Бершића до Такова где камиони превлаче камен. Камиони по закону ту смеју да буду масе до 44 тоне, а они су тешки више од 53, што су показала повремена мерења.

Таковци сматрају да им су им због прашине коју подижу тешки камиони оштећене баште, њиве и воћњаци, али највише их плаши здравље деце због велике концентрације прашине у ваздуху.

Председник Месне заједнице Бершића, Радомир Тадић, изјавио је да нико није против изградње ауто-пута, већ се само захтевају услови за нормалан живот јер се од прашине суше биљке.

– Колико је животна средина угрожена говори и податак да се стабла воћа, али и другог дрвећа већ одавно суше – кажу за „Вести“ Радомир Тадић и мештанин Драган Павловић. Коридори Србије, инвеститор, саопштава да је са Аз Виртом потписан уговор о изградњи „у складу са техничким стандардима, законом о изградњи и заштити жвотне средине“.

Набројане су све обавезе извођача, од одржавања локалних путева до заштите животне средине. Међутим, на овом делу трасе то се не поштује нити надлежне иснпекције контролишу радове.

 

З. Марјановић – Вести

фото: З. Марјановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гром загрми на Светога Саву, усред зиме, кад му време није (видео)

0 (0) Боже мили! Чуда великога! Кад се ћаше по земљи Србији, По Србији земљи …

ТАЈНА ТАКОВСКОГ ГРМА: Како је храст прорекао смрт династија Обреновић и Милошевић

0 (0) Познато је да су Обреновићи веома поштовали Таковски грм зато што су веровали …

2 Коментара

  1. А ДОШО ТИ ЈЕ ЦРНИ ДАН ВУЧИЋУ ИМА НАРОД ТЕБЕ ДА КРЕШЕ,ЈЕБО САМ ТИ МИЛОСНУ МАЈКУ ИЗДАЈНИЧКУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *