fbpx

Шешељу нема ко да пресуди?

0
(0)

Предвиђен крај процеса лидеру СРС-а Војиславу Шешељу доведен је у питање након што је дански судија Фредерик Хархоф критиковао председника суда Теодора Мерона због политички мотивисаног утицаја на колеге. Представници судских већа и тужилаштва Хашког трибунала одбили су да коментаришу писмо Хархофа и страхује се да би у случају његове оставке нови судија могао годинама да проучава предмет.

Да подсетимо, у писму пријатељима, које је неко од њих доставио данској штампи, судија Хархоф сугерисао је да је судија Мерон за рачун САД и Израела, подвргао притиску судије Трибунала да хрватског генерала Анту Готовину, српског генерала Момчила Перишића и бившег шефа ДБ Србије Јовицу Станишића ослободе оптужби. Пре него што је постао амерички држављанин судија Мерон био је амбасадор Израела у УН.

Све „без коментара“

Портпарол суда Спалинска рекла је да је одлучено да се ниједан аспект Хархофовог писма не коментарише. Исти став пренео је и представник главног тужиоца Александар Контић.
Чак и на провокативно питање како ће суд поново да успостави кредибилитет, одговор је био „без коментара“.

Портпарол суда Магдалена Спалинска изјавила је да писмо судије Хархофа неће утицати на изрицање пресуде Шешељу, заказано за 30. октобар. Међутим, она је одбила да „спекулише“ шта би се догодило са пресудом уколико би судија Хархоф поднео оставку.

Шешељ је у притвору хашког трибунала већ 10 година, а поново му је укинута привилегована телефонска линија са правним саветницима. Секретаријат Хашког трибунала је ту одлуку образложио сумњом да су преко ње вођени политички разговори.

– Ако је реч о телефонској линији која не сме да се прислушкује поставља се питање како онда они знају о чему је Шешељ причао са нама – огорчен је његов правни саветник Дејан Мировић.

Мировић тврди да је у питању политички мотивисана одлука Трибунала чија је највероватнија позадина страх власти у Србији да би лидер радикала заиста могао у октобру да се врати у земљу по изрицању пресуде.

– Они који су се донедавно бусали у груди предводећи антихашке демонстрације, сада чине исто оно што и њихови претходници. Од свега им је најбитније да Шешељ што дуже труне у Хагу – тврди Мировић и додаје да је незахвално прогнозирати на који начин ће критика Хархофа утицати на првостепену пресуду Шешељу.

– Чињеница је да би Хархоф после свега могао да да оставку, а новом судији би требало најмање неколико година да изучи предмет, али је чињеница и да се председавајући већа, Жан-Клод Антонети, писмено обавезао да ће пресуда бити у октобру. И најфантастичнија варијанта у случају Хашког трибунала је вероватна – закључује Мировић. 

 

Вести

 

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Новопазарски краљ хероина Расим Љајић

0 (0) МИНИСТАР трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да јавни тужилац треба …

Вучићево смежурано мудо – Војислав Шешељ

0 (0) Ако сте се питали где је Војислав Шешељ и зашто се не оглашава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *